Vand i en ørken

Arabiske supermarkeder

I morgen tidlig flyver vi med Emiraternes stolte jernfugl til Danmark på sommerferie – og jeg glæder mig helt vildt til at se familie og venner igen. Denne gang er det tilmed med en Regnskabschef, der er fri som fuglen, fordi han ikke længere er regnskabschef, men derimod på en såkaldt havevandring.

Vi er kun hjemme til jul og i sommerferierne, så der er virkelig mange mennesker, jeg ser frem til at kramme og tilbringe tid sammen med.

Men her på falderebet – og for at undgå at falde i sædvanens trug af blogindlæg om disciplinen ‘overspringshandlinger i forhold til kuffert-pakning’ og diverse ‘sidste-udkalds-aktiviteter’ – tænker jeg i stedet at fortælle lidt om arabiske supermarkeder. Det passer lige ind i ‘Tines tips til Dubai’-kategorien.

Måske er der også andre end mig, som elsker at gå i supermarkeder i udlandet for at købe eksotiske varer med hjem?

Hvis du også er tilhænger af at snuse rundt i andre landes supermarkeder, så læs med her!

I De Forenede Arabiske Emirater findes der ikke rigtige discount-supermarkeder som Aldi, Lidl, Asda, Netto, Fakta og så fremdeles. Dér er vi ikke nået til i vores udvikling – eller også er det simpelthen så langsommeligt og dyrt at fragte fødevarer ind til Dubai, at der ikke er nogen discountkæde med respekt for sig selv, der gider besværet med at søge licens og begynde at drive supermarkeder hér? Jeg ved intet om årsagerne til de manglende discountkæder, men kan konstatere, at vores madbudget er præcist det dobbelte af, hvad det var i England, hvor vi tilmed havde en baby og mange gæster, så det alt i alt burde have været en virkelig dyr husholdning.

Og jeg er helt sikker på, at der er et marked for discountvarer – omend de lavestlønnede arbejdere fortsat køber deres fisk, kød og grønt på traditionelle markeder med boder og stande. Det gør vores Maricel også i weekenderne i bydelen Satwa, hvor man kan få de fleste filippinske varer.

Rundt om på gader og stræder finder du til gengæld et væld af kiosker og små supermarkeder af indisk eller semi-arabisk tilsnit med navne som Choitrams, Al Madina, Aswaaq, Lulu, Al Manara, Safestway, og kæder af mere vestligt tilsnit som Spinneys, Carrefour, Waitrose, Marks & Spencer og Park ‘n’ Shop. Uanset hvilken bydel eller hvilket hotel, du bor på, vil du kunne gå ned om hjørnet og finde et lille supermarked med mange varegrupper, et apotek, en barber, en frisør/skønhedssalon, en ATM og evt. et par caféer.

Men hvis du er til mere end bare tilfældige kiosk-fund og sådan for alvor vil på opdagelse og bringe mellemøstlige madvarer med hjem i kufferten, kan jeg varmt anbefale dig at besøge ét af de rigtige, arabiske supermarkeder – Union Cooperative Society eller Emirates Co-op, der må være en slags arabiske pendanter til nordiske COOP.Du finder en rigtig god Union Coop i Al Barsha Mall – og der ligger endnu en god Union Coop på Al Wasl Road. Enhver taxa kan køre dig til ét af stederne på ganske kort tid.

Det er hér, du finder alle de der 1001-nats-ting, du bare må have med hjem.

Gule safrantråde. Kraftig olivenolie. Tawouk-krydderi til grillkyllinger. Tahini i fine krukker. Kogte bælgfrugter og hummus på dåse. Store madbrød. Krydret kardemommete. Ravfarvet honning. Oud-parfumerede servietter til tasken. Håndsæbe med ottomanske roser. Medjool-dadler af primakvalitet. Figner, abrikoser, gyldne rosiner. Pistaciesplitter, saltede pistacienødder, halwa og kunefe. Hvinende søde baklava og arabisk sandkage med kokosmel, der kaldes basbousa. Der er tørrede kokosflager, knasende sprøde jumbomandler, krydderier i store tønder. Måske bliver der også plads til en kaftan eller et fint tørklæde i kufferten – eller en stabel små, arabiske kaffekopper eller en glimtende “guld”-termokande til kaffen derhjemme. Det kan også være, at du forelsker dig i et bedetæppe eller en ny notesbog, der starter bagfra på arabisk manér.

Der er timevis af god underholdning i en Union Coop, hvis man da er til husmoderlighed på fremmed grundlag.Et andet plus ved at bevæge sig uden for hotellets grund eller rækken af små butikker tæt derved er, at du kan opleve de lokale på nært hold.

Hvis du har brug for fred og ro til at udvælge dine varer, skal du helt klart handle om formiddagen, men hvis du har lyst til at opleve emiratierne, skal du handle en sen eftermiddag eller om aftenen.

Det er spændende at se de lokale familier bevæge sig igennem mall’et med de mønstre, ritualer og adfærd, de har i deres miljø. Familiefaderen, der har hele flokken med på tur – børn, der hopper og tigger sig til en is. Den travle husmor, der går forrest og peger på varerne, mens en hjælper eller ægtemanden må tage tingene ned fra hylderne for hende. De unge, smukke kvinder, der kommer i flok og bærer på fine håndtasker og viser elegante hennatatoveringer frem, når deres hænder griber efter pengene ved kassen. De unge, velduftende og nybarberede mænd, der hænger op ad væggene, mens de venter på at hilse på vennerne.Hér har jeg fotograferet Al Barsha Mall en formiddag, hvor der er stort set mennesketomt, for det er ikke ligefrem populært eller anbefalelsesværdigt at tage billeder af fremmede/ukendte mennesker i Dubai.

Det er nu ikke kun Union Coop, der er værd at køre efter.

Du finder også arabiske chokoladeforretninger, hvor man nok må sige, at der er pyntet op til mere festivitas end en æske Anthon Berg kan fremtrylle.Du kan også gå amok i én af de skønne nøddebutikker, hvor de pakker præcist de blandinger og mængder, du ønsker at tage med hjem som souvenirs eller værtindegaver.Der er også en officiel uniformsbutik, hvis vinduer altid fascinerer mig.

Så – here you go – dagens Tine-tip til Dubai: Tag et smut i Al Barsha Mall 😁

Du kommer først til at fortryde det i dét øjeblik, hvor kufferten skal lukkes og sendes mod køligere breddegrader fyldt til bristepunktet af kaffe, te, sæbe, nødder, tørrede frugter og krydderier.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vand i en ørken