Respit

Expo 2020

Mine damer og herrer,

Marhaban bikum fi Dubay!

Verdensudstillingen 2020 er åbnet her i Dubai den 1. oktober 2021.

Ét år forsinket på grund af en global pandemi, der desværre fortsat lægger mennesker ned verden over.

For De Forenede Arabiske Emirater er Expo 2020 en enestående anerkendelse som stolt, ung nation og som fuldgyldigt medlem af verdenssamfundet. På grund af forsinkelsen falder Verdensudstillingen tilmed sammen med landets 50 års fødselsdag, så der er virkelig tale om en dobbelt party whammie det næste halve år.

Er vi begejstrede over Expo 2020, os der bor i den fjerne Ørkenstat?

Ja!

For pokker da!

Vi kunne ligesom fornemme på verdenspressen, at almindelige japanere ikke skulle bede om, at OL overhovedet blev afholdt hos hjemme dem, men sådan har vi det slet, slet ikke. Vi trænger i dén grad til gæster og fest og hurlumhej oven på halvandet års airconditioneret hi og eremitkrebse-liv, hvilket passer os alle aldeles dårligt.

Alle arabiske sejl er sat til. Emirates Airline har lavet attraktive tilbud, så man får sygeforsikringer og Expo-billetter oven i flybilletten. Hotellerne er vågnet af deres søvnige døs, og arbejdspladser, skoler og officielle institutioner er i fuld sving med at sende medarbejdere, skolebørn og andet godtfolk ud for at deltage i alle løjerne på det enorme Expo-site ude i ørkenen i det sydlige Dubai. For Expo er ikke kun en fest for tilrejsende handelsfolk, officielle statsbesøg og en flok entusiastiske turister – det er også en folkefest her i landet og i hele regionen. Til næste år er det så Qatars tur, når der kommer et VM forbi Doha.

Er der ting, der ser ‘helt skæve’ ud i forhold til de her store, verdensomspændende arrangementer, der i disse år afholdes i forskellige mellemøstlige stater – når man ser det med de europæiske eller vestlige briller på?

Ork ja. Meget af det kan jeg ikke engang berøre her på min blog, fordi jeg er bosiddende under en jurisdiktion, der ikke tager let på fornærmende ord og indhold på sociale medier, der måtte stille spørgsmålstegn ved forskellige samfundsanliggender og menneskerettigheder.

Så – således renset for muligheden for at politisere eller diskutere, hvem der ‘burde ha’ lov til’ at afholde eller ikke afholde store begivenheder for hele verdenssamfundet, vil jeg slutte blogindlægget med at opfordre jer til at lægge vejen forbi Dubai det næste halve år.

Efter lang tids hårdt arbejde fra private kræfter, er det også lykkedes Danmark at stille med en spændende pavillon, som jeg vil glæde mig til at opleve. Danmarks Pavillon åbner vistnok dørene i morgen, den 3. oktober. Dét kan du læse mere om her:

https://www.expo2020dubai.com/en/understanding-expo/participants/country-pavilions/denmark

Alt taler da for, at du lægger turen forbi Dubai….

– Her er vinterlige temperaturer med en sartgul, blid sol og en skøn temperatur døgnet rundt. Hvem har ikke brug for et afbræk fra efteråret og vinteren i Dannevang?

– Der er mulighed for at lave et tredages stop-over – lade sig lune af solen og se lidt Verdensudstilling – og så drøne videre ud til Thailand, Maldiverne eller ét af de andre ‘corona-sikre’ turist-hubs, der efterhånden er ved at være rundt omkring.

– De Forenede Arabiske Emirater har gjort en kæmpe indsats for at blive klar til at afholde et allerede temmelig overvældende arrangement under normale omstændigheder – nu under særdeles skærpede omstændigheder. Vi bærer alle mundbind i offentligheden, holder afstand og spritter af. Staten har fuldstændig styr på antallet af hospitalssenge og respiratorer, og vi har et særdeles velfungerende vaccinationsprogram, der gør, at Dubai er en ‘sikker corona-destination’ fremadrettet. For vi er alle vaccinerede. Lige om lidt tilbydes borgere, der er vaccineret i “first wave” med kinesiske Sinopharm, et booster-skud Pfizer som ekstra sikkerhed. Du finder vist ikke mange steder i verden, hvor vaccinationsprogrammet er rullet så effektivt ud – og uden protester fra befolkningen, for vi ved godt, hvad vi lever af, nu hvor olieeventyret er ret så begrænset.

– De Forenede Arabiske Emirater er noget så unikt som et trygt og sikkert sted at rejse hen som turist. Her er stort set ingen kriminalitet, og der er overvågning og sikkerhedspersonale i offentligheden, hvilket måske virker lidt overdrevet, men jeg opfatter det altid som trygt og rart.

Og vi kommer jo til at ‘fornøje’ os med corona langt ud i fremtiden, så vi kan lige så godt lære at navigere i en ny corona-verden, når vi trænger til ferie.

Hvis du er nysgerrig på Expo 2020, kan du se åbningsceremonien på YouTube. Søg på f.eks. Expo Opening Ceremony Dubai 2020 og vælg udgaven fra Dubai TV 1. Der er den vildeste drone-3D/4D-teknik med laserlys og hvad ved jeg involveret i showet. Så flot og rørende – og meget arabisk, hvilket er skønt at se.

Ma’ Salama og go’ lørdag!

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Respit