Thorbjörg

Dress-code i Dubai

Jeg lider. Aldrig i stilhed.

Min sukker- og stivelsesafvænning (plus koffein og mælkeprodukter) går egentlig efter planen – men den knaldende hovedpine og kvalmen har ikke tænkt sig at slippe sit tag i mig foreløbigt.

Det varer nok en dag eller to – endnu.

Stakkels min familie, der skal udholde mig!IMG_7461Og når nu hovedet værker og energien er på lavpunktet, så er det ikke lige det helt store og spændende, der foregår i min hverdag.IMG_7485Så i dag må blive dagen, hvor jeg skriver lidt om dress-code i Dubai!Ørkentur med Fam V 15Det er ét af de klassiske Dubai-spørgsmål, som jeg ofte får fra familie, venner, turister og danskere, der står over for at flytte hertil.

De fleste kvinder er bekymrede for om deres garderobe nu også er “tækkelig nok”, når de står i dansk gråvejr og drømmer om endelig at få luftet sommerkjolerne?

Nogle overvejer også om der skal tørklæder med i kufferten, så de kan gemme håret på offentlige steder?Ørkentur med Fam V 17Som hovedregel gælder det, at tørklæder/abayaer/burkaer er for muslimske kvinder.

De kommer i øvrigt i alle faconer og variationer, hvilket er fascinerende at studere for en ignorant kristen som jeg, der tidligere troede at “de alle sammen lignede hinanden i deres burkaer”.

Dét gør de aldeles ikke.

Deres personlige stil skinner tydeligt igennem – nøjagtigt som det ville gøre hos en flok danske kvinder i vestlig påklædning.

Jeg har også efterhånden lært at kommunikere med øjnene til de arabiske kvinder, der bærer burka.

Vi øjen-smiler til hinanden og indikerer, når vi f.eks. synes at hinandens børn er kære eller støtter hinanden med et blik, der siger “åh, jeg kender det alt for godt”, når børnene tér sig.burkaSUM_1864145bDe allerfineste emirati-kvinder er klædt i eksklusive, silke- og chiffonstoffer, som lægger sig om kroppen og ned over hele ansigtet som et uigennemsigtigt slør – og så bærer de handsker. Disse kvinder bliver ført rundt ved hånden af deres mand, søn, far eller bror – for de kan jo intet se!

Abayaerne følger tidens arabiske trends og sælges af verdens førende modehuse, der naturligvis ikke vil gå glip af de pengestærke, arabiske kvinder, der gerne bærer Armani eller Givenchy fra yderst til inderst.

beautiful-Stylish-Abaya-collection-for-girlsIkke-muslimske kvinder bærer tørklæder ved besøg i moskéer. Ellers aldrig.

Ved indgangen til alle malls og shoppingcentre er der skilte, som påpeger, at man bedes tildække skuldre og knæ. Den regel gælder i øvrigt for både kvinder og mænd – hvis nogle mænd skulle forledes til at tro, at deres tank-top og bermuda-shorts er passende i Dubai Mall.Dubai Abaya 2014 Clothing9.blogspot.com 60

Men bliver det så overholdt?

Tjaaa?både og – vil jeg sige.
198189-burkaDubai er det mest progressive sted i Mellemøsten og en veritabel smeltedigel af immigranter og turister, der ikke nødvendigvis er særligt opmærksomme i forhold til stedets kultur og traditioner.

Jo større et turist-hot-spot, du befinder dig på, jo flere spaghettistropper, hot-pants, bare maver med navle-piercinger, rygstykker og skuldre med tatoveringer får du lejlighed til at se.

Men lige så snart du bevæger dig væk fra Dubai Marina, Mall of the Emirates og Dubai Mall, bliver det tydeligt, at det er aldeles upassende at rende rundt “uden tøj på”.

Er det tilgiveligt, hvis man er turist og ikke lige vidste, at man ikke måtte gå fra stranden i bikini op for at købe is? Eller måske er kommet afsted til guldsouk’en i tynde stropper?

Ja – hvis du tydeligvis er turist.

Ganske sjældent bliver der gjort et større nummer ud af det.

Her er ingen stokkeslag fra det religiøse politi. Faktisk er der slet ingen kyskhedsbetjente i Dubai!

For det meste vil der være en vagt, som venligt henvender sig for at forklare, hvorledes man bør være klædt på stedet.

Men hvad med os – de tilflyttede lokale – immigranterne?

Hvis du spørger mig, så bærer vi et ansvar for at respektere vores nye hjemland – og dermed også de påklædningsregler, som spiller en stor rolle i deres kultur.

embroided-abayaJeg vil gå så langt som til at sige, at det er decideret uforskammet, hvis tilflyttere har svært ved at forstå, at små toppe med tynde stropper og mini-skørter ikke er comme il faut i et mall – eller bare generelt i det offentlige rum – hvor emiratierne måtte finde den slags anstødeligt og upassende.

Til gengæld findes der langt videre rammer i de hvide ghettoer, hvor der bor meget få muslimer – og dem der bor her, er åbne og accepterende over for deres ikke-muslimske naboers adfærd.

Her trisser kvinderne rundt og henter børn i fitness-tøjet eller sidder på den lokale café i en nedringet top med korte shorts til.

Uden at der er noget forkert i dét.Latest-Hijab-Styles-2014-@stylesglamour-com-2Det handler i virkeligheden blot om almindelig omtanke.

