International Day

Hvorfor skulle man tage til Dubai?

“Hvorfor skulle man dog tage til Dubai? Det er jo ikke andet end realiseringen af nogle gale araberes våde drøm om glitrende skyskrabere og vanvittig shopping”.Dubai _2Dén kommentar får jeg ofte fra historie- og kultur-interesserede danskere, der spontant giver deres mening til kende, når de hører, at vi bor i Dubai.

De kunne aldrig drømme om at holde ferie her i Ørkenstaten. Mage til sjælsforladt sted!

Måske ville de overveje Egypten eller Jordan på grund af de arkæologiske fund og historiske steder, men Dubai – nej tak!

Der er en vis sandhed i den stereotype opfattelse af Dubai.

Der er altid en vis sandhed i stereotyper.

Men der er så meget mere at opleve i Dubai end det, som typisk bliver portrætteret i reportager og rejsefortællinger.

Araberne elsker at fremvise deres rigdom og storhed overfor omverdenen.

Det er nærmest en nationalsport for dem og sikkert også forklaringen på, at de straks peger på Burj Khalifa, Burj Al Arab, den imponerende bilpark, de eksklusive shoppingmuligheder og så fremdeles, når de møder journalister og andet godtfolk.

For succes måles i penge.

I materielle goder.

I statussymboler.

Der for det meste også er fallossymboler, hvilket går fint i tråd med det generelle testosteronniveau i samfundet og den allesteds nærværende mandlige dominans.Dubai Fountain_lead image - Copy_tcm87-45298Men hver gang jeg får en mail fra en læser, som spørger, hvad man mon kan lave som turist i Dubai – og hver gang jeg får gæster hjemmefra – så gør jeg en dyd ud af at skubbe dem hen mod en portion kulturforståelse i det nordlige Dubai.IMG_5782I Al Fahidi – eller Bastakiya, som området hed engang – ligger en form for historisk landsby, som Emiratierne har bevaret og restaureret – lidt som en pendant til Den Gamle By i Århus eller Den Fynske Landsby, måske?IMG_5785For blot 4 årtier siden var Dubai et søvnigt perlefiskerleje. Emiratierne var enten beduiner med en kamelflok, fiskere eller handelsmænd.IMG_5792Og kontrasten mellem det tidligere landsbyliv i Al Fahidi og det nuværende liv i Dubai Mall er så voldsomt, at det skal opleves for at forstå, hvor fantastisk en udvikling, De Forenede Arabiske Emirater har gennemlevet i løbet af imponerende kort tid.IMG_5790Jeg elsker at fare vild i Al Fahidis stræder og fortabe mig i de smukke arabesker og detaljer på vindtunnellerne.IMG_5788IMG_5789IMG_5787Jeg elsker at lytte efter fuglenes sang og lydene fra de lokale kunstneres arbejdende værksteder.IMG_5807IMG_5806

IMG_5781Jeg elsker den lette brise fra floden, Dubai Creek, som man fornemmer, når man er højt oppe – og kontrasten til den tunge, stille varme, der ligger i de smalle gader, hvor husene ligger tæt og hvor vinden ikke kan få fat.IMG_5786IMG_5784IMG_5778Der findes guidede ture i området med “Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding”, som man kan tilmelde sig via deres hjemmeside:

http://www.cultures.ae

Jeg elsker at deltage i turene sammen med vores gæster – for hver tur er vidt forskellig og åbner øjnene for nye aspekter af arabisk kultur og tradition.IMG_5801Og så er det stort set den eneste chance, man har for at tale med Emiratier – og den eneste mulighed, man får for at spørge dem om deres liv.

For det meste holder Emiratierne sig nemlig helt væk fra os – immigranterne og turisterne.

Dubai er et klasseopdelt samfund, hvor Emiratierne er øverst i pyramiden – og så kommer vi andre bagefter som perler på en snor, opdelt efter vores uddannelsesmæssige baggrund, vores jobmæssige status, vores nationalitet, vores økonomiske formåen m.m.IMG_5800IMG_5802Og hvert eneste lille snert af et dyneløfte til Emiratiernes lukkede verden inspirerer mig og får mig til at ønske mig mere viden. Mere forståelse. Mere indsigt.

