For første gang i 14 år

Que Viva España

Det er kun omkring 25-26 år siden, jeg arbejdede som au pair i Madrid hos en sød amerikansk-mexicansk familie, hvor jeg passede en lillebitte pige, der nu er en smuk kvinde på 30 år, der lever den op i Miami, as we speak.Jeg holdt til livet som au pair i 8-9 måneder, og så mistede jeg appetitten. Det var der mange årsager til. Jeg var ærgerlig over, at vi var flyttet fra den centrale Madrid-forstad Las Rozas til en udørken af et nybygget villakvarter i Los Peñascales de Torrelodones, som ihvertfald dengang føltes voldsomt isoleret. Jeg led også af en ubehjælpelig skyldfølelse over at være skredet fra et helt igennem udueligt kæresteforhold hjemme i Danmark, som jeg slet ikke forstod at sige nej tak til, fordi det med grænsesætning og ærlig konfrontation ikke lige var blandt mine spidskompetencer (det er de desværre stadig ikke). Dertil skulle også lægges, at familiens dynamik var ret speciel. Så har jeg ikke sagt for meget om andres menneskers privatliv.

Nå – au pair livets op- og nedture aside – så faldt jeg ihvertfald så dybt ned i en balje med tinto de verano, at jeg aldrig helt er kommet op af den igen. Jeg elsker, elsker, elsker Spanien! Og jeg har forsøgt at smitte hele min familie mest muligt med den spanske syge, mens jeg selv rejste videre og blev uddannet cand. mag. i spansk. Min Mor er det lykkedes allerbedst med, og derfor var det heldigvis heller ikke særligt svært at lokke hende med til Spanien her i sommerferien.Allerede i foråret havde jeg nemlig på fornemmelsen, at det ville blive nødvendigt med et fysisk afbræk fra nybyggeriet i Hillerød, hvis denne sommer skulle komme til at indeholde en reel feriefølelse. Så mens Cille er pist væk og borte på Danes Worldwide Sommerskole sneg vi os ud af bagdøren til Costa del Sol, hvor min søde veninde har en lejlighed, vi måtte være i. Hun er selvfølgelig et venskab fra tiden som au pair, for lige at binde en afsluttende krølle på ungdomshistorien og mit første spæde spadestik til drømmen om at bo og leve i udlandet.Så dejligt, så varmt, så fint at være tilbage i Spanien efter virkelig mange års absence. Her på strandpromenaden med kurs mod Torremolinos i solnedgangen, mens Cille lever drømmen om et friere ungdomsliv ud på sommerskolen.Og her i haven, hvor vi hver eneste dag nød poolen og den dejlige terrasse.Det allerbedste ved at bo i lejlighed var, at vi så kunne lave vores egen mad til nogle af måltiderne. Både min Mor og jeg er supermarkeds-entusiaster, når vi er i andre lande, og det at handle og tilberede mad er noget af det bedste, vi ved. Lige rundt om hjørnet fra lejligheden i Benalmádena Costa lå en Carrefour Market, så vi kunne få stillet vores trang til alle de gamle smags-minder fra en svunden tid.Det er de simple ting. Den lille butterdejssmåkage. Kakaomælken. Tomatsalaten. Rødvinen med La Casera – en særlig spansk danskvand. Den klassiske spanske æggekage med kartofler.

Min Mor og jeg er nostalgikere på helt basic stuff. Og Spaniens gastronomi er basic, grænsende til bondsk. Kokkene kører med grove udskæringer, alle råvarer er topfriske og maden er helhjertet, når man smager på den. Røget paprika, hvidløg og jomfruolivenolie.

Og så gik vi selvfølgelig ud for at smage på Middelhavets specialiteter og tapas, tapas, tapas, når vi ikke længere selv gad grovhakke i køkkenet.Særligt i Benalmádena Pueblo var der yndigt.Som en slags fattigmands-Marbella, hvor man sad under grønne mandarintræer på landsbyens yndigste, brostensbelagte plaza og nød den spanske gå-i-byen-stemning – til en brøkdel af prisen.Der kom endda en katolsk procession forbi, som handlede om at flytte Jomfru Maria-statuen fra den ene kirke til den anden i landsbyen, fordi øhmm…det var der ikke rigtigt en forklaring på, når jeg spurgte tjeneren og taxichaufføren.I Benalmádena Pueblo gik vi også hen til Castillo Monumento Colomares, som er et forholdvis nybygget ‘slot’, der læner sig op ad Gaudí’s pyntesyge, skægge og imponerende bygninger i Barcelona. Her var der tale om et castillo i miniaturestørrelse – faktisk er castillo lige lovligt prangende ordvalg til bygningen, men det var stadig morsomt at gå rundt i komplekset og se alle de krummelurer og krinkelkroge, kunstneren har udtænkt og bygget med sine egne hænder.Vi tog også op i bjergene med Teleférico de Benalmádena for at nyde udsigten over Costa del Sol og måske lidt af Afrika i det disede fjerne.Ingen panoramabilleder yder retfærdighed til et område. Sådan er det bare. Og her var en dejlig udsigt og en let havbrise, der hjalp lidt undervejs, når vi gik fra det ene udsigtspunkt til det næste.En tur til Málaga måtte vi selvfølgelig også på. Med bussen, så Mille kunne få trænet både sin tålmodighed og sit kendskab til offentlig transport. Det er hårdt at følge med Gå-maskine Mormor og Gå-maskine Mor, der konstant tager svinkeærinder og lægger stor energi i at finde på umulige krumspring undervejs i en vilkårlig aftalt retning.Jeg havde på forhånd valgt, at vi skulle på Museo Carmen Thyssen og bl.a. se stilleben fra den svundne andalusiske romantik – frem for et ud af mange Picasso-muséer, som byen byder på. Selvfølgelig elsker jeg også Picasso, men midt i turist-højsæsonen ville der med stor sikkerhed være ulideligt på et vilkårligt sted, der handler om førnævnte kunstner.Thyssen-familien er kunstmæcener, og muséet i Málaga skuffede ikke. Det store Thyssen-Bornemisza i Madrid er mit absolutte yndlingsmuseum i en by, der ellers ikke skorter på fantastiske kunstmuséer.

Costa del Sol bliver aldrig mit ‘yndlings’-sted i Spanien, men Andalusien som region er fænomenal.
Det er bare med at komme væk fra de andre turister og finde en bocadillo med tortilla francesa hurtigst muligt.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

For første gang i 14 år