Hvis du er på vej ud i det “offentlige rum” (et mall, et supermarked, en restaurant, et kontor osv.), så er det passende med en nederdel, der dækker knæene eller lange bukser. Og en cardigan eller et tørklæde til at dække skuldrene.

Simple as that. Ikke?expats_vs_locals_Dubai

Og er du på vej til en offentlig myndighed, kan jeg af egen erfaring berette, at din nederdel skal dække anklerne fuldstændigt (!) med dertilhørende langærmet bluse.

Historien om mine æggende ankler kan du læse her:

https://moriudlandet.com/2014/11/23/for-kort-nederdel/

10 kommentarer

 • Rigtig gode råd du giver her. Vi skal til Dubai om et par dage, og jeg er i tvivl om hvor meget skuldre skal dækkes, der hvor det er upassende at vise skuldre – er en skjorte uden ærmer (skåret lige over) dækning nok eller skal vi have korte ærmer? Fedt hvis du kan hjælpe!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Kære Jette,
   Tak for din kommentar. Nu kommer jeg sikkert for sent med min besked?
   Du kan sagtens vise skuldre på alle åbenlyse turiststeder i Dubai – det vil ingen se skævt til. Det er helt afslappet for turisters vedkommende, så du behøver kun en skjorte, cardigan eller sjal for din egen skyld, hvis der er koldt med A/C. Du vil også helt af dig selv fornemme, hvis det pludselig ikke er velset. Så mærker man folks blikke, men jeg vil blive overrasket, hvis du oplever, at nogen ser skævt til dig.
   Nu bliver det jo Ramadan under jeres ophold, fornemmer jeg, og der skal I lige huske, at det er ikke velset at spise, drikke, ryge, tygge tyggegummi, tale og grine rigtig højt eller lytte til musik i offentligt rum i dagstimerne – uanset om man er muslim eller ej. I kan gøre alt det ovennævnte på jeres hotel, samt alle andre af de åbne hoteller, caféer og restauranter, som I kommer forbi. De har licens til at skænke og servere, så I kommer ikke til at lide nød undervejs 😅😀
   Håber I får en dejlig ferie og Ramadan Kareem her fra mig ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Hejsa Tine

  Jeg skal til Dubai i juni 2019
  Er totalt forvirret over tøj til kvinderne
  Hvad man må have på
  Jeg har en veninde som har en veninde der lige har været der og hun siger det er lige meget med tøjet så længe der respektere påklædning i templer o.s.v de hellige steder

  Men hvad med Alle andre steder?

  Mvh Amalie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Hej Amalie,

   Jeg har skrevet en masse om den slags tidligere – søg evt. på mor i udlandet + påklædning.

   Du skal kun have abaya og tørklæde på, hvis du skal besøge en moské, der er åben for turister. Tror, du mente moskéer og ikke templer, nu hvor vi er i Mellemøsten?

   Resten af tiden går du klædt, som du lyster. Tænk lidt over, hvor korte dine nederdele, shorts og toppe er – man kan godt være lidt respektfuld over for de lokale, men de vil ikke sige noget som helst til dig om din påklædning – for du er turist og dermed “fredet” ift. dette.

   Det eneste, du ikke kan/må er, at bære badetøj uden for stranden, f.eks. hen til en kiosk eller bod. Dér skal du tage en kjole eller andet på, da bikini kun hører til ved pool og direkte på stranden.

   Håber det hjalp?

   KH. Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Hej. Ved godt det er er gammelt indlæg jeg skriver på, men jeg skal til Dubai om få dage. Er ved at blive lidt mere rolig i forhold til påklædning til kvinder, efter jeg har læst det her. Men hvordan skal mændene klæde sig? Hilsen Julie. 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Hej Julie,
   Ih – altså! Jeg har komplet overset din kommentar! Det må du undskylde!
   Jeg håber du havde en skøn ferie i Dubai?
   Og du fik sikkert set at turister klæder sig på alle mulige og umulige måder, men at der ind i mellem bliver påpeget dress-code på offentlige steder, restauranter osv.
   Mange hilsner og beklager, at jeg ikke fik svaret i tide –
   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • sr

  Jeg har læst, at det skulle være forbudt for kvinder at sole sig i bikini ved offentlig strand – hvis det er rigtigt, hvad gør man så?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Hej,
   Det kan sagtens være, at der findes offentlige strande, hvor man ikke må bære bikini, men man må gerne bære bikini på de mest populære offentlige strande – Jumeirah Beach Resort (Dubai Marina), Kite Beach og Black Palace Beach.
   Bikini må dog kun bæres på selve stranden og hen til strandens toiletter – man slentrer ikke sådan rundt i parker, mellem boder, henter is i kiosken osv. som man kan gøre i en bikini i DK 🙂
   Summa summarum – de strande, hvor danske (og alle andre) turister befinder sig, er det helt acceptabelt at solbade i bikini.
   Venlige hilsner fra Tine – Mor i Udlandet

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Imke

  Godt skrevet, men jeg har en gang prøvet et af de der slør på der dækker hele ansigtet og man kunne altså se igennem. Men måske findes der flere varianter.
  Og så er der et offentligt rum i Dubai hvor der gælder hel andre regler – nattelivet. Da jeg for en del år siden (før vi fik børn) skulle på disko i Dubai for første gang var jeg godt nok den eneste der troppede op med tildækkede skuldre og knæ – og følte mig lidt malplaceret… 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Imke!
   Ja – i nattelivet gælder reglen om ‘mest mulig hud’ vist ligeså meget i Dubai som alle andre steder 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Thorbjörg