Gæster på rutinen

TikTok-tur igennem London

Midt i julerierne med den nærmeste familie og the ongoing tiny house project pakkede vi de selvsamme kufferter, der lige var blevet pakket ud, for at tage på en familieferie midt i familieferien. Et afbræk fra vådt og gråt i Hillerød blev erstattet den samme slags vådt og gråt i London.Vi var faktisk i London i foråret – efter Cilles ønske. Og begge pigerne ville meget gerne tilbage og opleve mere af samme skuffe. Fordi London og teenagere går jo som fod i hose – eller som tapiocaperler i en bubble tea, hvis man skulle begive sig ud i en nutidig reference?Vi boede i Kensington igen, fordi der er noget cute i at kunne genkende restauranter, pubber og caféer i et nærmiljø, hvor man så pludselig kan ‘føle’sig hjemme. Jeg ville have forsvoret at opføre mig sådan, da jeg i mine unge rejsebegejstrede dage nægtede at opleve det samme sted to gange. Nu synes jeg, at det er netop dét, der har allermest charme…Denne gang havde vi valgt at bo i en hotellejlighed, så der var lidt mere plads til at sove længe eller ta’ en lur i fred, og så der samtidig var tekøkken, bord og stole til at hygge med morgenmad og takeaway, når teenagerne ikke kunne overskue morgenbuffeten eller at skulle ud og ind i trafikken igen-igen efter en lang dag. Perfekt løsning, hvis I spørger mig.

På ankomstdagen tog vi straks til Piccadilly Circus, hvor Europas største boghandel, Waterstones, ligger. Cille havde stort set og lige ved og næsten overholdt et væddemål med sin Far om ikke at købe flere bøger, men at læse ud af den kæmpestak, hun har derhjemme, og der blev selvfølgelig kvitteret med nye bøger i den skønne boghandel.Og julelysene i London, my dear. Der er simpelthen så stemningsfyldt og fint overalt, hvor øjet ser hen.Jeg kom for julelysene og julestemningen, som jeg selvfølgelig også blev retmæssigt drillet med, når jeg nu igen stod stille i menneskemængden og fotograferede lys og dekorationer.
De andre kom for en ægte TikTok-tur gennem London. Cille havde lavet en lang liste over forslag til oplevelser, som hun var blevet inspireret til på TikTok, og den havde jeg så booket og planlagt ud fra. Nogle af idéerne lå for langt væk fra det centrale London, mens andre ting allerede var fuldt bookede eller utilgængelige, da jeg kiggede på det i oktober…jeg er SÅ træt af, at alt godt skal bookes hele og halve år i forvejen. Hvem har overblik over, hvad de har lyst eller tid til så lang tid i forvejen? Alle europæere, åbenbart, og lige dér er jeg k0nverteret til den arabiske måde på tingene, hvor der er en vis charme i ikke helt at vide, om vi har ferie fra dén eller dén dato, og hvor spontanitet og lyst går hånd i hånd ift. at vælge, hvad man har lyst til på en given weekenddag.Den første hele dag i London tilbragte vi i Southwark langs Themsen.Her besøgte vi The Clink, Londons ældste fængsel, hvor man får en gruopvækkende historisk gennemgang af de middelalderlige metoder til domsafsigelse og tortur, der blev anvendt i de gode, gamle dage.Rædsomt og grusomt. Tankevækkende for Cille, der kunne bekræfte, at de samme middelalderlige torturmetoder bliver brugt i de moderne gyserfilm, hun elsker at se.

