Flydende tænder

International Day

Hvis der er noget, der kan højne danskheden hos en dansker, så er det at flytte væk.

Ud i Den Store Verden.

Derude, hvor Denmark vist nok er hovedstaden i Sverige; hvor der konsekvent tales Dutch, right? – mens vi (iført islandske sweatere) kaster Danish pastries i kartoffel-kajen, fordi det bare er ren hygge – [hoo:ga], right?

Jeps.

Patriotisme er en finurlig størrelse, som synes at stige eksponentielt med antallet af kilometer, man er rejst væk hjemmefra.

Lige så snart vi forlader vores vante omgivelser og bosætter os i et andet land, begynder vi at lede efter Carlsberg (selvom vi altid drak noget tjekkisk bryg i Danmark). Vi steger frikadeller og fiskefiletter (selvom vi altid spiste pizza og shawarma i Danmark) og vi synger fædrelandssange med inderlighed (selvom vi altid undgik selskabs-syngeri behændigt i Danmark).

Præcist den samme effekt gør sig gældende for flinke mennesker fra det store udland, som bosætter sig i Danmark.

De er lige så brændende fædrelands-inderlige som vi selv er.

Naturligvis.

Vi er tilbage ved idéen om flokken og det menneskelige behov for et fællesskab, som er naturligt, let og behageligt. Den fælles referenceramme. Glæden ved de genkendelige ting og handlinger, traditioner og ritualer.

Og nu er jeg så kommet dertil i min patriotiske selvudvikling, at jeg ejer en landsholds-trøje.

Det ville jeg dælen-dylme aldrig nogensinde have gjort i Danmark. Never. Ever.

Den ‘nydelige’ DBU-trøje iklæder jeg mig nu med stolthed ved særlige lejligheder. Når der er danske sportsfolk i Ørkenstaten eller når vi skal angive vores nationalitet i anden sammenhæng.

Tag International Day på skolen som det seneste eksempel på en dag i fodboldtrøjen.

We are red –

We are white –

We are – 

…alt-for-kære-trunter med flag i fletningerne og på buttede barnekinder…img_4748Vi har fixet LEGO-galore og Pandora give-aways til folket. img_4767 Og vi serverer pebernødder i kassevis, bradepander med drømmekager og steger 1.200 æbleskiver i Lurpaks den bedste, før aftenen er omme.img_4769Apple slices without any apple, som man siger. Prøv at forklare dén logik til resten af verden, der venligt bider til bolle og udbryder: Ah, like Dutch poffertjes!img_4772Om formiddagen har vi serveret pålægschokolademadder for kammeraterne i KG2 og Year 3 (og smilet bare en lillebitte smule overbærende, når lærerne med dyb koncentration kæmper med at udtale paaa-laaag-choklad-mad-ar).fullsizerender-2fullsizerender-4Danmark dejligst.

Lige ind til vi lander hos pakistanerne, hvor Mille får en fin hennatatovering på hånden og jeg bliver beværtet med de sprødeste, mest fantastisk krydrede samosas.

Pakistan dejligst, synes jeg nu pludselig.img_4764Og sådan kunne jeg blive ved.

Der er nemlig også en flok yndige svenske tjejer i nationaldragter med majstand, kanelbullar og hele moletjavsen.

Der er palæstinensere med de lækreste zaatar-krydrede brød og indere i virkelig elegante sarier.

Der er australiere med hvinende søde desserter og seriøse barbecue-pølser. Og en enkelt nordmand med en enkelt trold ved sin side.

Så måske er det i virkeligheden hele verden dejligst?img_4765Uanset hvor vi kommer fra, så er International Day en festdag for alle nationaliteter på en international skole.

Det er den bedste skoledag på året, hvis man spørger vores piger.

Det er dagen, hvor vi med stolthed og glæde fejrer og fremviser en lille bid af dén mad, de klædedragter, sange og traditioner, som vi forbinder med hjem.

Det er dagen, hvor vi lærer noget nyt om os selv og om hinanden – vores forskellige kulturer og udtryk – og dét er i sandhed værd at fejre.

PS: Selvom jeg nu som udlandsdansker er blevet åh-så-wienerbrøds-og-æbleskive-fanatisk, så melder jeg mig aldrig ind i Danskernes Parti. Men findes der mon et Pakistanernes Parti, så vil jeg overveje det? Ihvertfald hvis de serverer samosas til møderne og hennatatoverer mine hænder.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Flydende tænder