Kunstneren

Månekiggerne

De højere magter forbarmer sig over mig fredag morgen. På muslimernes helligste dag i ugen.

Jeg vågner kl. 8 og sukker-koffein-stivelses-abstinenserne har endelig sluppet deres tag i mig.

Min hjerne er funktionel igen; mit sind roligt og afklaret.brainMin afvænning har taget knapt 4 døgn og det er faktisk ikke ret morsomt, skulle jeg hilse at sige. Morsomt at tænke på – jovist, ha ha – men ‘man’ er sølle, når ‘man’ går fra at drikke 3-4 kopper kaffe om dagen og spise sødt/stivelse 3 gange om dagen til overhovedet ikke at røre det.

Der er tale om en kold tyrker.shutterstock_111999368Martin ser på mig med forundring i blikket og spørger:

“Hvorfor skal du være så alt-eller-intet-agtig? Hvorfor findes der ikke en gylden middelvej med dig, hvor du bare tænker lidt mere over, hvad du indtager og måske undlader sukkeret 2 gange om dagen?”

“Fordi jeg har en addictive personality”, svarer jeg.

Det er den skinbarlige sandhed.

I modsætning til ham, der om nogen besidder beherskelsens kunst. Evnen til at behovsudsætte, afvente og styre sig selv både fysisk og psykisk i pressede situationer.

Han er en god soldat. Fokuseret uanset sukkerniveauet.

Jeg ville være en elendig soldat. Brødflov og aggressiv.

Jeg er ganske enkelt ikke i stand til at kontrollere mig selv. Den ene småkage tager den anden, når først jeg er igang…img_1328Og midt i mine frelste fornøjeligheder med urtete og halve bakker cherrytomater, får jeg og resten af lærerstaben på skolen tilsendt en vejledning, som ligger fint i tråd med min nuværende øvelse i behovsudsættelse.Mini-BlommetomaterDet er skoleledelsens vejledning i forhold til Ramadanen.

Og hér kan det jo pludselig blive ganske “handy”, at jeg er i færd med at frigøre mig fra de gentagne sukkerchok og kaffelotterne – dem er der ganske enkelt ikke mulighed for fra midten af næste måned.

Månekiggerne skal i øvrigt se nymånenen lige omkring den 18. juni, og så begynder ramadanen den efterfølgende morgen.ImageJ=1.43u29-30 dage senere må vi så pænt afvente, at månekiggerne igen får øje på nymånen, således at Ramadanen kan munde ud i Eid Al Fitr – den store fest, der nærmest er ekvivalenten til vores Juleaften.AlMuroojRotanaDubai-RamadanLedelsen skriver blandt andet:

Sørg for at du er ekstra tækkeligt klædt under Ramadanen. Dæk knæ og skuldre – og vær opmærksom på din halsudskæring. Anvend gerne et pashminasjal og løsthængende tøj, så du er respektfuldt klædt.

Donér gerne penge, mad eller tøj til hjælpeorganisationer eller enkeltpersoner, da gavmildhed mod dem, der har mindre end én selv, er en væsentlig del af Ramadanens budskab.

Udvis tålmodighed og sympati. Det er svært at fungere hensigtsmæssigt uden mad og drikke, så husk på dette, når du møder en fastende eller selv føler dig irritabel.

Undgå at køre på vejene lige omkring solnedgang, hvor sultne, trætte og udmattede fastende er på vej ud for at bryde 12 timers faste med iftar (aftenmåltid). Vent gerne en halv times tid – for din egen sikkerhed.

Deltag i festlighederne og de flot-anrettede buffeter under Ramadanen, da det også er med til at nedbryde kulturelle barrierer og en god mulighed for at socialisere med lokalbefolkningen.

Spis aldrig i offentligheden under Ramadanen og husk, at tyggegummi også bliver opfattet som mad.

Ingen kærtegn eller berøringer i det offentlige rum af respekt for den hellige måned.

Sørg for ikke at spille høj musik, da det forstyrrer fordybelsen og bønnerne.

Og efter dén vejledning er der vist ikke meget andet tilbage end at se frem til (endnu) mere behovsudsættelse.Ramadan-Kareem-e-Greeting-2013-07-06-Final

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kunstneren