Februar - hva’be’har

Ud i naturen

Det er længe siden, at vi har været på camping i ørkenen, men forleden fik vi os endelig pakket sammen og begav os ud på den ene side af det imponerende Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park.Billedet her er lånt fra DEWA (Dubai Electricity & Water Authority) og solcelleanlæggets hjemmeside: https://www.mbrsic.ae/en/about/mohammed-bin-rashid-al-maktoum-solar-parkog selvom det ligner noget fra en sci-fi-roman eller måske Saurons Tårn i Ringenes Herre, er der tale om den virkelige virkelighed. Anlægget er naturligvis verdens største. Det giver mening både i forhold til vejret i en ørkenstat og mentaliteten i den arabiske verden. Hvis vi køber ind i hele solcelle-idéen, skal vi være de bedste og de største, ikke?Solcelleanlægget bygges i enorme faser, der fuldføres på ca. 2-3 år, hvorefter de fortsætter derudaf med en ny fase – kilometer efter kilometer æder de sig ind i ørkensandet. Og der sker ikke noget som helst ved at gøre der, for det enorme område bruges alligevel ikke til andet.

Solcellerne flytter sig kontinuerligt efter solens stråler, og de arbejder også med fotovoltaiske celler, som jeg knapt forstår, hvad er. Det eneste, jeg kan se med det blotte øje er, at der skinner et vanvidslys ud fra det høje tårn, så der opstår en form for lys-sky eller et lys-fatamorgana, der vitterligt ligner noget fra en dommedagsfilm. Og når verden ser så fuldkommen sci-fi-agtig ud – helt derude i den uberørte natur – er det faktisk en hel lettelse at mærke lidt på den knortede bark og de stikkende grene på ghaf-træet, og at klatre rundt i sandets smukke bølger. Vi ground’er lige med hænderne og fødderne, når verden bliver stor, sær og lettere uforståelig.Denne gang var vi kørt mod Al Qudra allerede ved 14-tiden, så vi kunne nå at nyde mine nybagte fastelavnsboller og stille telt op, før det blev gin & tonic tid i solnedgangen.Den lille lejr bag solcelleparken er fantastisk, når det ‘bare’ handler om at hygge sig og nyde campinglivet, for der er alt for få dunes til, at ørkenbils-entusiasterne gider komme der. Som I kan se på billedet, er vi vitterligt kørt om bag en enkelt dune, for herefter at slå telte op i læ.Når vi endelig er kommet herud, er der fuldkommen ro. På sådan en ubeskrivelig måde. Det er det storladne ved ørkenen, der giver os den fredfyldte fornemmelse.Øjnene får lov at vandre. Kroppen får lov at vandre. Tanker, håb og ønsker kan sendes højt op i himlen. Vi finder små dyrespor og efterladenskaber efter fugle, harer, firben og gazeller i sandet. Vi får kigget indgående på de få planter og træer, vi møder undervejs.Planternes og træernes overlevelsesevne og hårdførhed er en kilde til evig beundring. Her har jeg zoomet ind på ghaf-træet, som i øvrigt er det nationale træ i De Forenede Arabiske Emirater og naturligvis en fredet art i ørkenen, så man skal passe på det – og selvfølgelig ikke knække grene af til bål eller lignende.

Hver gang vi er i ørkenen, overraskes vi over, hvor pludseligt solen går ned.Cille havde dog forberedt sig, så hun kunne læse videre ved hjælp af en lommelygte, og Mille klatrede lige en sidste gang op ad en stor bunke sand sammen med Chase, før det blev mørkt.Stemningen er afslappet og varm, når der ikke er andet at forholde sig til end lidt madlavning og at få nok varmt tøj på til vintertemperaturen i ørkenen. Det er back to basics – og det er decideret sundt for nervesystemet at skulle forholde sig til helt basale behov, tror jeg. Især når hverdagen flimrer meget.Bålets varme var virkelig på sin plads her i februar. Hvis man ikke har oplevet en ørken, kan det være svært at forestille sig, hvor fugtigt, der rent faktisk er. I vintermånederne december, januar og februar, kan man fryse helt vildt derude – og vi endte med at sove i merinould, store dyneveste og skisokker i teltet. Det lyder åndssvagt, men fugtigheden er en stor faktor i De Forenede Arabiske Emirater – uanset årstiden. Og måske burde jeg tilføje, at fugtigheden er en lidt træls følgesvend, fordi det føles så ubehageligt, uanset om man er kold-og-klam eller svedende-klam.

Næste morgen vågner vi til helt vindstille, klart vintervejr.Martin steger bacon og æg til de morgensultne tropper.Selv hunden kan fornemme, at der er noget lækkert i vente, selvom den selvfølgelig ikke må få røget gris.

Desværre blæser det op efter en ellers så stille og dejlig morgen, og vi pakker sammen – svedende og snøftende – for de fine sandkorn går lige i åndedrætssystemet.Og nu er vi hjemme igen. Teltet er blevet luftet, vasket og tørret hjemme i parcelhushaven, så den er klar og fin til næste omgang sandblæsning. Vi har også næsten fået ‘snøftet færdigt’ efter at sandstormen lagde beslag på samtlige pande- og bihuler i familien, og så er der tilmed forlænget weekend fra skolen. What’s not to like?

Skiferie blev det desværre ikke til – men som det fremgår af billederne er der masser af natur og udeliv her i ørkenstaten, som vi kan nyde lige nu, mens vinteren stadig giver os behagelige temperaturer både om dagen og om aftenen.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Februar - hva’be’har