Synkron kærlighed

Det daglige englænder-brød

I morges dukkede mine dejlige Mummy-Friends op hjemme hos Lille My og jeg.

Vi havde netop afleveret skolebørnene – og nu var det tid til den ugentlige morgenkaffe med dertilhørende livsopdateringer af dén slags, som netop ikke skal skrives som statusopdateringer på Facebook.

foto 1-4

Og jeg havde bagt morgenbrød som et lille eksperiment.

Mest fordi jeg gerne ville introducere pigerne for en koldthævet, dansk grovbolle – bagt med en knivspids frisk gær og med masser af havregryn, groft mel og kerner.

Men også fordi jeg stor-elsker at der dufter af nybagt brød og husmor-overskud, når der kommer gæster…

foto 2

I aftes var jeg ellers temmelig usikker, da jeg stod og forberedte den koldthævede grovbolle-dej. For jeg kender jo godt et traditionelt englænder-brød. Og det ligner ikke ligefrem et traditionelt dansker-brød!

foto 1-3

Faktisk er det daglige brød et virkelig interessant studie, når man rejser rundt i verden – okay, minus Asien, hvor det daglige brød vel snarere handler om forskellige rissorter og tilberedninger af samme?

Hvert land, hvert sit brød.

Polakkerne stor-eksporterer deres syrlige brød ud til hver en krinkelkrog af verden. De kan simpelthen ikke undvære det.

Polsk kartoffelbrød

Polsk kartoffelbrød

Lidl og Aldi sørger for at hjemlands-udrejste tyskere kan købe et 3-måneders-holdbart pumpernickel-lignende, tæske-tørt rugbrød i alle de lande, hvor de to supermarkedskæder har gjort deres indtog.

Tysk pumpernickel

Tysk pumpernickel

Franskmændene og italienerne har vel stort set indtaget hele verden med deres henholdsvis ekstremt smør-rige og sprøde, olivenolie-holdige brødtyper. Hvem har nogensinde fået nok af ciabatta, baguette og croissant?

Så vidt jeg har kunnet observere, så lægger englænder-brødet sig lige i midten. Lidt ligesom Englands geografiske placering – midt i mellem USA og kontinental-Europa, som de ynder at kalde “de andre” ovre på fastlandet.

Det engelske toastbrød er er så hvidt, gær-pumpet og svampe-blødt, at det minder om det amerikanske. Bollerne er ligeså bløde og hvide – og man kan spise 4 af dem uden at bemærke det mindste. For dem er det et kvalitetstegn, mens man som dansker mest af alt føler sig oppustet. Men sådan er vi jo så forskellige!

Mine veninder elsker deres hvide, fluffy brød og føler, at det er det allerbedste i verden. Det er den slags bread rolls, som de er vokset op med. Som lå i madpakken i skoletasken. Det er trygt og velkendt hver gang, de tager en bid.

Jeg lader lige et par billeder stå, så I kan få fornemmelsen af hvad jeg taler om. De her brødtyper hører til i køkkenet hos enhver engelsk husmor, der tilbereder “tea and toast” dagligt.

…Og her kommer jeg så som en anden frelst Spelt-Klid-Moster med groft, kernet, sparsomt-gæret og rug-infilteret morgenbrød! Hvad bilder jeg mig egentlig ind?

Heldigvis er mine veninder meget høflige og velopdragne, så de går pænt igang med det kulturelle indslag tilsat LurPak-smør, skiveost og lys pålægschokolade.

foto 2-1

Jeg er taknemmelig for deres imødekommenhed og ihærdige forsøg på at forstå mit kulturelle “stunt”. Og om ikke andet, så kan de liste hjem og smøre sig en sandwich med deres dejlige, hvide og bløde brød!

Det er en kæmpe gave at kultur-udveksle med mine engelske veninder. Jeg nyder, når de laver britiske klassikere til mig og jeg prøver efter bedste evne at assimilere og forstå hvad det går ud på. Og vice versa.

15 kommentarer

 • Barbara

  Hej, vil bare høre om man kunne købe denne engelske toastbrød hjemme i Denmark:).
  Venlig hilsen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Hej Barbara,
   Det tror jeg desværre ikke, at man kan.
   Venlige hilsner,
   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • HA ha ha… kunne ikke lade være med at sidde med et skævt smil hele vejen igennem dit indlæg.
  Jeg bor i Australien og ja… det må man sige er meget engelsk her. Jeg kan ikke få meget andet end det hvide brød og det er bare ikke mig.
  Rugmel er heller ikke til at få, skal i hvert fald køre langt for at få det og det er ikke altid lige tiden er der til det.
  Hvis du savner rugbrød og den sunde del af det, så prøv madbandittens kernebrød. Super nemt og super lækkert. Lige mig. Her spørger de mig dog om hvorfor jeg har bagt til fuglene!!! 😉
  Tak for en hyggelig hverdags blog.
  Mange hilsner
  Louise mor i Australien

