Månekiggerne

Betaler du din husholderske nok i løn?

Det hele starter så civiliseret med en kop eftermiddagste.IMG_7557Rød te med en sjat havremælk, hvis nogen skulle være interesseret. For helvede, hvor jeg savner en kaffelappe!

Og pludselig smager teen knapt så godt.

Jeg slår op på en artikel i gratisavisen 7Days, som omhandler et af Dubai-livets evindelige temaer:

Husholdersker. Maids. Nannies.

Kald dem hvad du vil – uanset titlen, så er der tale om hårdtarbejdende kvinder fra lande, hvor de har meget begrænsede muligheder for at tjene til dagen og vejen – og som nu er endt i Dubai hos expatfamilier, hvor de stryger, vasker, gør rent, laver mad og passer børn.

Et ærligt og redeligt job – jovist – men også et halv-utaknemmeligt et af slagsen, hvor man har at gøre med kultur- og sprogforskelle, lange arbejdsdage og børn, der ofte opfører sig som konger og dronninger.

IMG_7459Nogle af husholderskerne er lavtuddannede og har begrænsede engelskkundskaber. Andre er højtuddannede og taler flydende engelsk. De kommer med ligeså vidt forskellig baggrund og kapacitet som vi andre, naturligvis.

Fælles for dem alle er, at stillingen som husholderske er mere lønsom end at blive i hjemlandet, hvor betalingen er endnu lavere og/eller der er en høj grad af arbejdsløshed.

Vores egen Lili er uddannet børnehave-assistent og har tidligere arbejdet som teaching assistant på en skole i Dubai. Men skolejobs er en dårligere forretning end at være husholderske, så derfor er hun dét.IMG_7457En af vores venners husholderske er uddannet revisor-assistent og har søgt en masse jobs inden for sit område i Dubai – uden held. Den slags er dårligere betalt end at være husholderske.

Tænk engang…

Nå – men tilbage til artiklen:

7Days har adspurgt læserne om hvor meget, de giver deres husholdersker i løn.

60% af respondenterne svarer, at de giver dem under 2.000 dirhams/3.700 kroner om måneden.

Dette er vel at mærke for 6 dages arbejde fra morgen til aften – plus babysitting, bilvask, indkøb og hvad man ellers kan finde på af ekstra-aktiviteter. Med andre ord så er arbejdsugen på mindst 60 timer, hvis ikke mere.

Og ud af de 3.700 kroner om måneden sender kvinderne størstedelen hjem til deres familier, således at børn og børnebørn kan gå i skole, deres gamle forældre kan betale medicin- og lægeudgifterne – og så familien kan få noget at spise.IMG_7456Nogle af læserne mener, at husholderskernes lønninger er steget til et utilgiveligt højt niveau; at 2.000 dirhams om måneden er alt, alt for meget.

Andre mener, at 2.000 dirhams er så lidt, at det minder om slavelignende forhold.

Meningerne er delte.

Stemningen er konfrontatorisk.

Og der går stort set ikke én dag uden at en expat spørger om lønniveauet for maids på de sociale medier.

Men hvad er så det “korrekte” lønniveau for en husholderske?

Det svar skal man lede længe efter, synes jeg.

Der findes en mindsteløn, som er reguleret af immigrationsmyndighederne i De Forenede Arabiske Emirater. Myndighederne samarbejder med regeringerne/statsapparaturet i de lande, hvorfra det er tilladt at indhente arbejdskraft til stillingen som husholderske – og det er rent faktisk landenes egne ambassader, som oplyser mindstelønningerne til 7Days.

I Dubai må man hente husholdersker fra Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Indien og Filippinerne. (Og vistnok også fra Indonesien, men det nævner artiklen ikke).

Den lovbestemte minimumsløn for de respektive nationaliteter er som følger:

Bangladesh: 750 dirhams/1.400 kroner pr. md.

Sri Lanka: 850 dirhams/1.585 kroner pr. md.

Nepal: 900 dirhams/1.680 kroner pr. md.

Indien: 1.100 dirhams/2.050 kroner pr. md.

Filippinerne: 1.468 dirhams/2.700 kroner pr. md.

Hertil kommer at husholdersken skal have sit eget værelse med toilet/bad og mad. Hun er desuden berettiget til en flybillet hjem årligt, så hun kan være sammen med sin familie – og så har hun en ugentlig fridag.

“Prisforskellene” bunder måske i uddannelsesniveauet og de generelle engelskkundskaber (eller mangel på samme) hos de respektive nationaliteter?

Eller afspejler det i virkeligheden prisniveauet og leveomkostningerne i de forskellige lande – med andre ord “hvad der virker ‘rimeligt’ i forhold til lønniveauet i deres hjemlande”?

Der kunne også være tale om en form for “desperationsniveau”, hvor staterne kunne have et inderligt ønske om at så mange som muligt smutter til udlandet for at tjene penge, som de så kan sende penge hjem til trængte familiemedlemmer?

Uanset hvordan vi vender og drejer det, så bliver fattigdomsproblematikken åbenlys, når man bor i et 100% kapitalistisk land som De Forenede Arabiske Emirater.

Money makes this World go roundUAE-Currency_dreamstime_111458431-300x225

De frie markedskræfter er nærmest på overarbejde i Dubai.

Der er varme hænder og hjerter i omløb for begrænsede midler. Forbløffende begrænsede midler.

Og for en gennemsnits-dansker som jeg, er det en øjenåbner at observere den måde, hvorpå de her kvinders arbejdskraft bliver målt, vejet og vurderet.

For god ordens skyld vil jeg lige nævne, at Lili får langt mere end mindstelønnen for en filippinsk husholderske.

Hvis du spørger mig, så er de fastsatte mindstelønninger himmelråbende lave.

2 kommentarer

  • Peter Kriegbaum

    Super blog du har..:-)

    Danmark
    Au pair-personen skal modtage minimum 3.300 kr. (2015-niveau) i lommepenge pr. måned (brutto) foruden gratis kost og logi hos værtsfamilien.

    De arbejder så kun 30 timer… og skal sikkert svare skat…

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tak, Peter, for de pæne ord.

      Ja – det er ikke fordi au pairs i Danmark bliver rystende rige af deres arbejde 🙂

      Jeg har selv været au pair i Spanien og arbejdede under gode forhold, men det er helt åbenlyst ikke et “rigtigt betalt arbejde”, men snarere en form for “betalt kulturel udveksling”, som står i skærende modsætning til husholderskerne i Dubai, som i dén grad får lov til at arbejde igennem i mange familier.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Månekiggerne