Familieforøgelse

Om Jante, en Kronprins og Martins nye post

“Undskyld”, siger HKH Kronprins Frederik af Danmark.

Han sidder midt i et fedtefad med glinsende fingre og kinder. Fanget (næsten) i akten.

kronprins_frederik_thomas_sjoeruphttp://ekstrabladet.dk/flash/kongelige/danskekongelige/kronprinsen-og-pet-beklager-bro-broeler-undskyld/5394522

Den brødebetyngede undskyldning omhandler en tiltusket tur over en storm-lukket Storebæltsbro.

Og dét har fået Jante helt op af stolen. For hvad bilder Kronprinsen sig ind at tro, at han er hævet over alle andre?

http://www.bt.dk/danmark/nyt-vidne-staar-frem-klager-over-grotesk-saerbehandling-af-kronprinsen

Jeg ved næsten ikke, om jeg skal grine eller græde?

Hvorfor er det, at ligegyldigheder får lov til at blive blæst helt ud af proportioner i Danmark?

Hvorfor skal vi overhovedet diskutere, om Kronprinsen er “mere end os andre” eller “om han bare kunne have taget toget”?

Pointen med Kongehuset er vel netop, at de ikke er som os?

Der er millioner af flygtninge i Levanten, som er ved at fryse ihjel. Der er en massakre i Nigeria, hvor flere tusind mennesker er blevet dræbt koldblodigt af Boko Haram. Der er terrorangreb i Paris. Der er en vanvittig Putin i Rusland, som verdenssamfundet skal håndtere. Der er flygtningestrømme mod Europa, smeltende isbjerge, luftforurening, en synkende Velfærdsstat og en masse andre interessante emner, som vi kunne tale om.

Men vi vælger at diskutere Kronprinsens smuttur over Storebælt.

Og Helle Thorning’s ups-af-et-trappefald i Paris.

Og bør Danmarks nationalret egentlig være stegt flæsk?Stegt flæsk med kartofler og persillesovsJeg er ked af Jante. Dødtræt af Jante i al hans nedslående middelmådighed. Mildest talt.

Har Jantelovs-mentaliteten nogensinde bragt noget godt med sig?

Er nogen nogensinde blevet lykkeligere af at holde alt (og alle andre) nede?

Lurer der mon misundelse og præstationsangst lige under overfladen hos os – The Happiest Nation in the World?

Er det ikke netop, når vi slipper det jævne og vover lidt mere, at vi kan mærke, at vi lever?

Shit, hvor ville jeg ønske, at der måtte blive større armbevægelser, mere at råbe hurra for, flere og frækkere blærerøve at se op til og flirte med – og en hel bunke mere bling-bling at bling-bling’e med. Til os alle. For os alle.

Jeg ved godt, at man ikke nødvendigvis bliver lykkeligere af materielle goder, prestige eller hvad den slags fryns og fråds bør kaldes – men er der nogen grund til at gøre alt for at undgå det?

Er ham med den store bil og det gode job nødvendigvis et dårligere menneske?

que-paisage-fue-del-elicoptoro

Jeg elsker Dubai for vildskaben og fandenivoldskheden; for de grove, uslebne kanter; for kontrasterne og den fuldstændig grundlæggende mangel på forståelse for Jante. Hvem fanden er han?

Jeg ville ikke ane, hvor jeg skulle begynde, hvis jeg skulle forklare en araber om det ‘gode i at alle er lige’.

Har man succes – hvorfor så ikke vise det og nyde det?

Hvorfor egentlig ikke?

IMG_5159Så jeg slutter mit mavesure indlæg med stolt at proklamere, at Martin netop har fået posten som ny bestyrelsesformand for det arabiske shippingeventyrs’ aktiviteter i Pakistan. Det er sgu’ da godt gået. Et tillidshverv inden der er gået 1 år i det nye firma.

Her går det ikke så ringe, endda.

IMG_5157“Life is a box of chocolates?.you never know what you’re gonna get”. Forrest Gump.

Skriv en kommentar

 • Britt F

  Altså enig i at indholdet i Janteloven er negativ og nedgørende,

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Britt F

  Jeg er fuldstændig enig i indholdet i janteloven men er træt af at se loven som et specielt dansk fænomen. Misundelse, smålighed, nedgørende meninger om andre, fremhævelse af egne fortrin findes i alle lande. Danmark er for længst ophørt med at være et lille navlebeskuende land. Dygtige, veluddannede og hårdt arbejdende danskere jobber såvel i DK som i udlandet. Det er en øjenåbner at arbejde og leve i andre kulturer. “Danmark er en brugsforening” er et begreb, som efter min mening er et uddødt begreb. Så “Jante” ja, men specielt dansk nej. Jeg ser positivt på størstedelen af dansk ungdom, som kan andet end at hænge ud på cafeerne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej!

   Jeg har kun prøvet at bo i 3 europæiske lande, Canada og nu i Dubai – og jeg må sige, at den form for smålighed/misundelse osv. der hører til “Janteloven” – dén har jeg altså ikke mødt i de andre lande. Men følelserne er jo universelle, så naturligvis findes de i alle kulturer og lande, omend jeg nu stædigt vil vedholde, at det er ret slemt i DK i forhold til mange andre steder 🙂

   Jeg oplever bestemt også en masse dejlige, veluddannede og engagerede danske unge, som gerne vil ud at arbejde og klare sig selv – ligesom jeg også gør i andre lande.

   Her i Mellemøsten har en stor del af den voksne generation hvilet på olie-laurbærrene, men de unge er nu ved at finde ud af at olien slipper op og at de skal have sig en uddannelse for at klare sig i fremtiden.

   I DK må de begrænsede midler fra Staten forhåbentlig også få den positive effekt, at de FÅ dovne får skubbet til at komme igang 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Tillykke med din husbond. Og hvor har du ret i Jante. Jeg tror desværre det ligger for dybt i os, til at man kan få det væk. Men jeg håber. Jeg selv har fundet et fremragende middel til at undgå det pjat (nu jeg ikk er i Dubai, men i Aalborg) – jeg arbejder hele tiden, og hører kun de nyheder som popper op på min facebook. Det er dulme effektivt. Så catcher jeg op på det vigtige om søndagen 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej!
   Det var da en god idé at skrue lidt ned for nyhedsstrømmen og medieforbruget i hverdagene, så der er plads til det væsentlige 🙂
   Og tak for lykønskningen – det er “blot” en del af hans nuværende arbejde, men en tillidserklæring er det under alle omstændigheder 🙂
   Mange hilsner fra Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Må tilstå at da jeg så overskriften på dagens blog, jeg helt øv, fordi jeg bare ikke orkede endnu en sur person skriver, at det er da også for dårligt – så hvor blev jeg glad for dit indlæg, der på en gang skubber lidt til os alle og får os til at smile.

  Og så for resten stort tillykke til Martin.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ih, hvor er jeg glad for at have fået dig til at smile 😀 Så er min mission jo lykkedes!
   Og tak for lykønskningen – det er “blot” en del af hans arbejde, men stadig er der tale om en fin tillidserklæring, synes jeg 🙂
   Mange hilsner fra Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Familieforøgelse