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Louise Mor i Australien
   Tak for dit supertip om Madbandittens kernebrød. Det må jeg da helt sikkert prøve! Og det kan være at jeg skal teste det på mine engelske veninder, bare sådan for morskabens skyld.
   Jeg har kigget på din fine blog og er meget imponeret over din kreativitet!!!
   Mange hilsner fra “hovedlandet” til “kron-kolonien”
   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Tine
   Åhhh.. ja, det kunne være sjovt at se hvad de ville sige til sådan et brød 😉
   Synes det er så hyggeligt at læse med og se hvordan du tackler det at være mor i udlandet. Rart at se der er andre der tænker, føler og har det på samme måde til tider. Så føler man sig ikke helt så alene, på en eller anden mærkelig måde 😉
   Ihhh… tusind tak. Ja, mine kreativiteter er mit pusterum, dem kan man godt få brug for til tider. Det kender du nok godt 😉
   Mange hilsner
   Louise

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for de pæne ord, Louise.

   – Og jeg kan jo så tilføje at der er masser af ting, oplevelser og tanker på din blog, som jeg kan relatere til!

   Jeg tror at det er lidt en “kvinde-ting”, at man får det bedre af at vide, at andre føler og tænker nogenlunde det samme, som én selv. Jeg har det på nøjagtig samme måde.

   Det er befriende og hjælpsomt at læse om andre, der har samme type liv, udfordringer, forhindringer og oplevelser som én selv.

   Det er dejligt at du “fandt” mig, så vi på denne måde kan “erfaringsdele”.

   Mange hilsner

   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • ja, det er nok en kvinde ting, men vi går jo også hjemme og har ikke den samme kontakt til andre mennesker som vores mænd. Så den der ensomhed kan godt bide en i bagdelen til tider. Sådan har jeg det i hvert fald.
   Det er jo ikke fordi man ikke har nok at lave og man har børnene, men det er bare ikke helt det samme altid.
   Ja, det er altid dejlig at erfaringdele 🙂
   Mange julehilsner
   Louise

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nej – der er ingen tvivl om at vi har nok at tage os til i løbet af dagen, men der mangler lidt voksenkontakt og lidt på “selv-kontoen” indimellem…
   Ensomheden genkender jeg helt bestemt også. Det er en ny ven, man får lov at slæbe med rundt, når man bor langt væk fra de mennesker, der kender én allerbedst.
   Mange julehilsner
   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • HA ha ha… kunne ikke lade være med at sidde med et skævt smil hele vejen igennem dit indlæg.
  Jeg bor i Australien og ja… det må man sige de er meget engelsk her og det engelske brød er selvfølgelig også meget stort her. Jeg kan ikke få meget andet end det hvide brød og det er bare ikke mig.
  Rugmel er heller ikke til at få, skal i hvert fald køre langt for at få det og det er ikke altid lige tiden er der til det.
  Hvis du savner rugbrød og den sunde del af det, så prøv madbandittens kernebrød. Super nemt og super lækkert. Lige mig. Her spørger de mig dog hvorfor jeg har bagt til fuglene!!! 😉
  Tak for en hyggelig hverdags blog.
  Mange hilsner
  Louise mor i Australien

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • I am slightly jealoux… and would have been just a tiny winy bit offended – on behalf of the danish buns – if your mummy-friends hadn’t enjoyed them. And let there be herring and snaps too 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Victoria

  The buns were delicious, we weren’t just being polite. They looked, smelled and tasted fantastic. I would prefer one of those over a fluffy white sandwich any day.
  And, you know, we are really enjoying all the Danish things you are introducing us to. Thank you, lets have some herring soon….. x

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Thank you, Vix. Your comments just made my day 🙂

   …But you are also quite a Continental-European, cuisine-savvy lady, who can deal with something new on your plate.

   Actually, we could have some herring! After Christmas, as I could import some proper Danish fish, rather than the “roam around Lidl after something fairly similar” to what we would normally have?

   Take care and a big hug from here

   Hej-hej

   XX

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jane Kvist Poulsen

  Men hvad sagde de til dine grovboller?!? De ser da fan-tas-tiske ud!! Syntes de, at de lå som brosten i maven, var seje at tygge i etc?

  Nysgerrige hilsner og knus fra Jane

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Jane,

   De syntes begge at bollerne smagte dejligt, men efter halvanden bolle var de noget “tyngede i maven”. De sagde ihvertfald at de følte sig stopmætte 🙂

   Englænderne har et helt andet forhold til gær end danskerne. Vi vil helst undgå gær, men de smører det jo endda ovenpå det kridhvide brød i form af Marmite. Så måske er vi udstyret med forskellige nedbrydningssystemer?

   Og tak for de pæne ord – bollerne blev faktisk ret gode.

   Knus til dig fra mig

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Synkron kærlighed