Mig og min sponsor

Husholdersken

Nu skal det prøves! Altså konceptet ‘husholderske’. Sådan én har vi aldrig haft før.

maid_poster

Her i Dubai har villaerne indbyggede “maid’s quarters”, som oftest er bittesmå rum med mikroskopiske badeværelser til – beliggende ved siden af vaskefaciliteterne i bryggerset eller måske med en særlig, diskret bagindgang til huset. For ‘man’ har da husholderske.

Vores eget “maid’s quarter” er hverken bedre eller værre, end hvad jeg ellers har set. Når jeg tager mine danske briller på, så krymper jeg mig ved det mikrolille badeværelse med lavt-til-loftet og de 4 kvadratmeter rum, når nu villaen som sådan har 5 store værelser med bad – og mange fællesarealer. Hvorfor skal det rum så være så lille?

photo 2-4

De tidligere lejere har endda fjernet døren ind til badeværelset, da der ellers ikke var plads til de to senge, som deres etiopiske maids skulle sove i. Det har min nye husholderske forklaret mig. Hun har boet i The Lakes i 9 år og kender stedet som sin egen bukselomme – inklusiv alle tjenestefolk.

Men jeg har gjort alt, hvad der kan gøres for at få værelset i pænere stand. Der er nymalet, ophængt nye gardiner og gjort grundigt rent.

Måske bør jeg i stedet fokusere på, at jeg brødføder et menneske, hvis alternativ kunne være meget værre?

Jeg giver hende husly, opfører mig respektfuldt overfor hende – og betaler så hun kan hjælpe sin familie derhjemme i Sri Lanka.

Men der vil nok være delte meninger om det her emne!

I går indkøbte jeg en basis-pakke til vores husholderske, som flytter ind i weekenden. Pakken består af langtidsholdbare madvarer og personlige hygiejneprodukter til et par måneder.

Jeg forventer at indkøbe den slags til hende med jævne mellemrum – alternativt kan hun tage med i supermarkedet, eller jeg kan give hende et ekstra beløb, så hun kan købe det selv. Hun er buddhist og lever oftest vegetarisk, men siger, at hun indimellem spiser lidt fisk, rejer og kylling.

photo 3-3

Før vi flyttede til Dubai søgte Martin og jeg informationer på nettet om “maid services” i Dubai. Det er en temmelig blandet landhandel af firmaer, som tilbyder at finde en husholderske for dig og ordne alt papirarbejdet – og en masse skrækhistorier på expatfora om bortløbne husholdersker, der lyver, er uansvarlige og finder på andre ubehagelige spilopper.

Vi var derfor temmelig usikre på hele den der husholderske-business, da vi ankom hernede. Men som med så meget andet i Dubai – så ordner tingene sig ligeså stille hen ad vejen. For selvom Dubai’s (og Guds) veje er uransagelige, så er der alligevel en eller anden morsom form for struktur – og der er ALTID en løsning.

Ligeså snart kvarterets husholdersker fik nys om at vi var ved at flytte ind i villaen, begyndte de at ringe på døren for at spørge efter arbejde. Der var mellem 5 og 10 kvinder dagligt, som tilbød deres services halvtids, deltids eller fuldtids. Forbløffende!

Min intuition siger mig, at jeg har valgt en god person til at bo hos os – til at være sammen med pigerne og til at hjælpe mig i det daglige. Jeg har set hende an i ugevis nu – og jeg kan lide den måde, som hun er sammen med Mille på og hendes væsen. Hun bevæger sig stille rundt i huset, smækker og klasker aldrig med tingene, som nogen rengøringskoner gør – og så har hun glimt i øjet og en sjov kommentar til tingene.

Hun er meget moderlig og svært begejstret for at vores børn er piger, da hun selv har 2 store drenge (og altid selv har ønsket sig døtre).

Og så er jeg glad for at hun er en voksen kvinde, som har levet uden for Sri Lanka i mange år. Jeg ville ikke have lyst til at modtage en helt ung kvinde i den giftemodne alder, som jeg potentielt skulle bekymre mig for på dén måde…

Der findes lovgivning på arbejdsmarkedet her i Dubai. Eksempelvis er alle husholdersker af bestemte nationaliteter, der er mindsteløn og krav om en række goder –  lægebesøg eller sundhedsordning, mobiltelefon, internet, hjemrejse-billetter osv.

Der er ingen tvivl om at husholderskerne går benhårdt efter at finde en europæisk (eller hvid, gisp) familie, da de generelt betaler bedre og behandler dem bedre. Jeg kom til at spørge hende, om hun har arbejdet for en arabisk familie i sine 9 år i Dubai – og hun så helt forskrækket og oprevet ud: “No, madam, never work for Arabic family, cannot do”. Javel. Så ved jeg dét.