Efter fængslet gik vi på Borough Market, der jo er en institution i London.Vi skulle prøve de jordbær med smeltet mælkechokolade, som Cille havde set på TikTok. De var go’e. Så go’e, at vi vendte tilbage en anden dag for at spise dem igen – plus en deleportion fish and chips.Borough Market er bare et godt sted for alle madelskere. Vi spiste også irakiske grillspyd, Singapore-nudler og mac ‘n’ cheese med oste fra Bath. Og så var der fudge!Ikke ret langt fra Borough Market ligger Leake Street Arches under Waterloo Station. Stedet er også kendt som The Graffiti Tunnel, og det blev verdensberømt i 2008, da Banksy kom forbi og hyggede sig med at male. I dag er stedet aktivt med barer og caféer, og alle kan i teorien slå sig løs med graffitispraydåser i tunnellerne, da hele området er ‘frit tilgængeligt’ fra myndighedernes side. De fleste er dog professionelle graffitimalere, kan man hurtigt konstatere, når man ser kvaliteten af det malede.Dagen efter tilbragte Cille med sin ven River fra Danes’ Worldwide’s Sommerskole. Vi fandt ham i tube’n, og så hyggede de to teens sig med at gå på udkig efter vinyler og seje styles i East London’s Underground Vintage Markets ved Brick Lane.Frokosten fandt vi på Old Spitalfields Market, hvor den søde fudge-sælger fra foråret var pist forsvundet. Til stor ærgrelse for os, der lige havde håbet på at sige hej til ham igen.Senere inviterede River Cille med retur til Greenwich Village, og vi aftalte, at han skulle hjælpe Cille retur til det centrale London, for SÅ kendt med tube’n var hun trods alt ikke! Om aftenen så vi Elf The Musical på Dominion Theatre på Tottenham Court Road. Det var julestemning for alle pengene – omend det er virkelig MANGE penge, man får lov at slippe for den flotte sang og dans…Dagen efter tog vi på The Science Museum i Kensington.Vi boede faktisk i gåafstand til alle de store, flotte, offentlige muséer, men jeg havde denne gang valgt at booke os ind til en 3D IMAX BBC-dokumentar om Antarktis på Science-muséet, fordi vi på dén måde fik lidt sne, is og kulde, hvis nu vejrguderne ikke var med os ude i den virkelige verden.Og jeg fik desværre ret. Vejret fortsatte med at være kedeligt gråt-i-gråt, men trods alt tørt.

Der er ingen tvivl om, at briterne er verdensmestre i at opbygge muséer og udstillinger. På The Science Museum nød vi at lære om rummet, om de teknologiske landvindinger i hjemmets faciliteter og hjælpemidler, om udviklingen af sundhedsvæsnet i England og sygdomsbekæmpelse på verdensplan, og vi fik set en kæmpe dampmaskine i aktion.Dér ville jeg gerne tilbage til en anden god gang. Kan med fordel besøges frem for British Museum, som vi besøgte i foråret, hvor jeg var ved at kværkes i alle de dyrebare – tyvstjålne – artefakter, som briterne aldrig har i sinde at levere tilbage til de kulturer, der retmæssigt burde have dem. Mage til tyvekoster skal man lede længe efter….eller ihvertfald hele vejen til skatkammeret under Tower Hill, hvor det britiske kongehus’ juveler ligger gemt. De er ligeså store tyvekoster, som alt dét, der fremvises på British Museum.

Undervejs blev der selvfølgelig også plads til en britisk curry eller tre. Og et smut på pubben efter en balje vin eller en cider. Og earl-grey-te galore. Proper Scottish biscuits. Udskåret frugt fra Waitrose. Cadbury-chokolade. Fordi when in BritainDen sidste hele dag i London skulle der leges med øjnene og hjernerne på det nye Twist Museum på Oxford Street. Endnu en TikTok-sensation.Som faktisk var langt sjovere og ‘øjenåbnende’ end jeg havde forestillet mig. Der blev leget med sanserne igennem udstillingen, hvor man skulle forsøge at ‘se’, ‘høre’ og ‘sanse’ sig frem til en forståelse af et objekt. Sjovt for børn – og voksne, faktisk. Og så var der rig mulighed for gode forklaringer på fænomenerne og Insta photo ops undervejs!Nu er vi tilbage i Danmark. Tilbage i gråvejr og nedtælling til juleaften. Køkkenskabet i kolonihavehuset er fyldt op med Twinings-te uden koffein, og det drikker jeg, mens jeg sender en kærlig tanke til London, som virkelig er en god ramme om firkløver-familietid og en masse sjove oplevelser.I ønskes alle en rigtig Glædelig Jul, folkens. Må der blive fred i Gaza. Må palæstinenserne få deres eget land. Må ukrainerne få fred til at passe sig selv og deres eget land igen. Jeg ved, at jeg glemmer eller overser eller misforstår en masse andre problemer og konflikter i verden, men jeg tænker lige nu meget på Palæstina og på Ukraine. Og på det med at have fred i verden. Det står faktisk øverst på min ønskeseddel, og jeg kan bare mærke, at jeg ikke får det største ønske opfyldt. Ingen har meldt sig til sådan for alvor rigtigt at fikse dén (op)gave. ❤️

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gæster på rutinen