Der burde være flere søndage i ugen

Søstre!

Jeg har taget lidt billeder af det søster-fællesskab, som opstår om eftermiddagen, når den lille-store Skolepige endelig er hjemme hos sin lillesøster igen.

Deres fællesskab vokser i takt med Milles sproglige og fysiske udvikling. De tumler, skændes, driller hinanden og diskuterer hver eneste dag.

For det meste er det Cille, der tager et stykke legetøj, som Mille havde leget med et øjeblik forinden. Så skriger Mille i vilden sky, fordi hun stadig føler ejerskab over tingen. Cille fniser og løber videre med det forbistrede stykke legetøj højt hævet over hovedet – med Mille spurtende efter sig.

Nogle gange ser jeg på dem og går videre, som om intet er hændt.

Andre gange forsøger jeg at mægle i konflikten. Men min erfaring er, at det faktisk ikke fungerer specielt godt at påtage sig mæglerrollen – især ikke hvis jeg er lidt i tvivl om hvem der havde hvad først…

Men de sidder også tæt sammen og leger; de deles om legetøjet, hjælpes ad, kærtegner og krammer hinanden.

De er præcist, som søskende altid har været!

Her er de igang med at bygge en golfbane med diverse hazards, bunkers, søer og huller på en perleplade. Cille instruerer, forklarer og styrer slagets gang. Mille er Kongens Efterfølger, der som en logrende hundehvalp indlader sig på alt, hvad storesøster befaler.

Cille går til indendørs golftræning 1-2 gange om ugen – og vores snedige “master-plan” er, at vi som familie (forhåbentlig) skal spille golf sammen, når pigerne engang er store nok til den slags…

Men vi kom vist fra de to søstre og det voksende fællesskab:

Vi savner fortsat Skolepigen rigtig meget i hverdagen. Det er som om vi aldrig rigtig vænner os til duo’en frem for trio’en. Det fungerer, jovist – men det er bare bedre, når pigerne er hjemme sammen.

Mille er temmelig afhængig af Cille til at finde på lege – og selvom jeg forsøger at “tvinge” hende til at lære at lege selvstændigt, så er det tydeligt at hun er en 2’er, der er vant til at kopiere og læne sig op ad storesøsteren. Hun bliver hurtigt småsur, vrissen-vranten og sætter sirenen igang, hvis der er for lidt opmærksomhed og for meget alene-tid.

Vi laver også lidt lektier om eftermiddagen. Ikke hver dag, da der også tit er svømning eller golf – og der skal også være plads til uforstyrret leg, lange karbade, fjernsyn og snacks.

Cille kan nu genkende og skrive tallene 1-20. Hun kan læse småord sammensat af 3 bogstaver. Og de er færdige med at lære alfabetet her efter knapt 4 måneders skolegang. Gad vide om man kan det efter 4 måneder i 0. klasse i Danmark? Det er jo ikke en “konkurrence” på nogen måde, men jeg kunne godt tænke mig at vide det.

Hun er meget stolt over at kunne skrive og læse bogstaver. Hun har ikke rigtig forstået at de voksne kan skrive og læse, så hun bliver altid overrasket, hvis vi kan kopiere et af hendes bogstaver eller viser hende, at vi kan læse hendes små ord-kort fra skolen. Det er simpelthen ikke til at stå for, når man får et overstrømmende “well done, Mummy”, fordi man kunne læse ordet Tim!

foto 1-5

foto 1-6

Vi er så heldige, at hun på forunderlig vis føler, at lektielæsning er en belønning. Hendes begejstring for at lære vokser og vokser – og vi forsøger at støtte hende stille og roligt i processen. Uden at presse på eller rette fejl. Det skal føles som en succes hver gang.

For det skal overvejende være en leg at gå i skole, når man starter med den slags som 4-årig, ikke?

5 kommentarer

 • Berit

  Hej Tine. Ved heller ikke hvad de kan i 0, tror det meget forskelligt fra barn til barn. Men Lauge skal starte til sommer, så det må jeg lige vende tilbage med 🙂 lige nu kan han genkende stort set alle bogstaver og skrive en del af dem…
  Iøvrigt super fin blog, læser meget ofte med 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Bitte!
   Det er nok ganske forskelligt fra barn til barn, det har du ret i. Nogle har interesse i tal og bogstaver, mens andre er et helt andet sted. Og intet forkert i hverken det ene eller det andet. Men spændende bliver det, når Lauge pludselig bliver skoledreng!!! Det er en meget vild fornemmelse på 1. skoledag. Uigenkaldeligt slut med det helt frit-legende liv, må man sige.
   Tak for de søde ord – jeg er da rigtig glad for at du har lyst til at læse med!
   Mange knus og rigtig glædelig jul til jer alle 4
   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Berit

   Ja det bliver underligt, når det bliver Lauges første skoledag. Vi har været til første forældre-Info-møde, og det er altså lidt svært at forholde sig til.
   Også rigtig glædelig jul og godt nytår til jer. Knus.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Skønt at det går så godt med Cille i skolen – jeg ved ikke hvad 0 klasse kan herhjemme – men jeg glæder mig til SIlke skal starte i skole. (hun mener selv hun går i skole når hun er i feriebørmehaven 🙂 – den hedder nemlig tofegårds børnehave og skolen hedder toftegårdsskolen 🙂 )
  Jeg ved forresten ikke om du følger min “gamle” blog – den jeg havde før jeg oprettede madbloggen. (som jeg jo har nedlagt igen 🙂 ) – den hedder calmlund.blogspot,dk – der vil være alt muligt, både mine kreative ting, ting om Silke og mad. Ligenu er vi med i decemberblogging hvor vi skal blogge hver dag i december – jeg er stadig med 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hejsa Camilla
   Jeg må lige ind og følge din nye-gamle blog snarest 🙂
   Vi kaldte også Cilles pre-school for “den lille skole”, da hun havde det på samme måde, som din Silke – hun kunne ikke vente til det blev skolestart og var meget fascineret af “den store skole”. De to skoler ligger også lige ved siden af hinanden og hun kunne stå der og kigge ind over hegnet med store øjne…Nu er hun selv derinde blandt skolebørnene i skolegården, mens hendes yngre veninder kan stå og kigge ind over hegnet på hende.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Der burde være flere søndage i ugen