At have husholderske i Dubai koster cirka halvdelen af det en au pair koster i Danmark. Dertil kommer at husholdersken hernede arbejder mindst det dobbelte antal timer af en au pair i Danmark – afhængig af familiens behov, naturligvis.

united-arab-emirates-note-100-dirhams-back

Men egentlig sammenligner jeg vel æbler og pærer? For det at være au pair er en kulturel udvekslingsoplevelse for et ungt menneske, som både skal gå i skole og være en del af familien, mens det at være husholderske i Dubai er en professionel levevej for ufaglærte kvinder, der ønsker sig et (økonomisk) uafhængigt liv, hvor de kan hjælpe deres familier i hjemlandet.

I øvrigt er det svært at opgøre og sammenligne, når en del af lønnen er husly, mad og andre goder.

Jeg glæder mig til at vores husholderske flytter ind. Hun kommer med sin seng og et par møbler i aften, har hun fortalt mig. Og det sidste i morgen, hvor det er fredag og fridag.

Så skal hun igang med at oplære mig i hvordan ‘man har husholderske’. Jeg fatter ikke en brik. Men det gør hun.

10 kommentarer

  • Iben

    Jeg bliver så glad hver gang jeg opdager at der er nyt på bloggen. Elsker at følge med i jeres liv i det varme ørkenland.

    Kunne I ikke give hende et af de andre værelser som er større ?
    Eller er det gæsteværelser ?

    Og har du ansat hende som henvendte sig til dig en af de første dage du var ude ved huset ?

    Glæder mig rigtig meget til at læse mere om hvordan det bliver med sådan en hushjælp 🙂 …. Kunne godt bruge en til rengøring og vasketøj her ved mig….

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej – og ih, hvor er du dog sød! En dejlig kommentar 🙂
      Vi har ikke rigtig mulighed for at give hende et af de to gæsteværelser, da de ikke har selvstændig entré – og det fornemmer jeg er vigtigt for hende, når hun gerne vil ud om aftenen og socialisere med veninderne i nabolaget 😀
      Jeg er faktisk endt med en anden end hende, der først henvendte sig. Ganske enkelt fordi hende her taler en del mere engelsk end den første. Og med ‘en del mere engelsk’ er det altså stadig ret begrænset, kan jeg godt røbe 🙂
      Jeg skal gerne skrive om hushjælpen, når der er lidt førstehåndsindtryk at komme med!!!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene

    Som en der har prøvet det med husholderske eller maid, så kan jeg oplyse, at det er en tilvænningssag, men til gengæld meget svært at vænde sig af med igen:)
    Det lyder som om du allerede har taget din sunde dømmekraft i brug og sammen med din intuition, så er du godt klædt på til den udfordring også!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Du har vist ret, Helene (som altid, din fornuftige kvinde!)
      Indtil videre er førsthåndsindtrykket SÅ GODT! Og jeg er i tvivl om jeg nogensinde “overlever” en hverdag igen uden hushjælp, ha ha! Men du er her jo stadig, så det må kunne lade sig gøre at “overleve” og genstarte livet ved kødgryder, vaskemaskine og strygejern…
      Et stort knus til dig

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tillykke 🙂 Det skal nok blive godt. Har folk glimt i øjet og en sjov kommentar, så er det basale for et godt samarbejde på plads.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tak, søde M! Førstehåndsindtrykket er meget positivt – og blandt andet humoren og glimtet i øjnene gør en kæmpe forskel, når der er lidt sprogbarrierer, et par piger, der lige skal vænne sig til hende og så fremdeles. Men hun virker go’ – dét gør hun!
      Knus til dig

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Nej hvor spændende 🙂
    Det kunne jeg også godt bruge – HADER at gøre rent 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ja, hushjælp er ikke det værste!!! Hvem kunne ikke tænke sig at slippe for rengøring, vask, strygning, madlavning, opvask og så fremdeles? Gad vide, om man til gengæld kan “afvænnes” en hushjælp igen – eller om man så ender med at SUKKE TUNGT ved huslige pligter?! Det må jeg tage til dén tid…:-D

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sussie

    Lyder da rigtig spændende og dejligt for jer …

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ja, Farmor – det er rigtig spændende! Indtil videre er førstehåndsindtrykket super. Emilie er mest åben over for hende – Cecilie trækker sig lidt væk og er meget genert. Men det er jo en tilvænningsfase for hele familien og for hushjælpen – det tager lige lidt tid 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mig og min sponsor