Hvem, der bare var 5...

Størst

Alright!

Nu har jeg fået tygget lidt på Peter Ingemann’s TV-besøg i Dubai.

Ja – jeg ved godt, at jeg er voldsomt bagud på den danske sendeflade – og kan supplere, at jeg refererer til programserien “Størst” på TV2, hvor journalisten Peter Ingemann rejser ud for at undersøge hvorfor og om ‘størst er bedst‘.

For hjemme i Dannevang er vi ‘glade for det små-jævne’ eller hvad er det lige, han antyder?

peter-ingemann

Hr. Ingemann er åbenbart sluppet væk fra “Hammerslag” og begiver sig nu ud i verden med lige dele jovial humor i ærmet og dansk Jantelov under armen.

En glad mand fra Jylland, må man sige.

I Dubai skal han lave såkaldt ‘blødt ingeniør-TV’, hvor han fremviser Palm Jumeriah – verdens største, menneskeskabte ø – bygget af sand og med 2-cifrede million-villaer liggende som perler på en snor.

palm_jumeirah_ptw051208_1

Ingemann forklarer fint og udmærket, hvorledes den stort set tørlagte oliestat Dubai er i fuld sving med at tænke strategisk og fremtidssikre sig selv qua en transformation til et luksus-mekka for turister.

Og så giver han den ellers gas med at vise den glitzy side af Dubai:

Det arabiske svar på Las Vegas.

De (forklædt som) voksnes legeplads.

Storhedsvanviddets holdeplads.

burj al arab dubai

Vi møder et fatamorgana af beton, stål og glas. Af bladguld, røgelse og kunstige facader. Der er Burj Al Arab – verdens eneste 7-stjernede hotel; der er mastodont-hotellet Atlantis The Palm og naturligvis Burj Khalifa – verdens højeste bygning.

atlantis-2

Burj Khalifa Looking Top7

Ingemann kører også en (charmeoffensiv) tur i en politi-Ferrari med en kvindelig betjent.  Og han finder svinekødspølser i en separat afdeling i supermarkedet Spinneys.

Der bliver ikke taget et særligt dybt kulturelt spadestik.

Og så undrer Ingemann sig i øvrigt over at ALT, hvad det danske TV-crew foretager sig i Dubai, bliver kontrolleret til mindste detalje af myndighederne.

Hvad havde han regnet med? At en journalist med TV-hold får adgang til at glo lige ind bag kulissen i en arabisk oliestat?

Ferrari-FF-Dubai-Police-3

Ingemann når også et smut til det nordlige Dubai med en venlig og høflig relocation manager, som forsøger at indikere, at Dubai også er et handelscentrum i Den Arabiske Golf, og at der rent faktisk er historie og kultur at finde, hvis man har lyst.

Dubai_Creek

So far, so good.

Langt hen ad vejen opfatter jeg udsendelsen som nogenlunde retvisende.

Det er rigtigt, at der er ingen (udenlandske) ældre mennesker/pensionister i Dubai. For udlændinge kan kun bo her, hvis de arbejder, og dermed har en virksomhed som sponsor til deres opholdstilladelse.

Det er rigtigt, at virksomhederne skal give ‘lov’ til at ikke-muslimer må erhverve sig en alkohollicens.

Det er korrekt, at der ikke er ytringsfrihed i dansk forstand – eller noget, der bare til sokkeholderne kunne ligne et vestligt demokrati.

Der er skattefrihed og der er bunker af penge i omløb, som giver en volatil og spekulativ markedsplads.

Der er strålende Platinum og Diamond VIP-check-in’er og en masse “målen-tissemænd” hos både arabere og expats, når det kommer til materielle goder.

Og så er der bare aldeles skønt for børnefamilier.

Dubai tilbyder tæt-på-perfekte levevilkår, et højt sikkerhedsniveau og behagelige, trygge rammer for alle expats, der kommer hertil for at arbejde. Der er høje standarder på alle områder og serviceydelser på alle tænkelige niveauer.

Men Ingemann’s lige-ud-ad-landevejen-dokumentar knækker nu alligevel for mig ved mødet med den unge, fremadstormende ‘forretningsmand’ fra Fredericia, Babak Shahbaz.

Ligger der ingen research til grund for denne del af programmet?

Vægter sensationslysten tungere end realitetssansen? (Okay, Tine – det er TV2 – hvad havde du regnet med?)

Har TV2 et uudtalt behov for at tænde en Jantelovs-flamme til aftenkaffen?

Undervejs i Babak’s fornøjelige anekdoter, slår han ud med armene og proklamerer, at han har tjent ‘nok til at hans tipoldebørns børn ikke behøver at arbejde’.

Og Ingemann’s fuldstændig tåbelige respons er, at ‘så vil jeg gerne adopteres’!

Lad os lege lidt med Babak’s påstand:

Vi antager, at Babak’s to børn og efterfølgende efterkommere i gennemsnit får 2 børn hver.