Særligt moskéerne har jeg taget til mig. De er et vidunderligt sted at opholde sig – og det anede jeg intet om, før jeg besøgte det her sted. IMG_5794Sheikh Mohammed Center for Cultural Understanding giver en fremragende introduktion til “all things Arabic”, og selvom stedet også er et skoleeksempel på politisk korrekthed, vil jeg varmt anbefale et besøg til enhver, der måtte kommer hertil som turist.

I umiddelbar nærhed af Al Fahidi ligger silke-souk’en.IMG_5812IMG_5817IMG_5813Det er hér, du indkøber araberkostume, tøfler eller indisk sari til minde om ferien.IMG_5815Her er tørklæder, sko, silke i metermål, puder og kuriosa i én pærevælling.

IMG_5814IMG_5816Når du har fået nok af gak og gøgl i souk’en – og når bæreposerne er fulde af farverige stoffer – ligger Dubai Creek et stenkast herfra.

Flodturen er en svalende og afslappende måde at opleve Bur Dubai- og Deira-bydelene på.IMG_5821Der er altid et eller andet godt ved at opleve en by fra vandsiden, er der ikke?IMG_5818Vi bliver helt rolige og suger indtryk til os, mens båden vugger de mindste familiemedlemmer i søvn.IMG_5826Dubai er sådan et forunderligt, kontrastfyldt og komplekst sted.

Et kryds mellem Vesten og Mellemøsten.

Rigt og fattigt. Rent og snavset. Anmasende og tillukket.

Store armbevægelser og snerpethed.

Alting og ingenting.

Dybt autentisk og plastic-fantastic.

Kom og se for dig selv!

6 kommentarer

 • Birthe Holm nielsen

  Du skriver fantastisk, Tine. Nyder at læse dine blogge om Dubai, som du helt har taget til dig. Kan huske dine første betænkeligheder, da I skulle flytte hertil. Men som du skriver, Dubai er alt, og man må overgive sig. Hvad vi har set gro op de sidste sytten år, det er jo fantastisk, Dubai Marina var bare en ørken, og palmen har vi fulgt fra det første sand blev pumpet op til som den er i dag, skulle tro det var umuligt, men her er alt muligt. Så nu vil vi nyde det hele de næste fire uger. Synd I skulle opleve det med jeres maid, men det sker desværre af og til hernede, og det uanset hvor godt, man behandler dem. Lene er heldig med vores Rani, som har været her i femten år. Hun er 52 år nu, fra Sri Lanka, alletiders søde pige, vi elsker hende og det er gensidigt, vi har det godt sammen. Held og lykke med jeres flytning. Kærlig hilsen fra os i Úm Suquiem .

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tusind tak for dine roser, Birthe!!!

   Ja – man overgiver sig – det gør man virkelig. For alt kan lade sig gøre her i ørkenen – det er imponerende.

   Jeg ville ønske, at vi kunne have set det hele for 20 år siden – det ville være skægt at opleve forskellen, sådan som I jo kan!

   Hvis du har tid til kaffe, så lad os mødes.

   Mange hilsner fra Tine til jer alle sammen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Dine indlæg på bloggen har givet mig lyst til at besøge Dubai, og ren luksus for jeres venner at blive vist rundt af en lokalkendt guide som dig

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak, Malene – jeg kan da varmt anbefale en sol-ferie her i Ørkenstaten.

   Du får sol, varme, dejlig mad og gode oplevelser.

   Det er dyrere end De Kanariske Øer om vinteren, men du har til gengæld stort set 100% solgaranti 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte Ditlevsen

  Du har så ret

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er den dejligste blanding af nyt og gammelt, slidt og glimtende 🙂
   Vi glæder os til at du kommer herned igen!!!
   Knus til dig

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

International Day