Er det en 'dry night'?

Mellemøstens svar på Jeppe K

Der er VM i herrehåndbold i Qatar.

Siger jeg, som om det er en nyhed.

Ham den langhårede kæmpe, Mikkel Hansen (der seriøst trænger til en klipning) og de andre brutale vikingemænd er i færd med at nedlægge Polen, Rusland, Saudi Arabien og hvem de ellers lige kan komme i nærkontakt med.

Denmark's Hansen is challenged by Spain's Guardiola during their Men's Handball World Championship final match in BarcelonaJeg er muligvis det eneste menneske på jorden, der ikke bryder sig om håndbold.

Og det er der en ganske god forklaring på, men den er for lang og for følsom til at blive delt med andre end Den Bedste Halvdel.

stock-footage-qatar-flag-animation-with-real-time-lapse-cloudsVærtsnationen Qatar har spillet sig i kvartfinalen til verdensmesterskaberne i det, der vistnok er deres første slutrunde nogensinde. De er således et af verdens 8 bedste håndboldhold.

Er det måske alligevel lidt af en overraskelse?

Det er ihvertfald imponerende af et land, der hverken har en ‘rigtig’ håndboldliga eller en ‘ordentlig’ håndboldkultur.

Martin og jeg morer os meget med at sige, at Qatar laver Mellemøstens svar på ejendomsmægleren Jeppe K i satireserien Danish Dynamite:

“Det’ lige meget, vi køber det bare”.

For som vært skal man sgu’ da vinde, ikke?

Så qatari-pengemændene må have hevet oliemillion efter oliemillion op af dish-dash’ens dybe lommer for at betale sig til et vinderhold.

Hjemmedyrket talent? Generationers opfostring i en sportskultur?

I don’t think so.

Hvis man kan købe sig til talent, hvorfor så bruge tid på talentudvikling?

“Det’ lige meget, vi køber det bare”.

Og ikke nok med at qatari’erne har købt sig til dygtige sportsmænd; de har samtidig fået disse mennesker til at skifte nationalitet.

Det minder mig ganske meget om dengang, hvor kunstneren Christian Hornsleth betalte en hel afrikansk landsby for at skifte efternavn til Hornsleth.

Det kom der stor forargelse og vigtig debat ud af.

_42326174_id203 HORNSLETHuganda_2508452cOg jeg ved næsten ikke, om man skal grine af eller græde over det her VM i klistret bold.

Dygtige håndboldspillere på internationalt topniveau har jo frivilligt indladt sig på at blive qatari’er for ussel mammon.

Og vi stopper ikke ved de professionelle topspillere.

Qatar har også betalt sig fra at fylde hallerne med tilskuere – for der findes ingen oprigtige qatari-håndboldfans.

De har fundet en bunke mennesker, stoppet dem i Qatar-trøjer, belært dem om hvornår de skal juble og så stukket dem en 20’er for opgaven.

Jeg kender en del danskere, der vil betale penge for at se en flok trunter i en jysk håndboldhal i en eller anden bundserie?

I Qatar får en hel menneskemængde til gengæld penge for at glo på de der mænd, der tæsker hinanden med harpiks-hænder. Penge, som de måske ellers skulle have tjent ved hårdt (og dødssygt) arbejde.

Det er da lidt morsomt?

Qatars succesfulde herrelandshold i håndbold er et skole-eksempel i arabisk mentalitet og adfærd.

Vi vil vinde. Vi vil være størst. Vi vil være bedst.

Koste, hvad det vil.

419220294337Araberne er komplet ligeglade med europæernes snobbede, historiske traditioner og gamle kulturer.

Hvis man kan købe sig til succes, så er dén jo ligesom klaret.

Hvorfor bebyrdes med en langsommelig udviklingsproces, når det hele blot er et spørgsmål om et greb i en (stort set) uudtømmelig lomme?

Araberne skammer sig på ingen måde over deres økonomiske formåen eller over at vise deres succes.

De kan lide at tjene penge og de kan lide at flashe dem.

Og når det kommer til VM i herrehåndbold, så sidder qatari-sheik’erne nu veltilfredse i sportshallernes sæder og ser deres hold vinde kampe, mens de betalte tilskuere jubler med over den sportslige succes.

I mens kan europæerne sidde på den høje kulturgren og rynke på næsen af de her opkomlinge uden historik og deres nouveau-riche-lignende adfærd.

Hvem ler sidst?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er det en 'dry night'?