Og Babak påstår, at han har tjent nok til at hans ‘tipoldebørns børn ikke behøver at lave noget’.

Det giver omkring 62 direkte efterkommere ud i 5. led.

De fleste af disse efterkommere må vel få partnere og et par børn – så lad os for nemheds skyld sige, at der er 100 familiemedlemmer ud i 5. led efter Babak.

Vi antager så, at 1 menneske skal bruge 5 millioner gennem hele sit liv.

100 efterkommere = 500 millioner.

Så Babak har tilsyneladende opsparet en så signifikant sum henover de sidste halvandet år i Dubai – udover det, vi må formode, at han bruger til sin egen families husholdning?

Det er små 28 millioner om måneden. Eller 1 lille million om dagen.

Og dette her scenarie er uden at medregne inflation, men blot en simpel beregning i nutidspenge.

Hvornår er det blevet uinteressant for en journalist liiige at tænke over den slags kolo-enorme overdrivelser?

Hvorfor er det okay, at lade en sådan person få komplet ukritisk tid på sendefladen?

Peter Ingemann falder i svime og staver over Babaks luksus-liv, som tilsyneladende er kommet til ham på rekordtid og som noget nær et svineheld!

Men hvis man google’r lidt rundt, så vil ihvertfald én artikel dukke op, som indikerer, at der nok er tale om noget ‘knapt så fint i kanten’ for Fredericia’s førstemand i Dubai.

Babak bor i 2900-Dubai-Happiness her i The Lakes – nøjagtig ligesom vi selv gør – og mange andre (danskere).

Han har et stort, arabisk parcelhus – nøjagtig ligesom vi har – og mange andre (danskere).

Hans såkaldte ‘luksusbiler’ kan erhverves af helt almindelige, arbejdende expats – nøjagtig ligesom vi selv og mange andre (danskere).

Kort sagt – så er Babak’s liv helt ligesom en masse andre middelklassefamilier i Dubai. Men når det kommer til hans ‘forretningsmetoder’, så er der nu alligevel en klokke, der ringer i mit hoved. For hvem tjener den slags penge?

photo 4-3

Jeg er pikeret og indigneret over det fortegnede og fordrejede billede, som Babak får lov til at tegne af livet i en Ørkenstat.

Vi er 1000-vis af almindelige, danske familier, der både knokler hver dag OG stornyder livet i Dubai. Men vi holder os på den ‘rette’ side af livets vej.

photo 1

Babak er ikke en værdig repræsentant for danskerne i Dubai.

Der er kommet et eller andet sært grahamsmel i hans pose hvedemel.

Ingen ‘almindelige’ expats tjener en lille million om dagen.

De fleste expats arbejder hårdt og mange timer for en attraktiv indkomst, som der jo så ikke skal betales skat af. Men det giver altså ikke milliardærer på halvandet års levet liv i Dubailand.

Så er det sagt.

Af en hvæsende husmor i The Lakes.

12 kommentarer

  • MetteAmalie

    Hvor er det fantastisk at læse om din oplevelse af programmet. Jeg sad selv hjemme i Danmark og så programmet samtidig med at jeg faktisk pakkede kufferterne for netop at flytte til Dubai ned til min mand, der var rejst i forvejen. Og hold nu op jeg fik kaffen galt i halsen, for mig at se var det et meget fortegnet billede af Dubai, som kun viste det de havde bestemt hjemme fra, at det skulle vise.
    Tusind tak for en rigtig god blog, jeg har brugt den meget både inden min søn og jeg flyttede herned og også stadig nu når vi er her:)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej med dig!
      Du kan roligt glæde dig til at flytte herned til din mand! Har du været her for at se det hele?
      Jeg havde aldrig været her, men min mand havde været her mange gange tidligere og var overbevist om, at det ville være perfekt for vores familie. Her er SÅ dejligt – familievenligt, komfortabelt, smukt, storslået og nogle gange temmelig fandenivoldsk.
      Du er velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål, bekymringer eller tanker, der flakser rundt i hovedet, nu hvor du går og forbereder dig på det nye liv! Jeg vil gerne hjælpe dig.
      Venlig hilsen Tine

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • tbj@hotmail.dk

    Med en gennemsnitlig forrentning (som en hver fornuftigt investering ville give) have under 100 mill. på nuværende tidspunkt.

    Og så skal det nævnes at han ikke bare er Expat, men faktisk ejer Firxal DMCC som han arbejder for – selskabet tjener styrtende på tvivlsomme oliehandler på den vestafrikanske kyst – og at han har millioner med fra et tidligere eventyr i bunkerverdenen.

