World's Biggest Coffee Morning - om kræft med kaffe til

4-årlingens Happy Birthday – igen-igen

Søndag fejrede vi Cilles 4-års fødselsdag for hendes skoleklasse. Her står de to trunter klar til fest:

Pigerne er klar i matchende tylskørter fra Farmor

Pigerne i matchende tylskørter fra vores dejlige Farmor

Cilles fødselsdag er i slutningen af august – og der blev hun fejret med manér af sine venner ved en dejlig havefest. Hendes største ønske var at få en piñata. Ja, der er tale om de der mexicanske papmachédyr, som indeholder slik og i øvrigt behandles, som når vi slår katten-af-tønden til fastelavn i Danmark. Men den tradition kender Cille ikke. Hun har kun oplevet det som del af en fødselsdagsfest.

Her kan I se fødselsdagsbarnet slå løs på det stakkels piñata-æsel, indtil det gik i stykker og alle guldmønterne faldt ud på græsset:

Smack the pony!

Smack the pony!

Men i denne 2. ombæring af fødselsdagsfester havde Moren og Faren begået en lille genistreg (når vi selv skal sige det helt ydmygt):

Fødselsdagen skulle ikke afholdes hjemme (med dertilhørende madlavning, rengøring og oprydning, you know the drill). Lad os være ærlige – det er jo ufatteligt, hvor hurtigt ens hjem konverteres til et bombekrater af smørcreme, kagekrummer og legetøj spredt for alle vinde. Ikke at jeg ikke vil have gæster, bevares, men jeg var hurtigt overtalt til at lade andre stå for arrangementet.

Fødselsdagskagen til dagens arrangement

Fødselsdagskagen – pyntet af Cille

De nye klassekammerater blev inviteret til at komme i David Lloyd Fitness Club fra 14.00 til 16.00. Cille havde delt invitationerne ud på anden skoledag.

Velkomst i David Lloyds reception

Velkomsten i David Lloyds reception

I England inviterer man til børnefødselsdag i et nøje afstemt tidsrum – ikke noget med at blive hængende og lade festen udvikle sig nonchalant fra eftermiddagskaffe til aftensmad, næ nej, her henholder vi os til invitationens ordlyd helt bogstaveligt. Det blev jeg temmelig overrasket over de første par gange, hvor Cille heller ikke kunne forstå hvorfor vi skulle gå, når nu festen var så godt igang.

Fordelene ved det afstemte tidsrum er flere, som jeg ser det:

1. Småbørnene når ikke at blive helt udmattede og grådkvalte, fordi festen slutter før man når et nulpunkt.

2. Forventningerne til festen er 100% afstemt. I er velkomne i det-og-det-tidsrum, der bliver leget og serveret lidt forfriskninger – og det er ligesom dét.

3. Som vært er man ofte træt, før ens gæster er trætte. Og så er det faktisk smart, at man selv kan bestemme en sluttid på arrangementet, så man ikke pludselig føler sig forpligtet til at servere mere mad osv.

Fødselsdagsfesten i David Lloyd orkestreres af Kim (en af fitnessklubbens børne-instruktører), hvis dirigentstok er et bærbart musikanlæg kombineret med et venligt, men bestemt toneleje, der på mirakuløs vis får poderne til at sidde stille og gøre som der bliver sagt. Jeg har overvejet om hun tager ud som babysitter.

Kim har uden tvivl børnetække og taler direkte og nærværende med (ikke til!) hvert enkelt barn. Jeg har hende mistænkt for at have voksen-ADHD qua hendes hektiske aktivitets- og taleniveau, men uanset hvad, så virker hendes (barnlige) umiddelbarhed helt fantastisk sammen med børnene.

Personligt ville jeg aldrig have haft en chance som selskabslegs-kommandør. Der er alt for meget blufærdighed, forfængelighed og generthed indover, så det er en god løsning at outsource det til de professionelle. Der er hverken gået pædagog eller lærer tabt i mig!

Som I kan se på billederne var piñata’en denne gang skiftet ud med en faldskærm, ballonlege, børnesanglege og fællesdans. Ikke et øje var tørt hos de voksne, der så på. Og ungerne var godt sultne og trætte efter at have været igennem Kim’s ustoppelige repertoire af selskabslege.

Ballonlege

Ballonlege

Faldskærmsleg

Faldskærmsleg

Engelske børnefødselsdage følger en nøje tilrettelagt skabelon, som er meget lig en dansk børnefødselsdag, omend der ofte er mere “fri leg” i Danmark. Sådan her går det til:

1. Høflig velkomst – nogle forældre bliver, andre går. Gaver overrækkes og lægges pænt til side. De åbnes ikke under festen!

2. Klassiske selskabslege: Pass-the-parcel, musical statues, treasure hunt, piñata osv. (Der alterneres lidt mellem legene – afhængig af feststedets faciliteter og barnets præferencer).

3. Party food: Sausage rolls, chips, pommes frites, grøntsagsstave med hummus, frugtstykker, cupcakes, sandwiches og saftevand.

4. Fødselsdagskagen bringes ind – der synges naturligvis Happy Birthday og fødselaren puster lysene ud. Herefter kan der ske tre ting: Enten sættes kagen til side, hvis den skal bruges til flere ombæringer af fødselsdagssang med forskellige grupper af inviterede (oh yes, det er ikke en morsomhed fra min side – jeg har observeret det ved flere lejligheder, hvor børnene skuffede ser kagen blive hastigt sat væk). Den kan også blive skåret ud og pakket ned til hver enkelt deltager. Eller den kan blive spist af gæsterne under festen – sådan som man ville gøre i Danmark. Vi valgte den sidstnævnte mulighed.

5. Gæsterne får på slaget slut udleveret party-bags med balloner, små stykker legetøj, kage og slik, som de kan hygge sig med derhjemme. En slags tak-fordi-du-kom-gestus, som vi er kommet til at holde meget af.

6. Ekstra-opgaven, der ikke er superfed: Der skal efterfølgende uddeles takkekort i skolen, da man jo ikke når at takke for gaverne, som blev lagt til side under festen.

Cille var lykkelig for sin fest. Jeg noterede mig hvordan hendes to små hårknolde sitrede og hoppede op og ned, mens hun dansede hektisk rundt med alle sine venner. Jeg var imponeret over hvor hensynsfulde og søde børnene var over for hinanden. Der var glæde i rummet og  ikke en tåre blev fældet. Det tegner til at blive en rigtig dejlig skoleklasse med god dynamik og venskaber på kryds og tværs af køn og personligheder.

Klokken 19.30 var snorkefrøkenerne færdige med godnatlæsning, kys og sang. Udmattede af dagens festligheder.

Forældrene satte sig i sofaen og proppede sig med resterne af fødselsdagslagkagen. Der var lige plads til lidt flere kalorier, åbenbart.

Vi lader billedet stå af festens to bænkevarmere, som fornøjede sig med en lang seance af inderlige kys:

Far og datter

Far og datter

2 kommentarer

 • sussie

  Det lyder vel nok som en dejlig dag for jer alle. jeg ville gerne ha været med på bænken!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Du er altid velkommen, Farmor!
   Det ville have været skønt at have dig med som “bænkevarmer” 🙂
   …Og vi skal nok huske at komme pigerne i de fine tylskørter til jul, så du ved selvsyn kan konstatere hvor søde de er i ens tøj.
   Knus og kram til dig!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

World's Biggest Coffee Morning - om kræft med kaffe til