Dragon Mart

Tillykke, Saudi-Søstre!

Det er ikke nogen hemmelighed, at nogle af vores nærmeste naboer kører en lidt anden stil end her til lands.

Men i dag – den 24. juni eller den 10. shawwal i den islamiske kalender – er der virkelig noget stort at fejre hos genboen, det absolutte kongedømme Saudi Arabien:

Kvinder har pr. dags dato fået lov til egenhændigt at føre bil.

Ja, sgu’!

Tillykke, Saudi-Søstre! Af hele mit ❤️

Nu er det slut med at vente på, at et mandligt familiemedlem kommer hjem, så du kan komme ud. Nu er det slut med at plædere over for brødre, fædre og onkler, som sikkert ikke lige godtager at køre dig et eller andet sted hen, hvis det er ubekvemt for dem.

Den reformvenlige kronprins har gjort det af med Saudi Arabiens bizarre sidste-eller-skal-vi-kalde-det-første-plads (?) som det éneste land i verden, hvor kvinder endnu ikke måtte køre bil – og han giver herved de saudiske kvinder en forsmag på, hvad begrebet ‘personlig frihed’ kunne betyde, i form af retten til at kunne bevæge sig frit derhen, hvor man ønsker.

Det er så kæmpestort for de saudiske kvinder, der om nogen i verden bør betegnes som frihedskæmpere.

Nogle af de kvinder, som medierne har interviewet under nedtællingen til frigivelsen af de første, officielle saudiske kørekort til kvinder, har kæmpet for retten til at føre bil i mere end 30 år. Ofte sammen med deres mandlige familiemedlemmer – for der er selvfølgelig også mange saudiske mænd, der hele tiden har ment, at kvinder skal kunne køre bil på lige vilkår med mændene. Kampen har for manges vedkommende betydet fængsling og retsforfølgelse – for det der med at opponere mod systemet er ildeset på en helt anden måde, end vi egentlig kan sætte os ind i.

Det kan virke så bizart for os, der sidder ude på den anden side, og kan gøre stort set lige, hvad der falder os ind. Vi har aldrig for alvor skullet kæmpe for bare den mindste snert af personlig frihed. Måske har vi fået nej til at blive kørt af forældrene ind i mellem, men så har vi kunnet nuppe cyklen eller bussen i stedet. No big deal. Banalt, grænsende til det ligegyldige, selvom vi sikkert selv har syntes, at vores frihed er blevet indskrænket.

Men dét her – dét er en BIG deal!

Og når først kvinderne får smagt frihedens sødme, så ved I nok, hvad der sker!

Hvis du har lyst til at se kvindernes festdag bag rattet i Saudi Arabien, så kan du søge på #saudiwomendriving på Instagram.

Jeg kan også anbefale dig at følge denne Instagram-konto for vidunderlige fortællinger om og indblik i et ellers ret lukket land:

 

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dragon Mart