    Så måske han ikke har 500 mill. – men det er nok tæt på 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jamen – så er min simplificerede beregning muligvis “spot-on” – who knows? Under alle omstændigheder kan enhver vel tænke sit om ‘forretningsmetoder’, hvor en person kan tjene 500 millioner på halvandet år… 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • tbj@hotmail.dk

      Præcis 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Maria

      millioner som han har stjålet. Vigtig detalje. Retssag kørende nu, og han står til at tabe bigtime. Han er storsvindler, har storhedsvanvid og kan ikke tjene penge uden at svindle. Forfærdelig forretningsmand. 500 millioner har han aldrig haft, men han lever af at stjæle og svindle. Bare vent og se.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Tine. Du har ret med Ingemanns udsendelser. Desværre. Han glemmer helt at man lever i fremmede lande efter “skik følge eller land fly”. Sådan
    er det at være expat, derfor har man et godt familieliv i Dubai. Ingen får lov til at gå over stregen, sådan skal det være, man er gæst i landet. Sådan ønsker vi jo også at det burde være i Danmark, når vi har expats her. Håber I nyder jeres år i fulde drag, og at I vil elske Danmark nå I kommer hjem. Hilsen mormorbloggen som boede i Dubai fra 81-86. Og elskede det.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ja – man kunne godt have ønsket sig bedre tilrettelagt og dybere journalistik, men måske er det forventeligt med karikerede rejse-programmer i dansk TV? På dét punkt er engelske BBC lysår foran, når de skal fremvise fremmede kulturer og lande til englænderne, synes jeg.

      Under alle omstændigheder er det meget trist, at en plattenslager, der ikke holder sig på den lovlydige vej, får lov til at fremstå som om “alle kan blive milliardærer på halvandet år i Dubai”…det puster til opfattelsen af at gaderne er belagt med guld her og at enhver kan “lykkes” – som Amerika i gamle dage, føler jeg. Og sådan er her jo slet ikke!

      Hvor er det fantastisk, at du har boet her i 80’erne. Det må have været noget HELT andet – en meget, meget mindre by og med langt færre danskere – og expats generelt. Det kunne jeg godt tænke mig at have oplevet! Dengang må det have været oprigtigt eksotisk, tænker jeg.

      Og ja – der er ikke meget andet at gøre end at elske Dubai for dets vanvid, storslåethed, voldsomhed, skønhed og alt derimellem!!!

      Mange hilsner,
      Tine

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Birthe Bidstrup Holm Nielsen

      Hej Tine
      Hvor er det dejligt at høre din mening, som talt ud af min egen mund. Nu har jeg besøgt Dubai gennem de sidste femten år, og har endnu heller aldrig mødt nogen, som har tjent så mange penge på så kort tid. Jeg “krummede” tæer i skoene. Enten er han mafia boss eller andet, for det tjenes bestemt ikke ved “almindeligt” arbejde. Sjovt nok ingen fortæller om, hvor dyrt der er i Dubai, leveomkostninger, huslejer, skolepenge, sygeforsikringer, ja, det hører man aldrig om, kun ih og åh, det er skattefrit at bo i Dubai, og det er glimmer og glitter. ikke noget om de hårdt arbejdende mænd, der arbejder fra morgen til sent aften, mødre der må stå for alt derhjemme, incl. kørsel af børn til skole, sport og hvad der ellers måtte være.
      Hyggeligt at følge din blog, og følge jeres nye liv i ørkenstaten. Er på vej ned til jer, glæder os til den dejlige varme i november, bedste måned i hele året. I landede i sandet i den hedeste tid, så glæd jer til de næste måneder. Kærlige hilsner til hele familien fra Birthe (Line) i Silkeborg.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Birthe!

      Tusind tak for dine søde ord! Det er jeg vel nok glad for!

      Der er vist ingen tvivl om at den fremviste dansker i programmet Størst er svindler eller mafia. For INGEN lever og tjener penge på dén måde med rent mel i posen.

      Du rammer til gengæld også PLET med din kommentar om almindeligt arbejde, priserne og de følelsesmæssige omkostninger ved at arbejde så hårdt, som mændene er nødt til hernede. Jeg tror desværre, at et program som Størst finder det for “kedeligt” at besøge en almindelig expatfamilie i Dubai – der skal ligesom være det der forargelige, overdrevne glamour, så folk kan få bekræftet deres værste fordomme 🙁

      Jeg håber at vi kan mødes til november? Jeg vil også gerne møde Lene igen – uden for tandlægestolen, hvor det trods alt er temmeligt svært at kommunikere med redskaber i munden!

      Mange hilsner fra Tine

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Greta

    Det er så godt skrevet og så rigtigt set. Han var også ind over Kina…jeg måtte slukke.
    Jeg overvejer om det er på tide med et program om hjemvendte danskeres øjne på det lille land, som tilsynesladende har en forkærlighed for meget små sko.
    God vind!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tusind tak 🙂
      Jeg har ikke set programmet om Kina, men kan levende forestille mig hvor tåkrummende pinligt, det hele er blevet udlagt. Og du slukkede…det skulle jeg måske også bare have gjort!!!
      Jeg har skrevet til TV2 – ikke at jeg tror, at det gør den helt store forskel – men hvor er det dog problematisk, at journalisterne ingen kildekritik laver eller stiller uddybende spørgsmål. SUK.
      Håber I har det godt!

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvem, der bare var 5...