Wadi Dahir Blue Pools

Skypodning

Sikke et par uger, vi har haft. Med stormflod og uvejr, som ikke er set så slemt i 75 år.Det har haglet, sneet, regnet, blæst og kaskader af vand har taget livet af fire mennesker i De Forenede Arabiske Emirater – og omkring tyve mennesker i nabolandet Oman. Rædselsfulde drukneulykker, hvor folk har siddet fast i biler midt i en stormflod, eller hvor en wadi pludselig har forårsaget et jordskred eller har oversvømmet bygninger og vejnet med en sådan kraft, at alting er blevet revet med.Myndighederne udsendte advarsler om vejret ad flere omgange, og alle ansatte i både de private og offentlige sektorer blev bedt om at arbejde hjemmefra i godt og vel en uge, medmindre man da arbejdede i en del af landets kritiske infrastruktur.


Skolerne blev beordret lukket af Undervisningsministeriet af sikkerhedsmæssige årsager. Både ift. at bygningerne kunne blive oversvømmede, men også fordi der kunne være elever, hvis forældre ikke ville være i stand til at hente og bringe børnene sikkert frem og tilbage.

Online-arbejdet gav 100% COVID-vibes fra det øjeblik, jeg satte mig ind foran skærmen. Og jeg måtte trække mig selv op ved hårrødderne for ikke straks at blive trøstesulten og smådeprimeret. Der er heldigvis mange, som har positive minder fra corona-tiden, og jeg ville ønske, at jeg kunne sige det samme, men jeg kunne slet ikke finde fred i den usikkerhed, der konstant omgav os – og det restriktive liv, vi var underlagt hernede, hvor man knapt måtte gå uden for en dør. Dét kom alt sammen sejlende tilbage til mig i mit hoved og nervesystem – lidt a lá den syndflod, der ramte os fysisk.Og vi måtte – midt i stormvejret – erkende, at det allerede overophedede, ældgamle AC-system og de gennemstegte pvc-vinduer havde haft deres storhedstid, for at sige det mildt. Der kom vand ind ved alle vinduer og døre; under balkonerne og hele vejen ned i relæet, der selvfølgelig stod af. Der gik mange timer med at tørre relæet på Georg Gearløs-facon med en hårtørrer og de komponenter, der var brændt af skulle skiftes.I bagklogskabens – eller dovenskabens – klare lys vidste vi det j0 godt. Vi burde have skiftet AC-anlæggene og vinduerne, da vi fik renoveret huset for 4 år siden, men budgettet løb løbsk, og vi tænkte, at “går den, så går den i et vist antal år”. Den globale opvarmning og klimaforandringerne har nu vist os, hvad der er i vente. Og nu “går den” så ikke længere.Vi har installeret 4 nye AC-anlæg og bestilt nye vinduer og døre til hele hytten. Det er dyrt og knapt så morsomt at få installeret, når man lever midt i bygge-projektet, men det bliver helt fantastisk godt, når det er overstået. Både f0r indeklimaet og elregningen, men absolut også ift. næste gang, vi får et rædsomt regnvejr i en fjern Ørkenstat.For det kommer til at ske. Regnstorme og stormfloder bliver mere hyppige verden over – og vores ørkensand suger ikke vandet, sådan som det sker, når man leger med vand i en sandkasse. Sandet bliver snarere til ler eller tyk pløre, som er megaglat at køre i – og som stopper alle afløb og kloaker til, så der lynhurtigt opstår kæmpe søer og strømme, der ødelægger alle færdselsårer – villaveje såvel som motorveje.Det kan måske virke ‘sjovt’ som dansker, at regnvejr og stormvejr skulle forestille at være ‘farligt’ og få hverdagen til at stå på ‘stand-by’. Men sådan er det. Intet er konstrueret til at kunne tage store vandmængder på kort tid i en ørken. Huse, veje og broer står pludselig under vand. I bjergene flyder voldsomme vandmængder igennem wadis (floddale) ud i beboede områder, over møjsommeligt opbyggede vejnet og elnettet hænger i laser. Det er enormt voldsomt og uhyggeligt.

Vores træer har også et helt andet rodnet end danske træer, så de vælter for et godt ord i regnvejr. Det kan såmænd være ‘for farligt’ at gå eller cykle en tur, selvom det måske virker besynderligt.Og myndighederne får nu et kæmpe projekt med at skabe flod-dræn, kloaker og regnvandsopsamlende søer og anlæg til fremtidige stormfloder. De er allerede på sagen, og i nyhederne beskriver de store projekter til millioner af dirhams, der skal løbe hen over en årrække.Jeg kom ved en fejl til at kigge i kommentarfelterne under de danske nyheder om det forfærdelige uvejr i Dubai, og sædvanen tro blev der ‘kørt fuld Jantelovs-plade’ fra kældermenneskerne, der svælgede i lige dele skadefro og syrlighed. Det er imponerende, at selv et uvejr, får vi med krabasken over.

Selvfølgelig er det IKKE myndighedernes ‘skyld’, at der kommer et uvejr.

Selvfølgelig er det ikke skypodning – cloud seeding – der ligger til grund for så voldsom regn.

Det kan slet ikke lade sig gøre at ‘pode’ eller ‘så’ så kraftige og vandholdige skyer, der ville skulle ‘bruges’ til at få så voldsomme skybrud på et døgn.

Men konspirationsteoretikerne med sølvpapirshattene har nok gjort deres egen research, som har påvist, at der helt sikkert var tale om skypodning.


Jeg græmmes. Over stupiditeten.

Og jeg tænker, at det må være deres egen sag, at de vælger at bruge deres dyrebare tid på,at lukke ren og skær gylle ud i internettets krinkelkroge og B.T.s kommentarspor, som jo virkeligheden burde lukkes ned for good.

Skulle man nu være sådan oprigtigt interesseret i skypodning – for det er jeg absolut – kan man se den fine og poetiske dokumentar om den dygtige finske forsker Hannele Korhonen på DR: Sådan dræber du en sky.

For det er korrekt, at De Forenede Arabiske Emirater donerer store pengebeløb til forskning i regn og podning af skyer. Det er ingen hemmelighed, at den teknologi ville kunne tjene landet godt – men som man også kan se i dokumentaren, er der ikke tale om en ‘moden’ teknologi. Det er spritny forskning, og der er store usikkerheder involveret i at forsøge at determinere, hvilke skyer, der er klar til podning.

Måske vil fremtiden byde på mere og mere skypodning i den overophedede Ørkenstat. De gør ihvertfald en masse forsøg.

Og måske vil vi i fremtiden kunne manipulere skyerne, så vi ligefrem kan ‘stjæle’ eller ‘hente’ nogle af gode skyer hos naboerne, der måske har lidt flere end én selv. Hvem ved? Det både skræmmer mig og morer mig at tænke på.

God weekend, folkens.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Wadi Dahir Blue Pools