Om at have gæster

Din møgunge!

For nogle uger siden sender min Mor mig en e-mail.

Hun har fundet en artikel, der omhandler familieterapeuten Jesper Juul’s seneste bog om vores tendens til at undertrykke og tabuisere aggression og vrede i forholdet mellem børn og forældre.

Juul’s budskaber passer som fod i hose på en dialog og tankeudveksling, som hun og jeg har haft, da hun var hos os i Dubai.

Her oplevede hun mig i en situation, hvor jeg var skidesur på Cille over et eller andet. Jeg kan ikke engang huske, hvad det handlede om – men pigen blev ved og ved med at diskutere. Og jeg blev fandeme gal.

Bagefter fik jeg naturligvis slemme, moralske tømmermænd og overvejede en opsparingskonto til fremtidige psykologtimer for Den Lille-Store Skolepige, fordi jeg på ingen måde var den pædagogiske og velformulerede overskuds-Mor.

Det er jeg faktisk ret sjældent, selvom jeg ville ønske, at jeg var det hele tiden.

foto 3

From: Min dejlige Mor
Subject: Børn tager ikke skade af forældres aggressioner | Kristeligt Dagblad
Date: 26 November 2014 16:39:12 GMT+04:00
To: Mor i Udlandet
 
Se lige denne her artikel:
 
http://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sj%C3%A6l/b%C3%B8rn-tager-ikke-skade-af-for%C3%A6ldres-aggressioner
 
Det er IKKE fordi jeg synes du bliver særlig vred – bare fordi vi berørte emnet og Jesper Juul er en gammel guru for min opfattelse af en del ting.
 
Knus

Hvis du har lyst til at læse artiklen om Jesper Juul, så er linket her:

http://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sjæl/børn-tager-ikke-skade-af-forældres-aggressioner

IMG_3833

Jeg er i den ekstremt heldige situation at have en Mor, som er min største fan.

Faktisk er det komplet ligegyldigt, om jeg er decideret middelmådig i min performance – så synes hun stadig, at jeg er dejlig(st); at det måltid, jeg har lavet til hende smager dejlig(st), at mine påfund og idéer er de sjoveste – og at netop jeg er den bedste Mor for de 2 rødhårede krabater.

Og hendes intention med at sende mig artiklen er selvfølgelig at give mig bekræftelse. Og vel nok lidt ro i sindet i forhold til min (meget lave) tålmodighedstærskel og mit (stærkt udviklede) temperament, som har det med at koge over, når pigerne bare bliver ved og ved. For de er – morsomt nok – mindst ligeså temperamentsfulde, viljestærke og retfærdighedsstyrede som deres forældre!

IMG_3448

Men selvom det er okay at synes, at ens børn er nogle møgunger indimellem – og at det er okay også at vise vores negative følelser (som trods alt fylder en del af livet) – så rammer artiklen mig alligevel dybt, især denne pointe:

“de fleste af os er vokset op i familier og kulturer, hvor aggressionerne enten blev undertrykt eller kun blev udtrykt som projektive angreb. Det har medført, at det sprog, vi udtrykker vreden i, når vi mister besindelsen, er et definerende, sårende og uværdigt sprog. Derfor er det vigtigt at slå fast, at børn ikke tager skade af forældres aggressioner. Ofte tager de derimod skade dybt inde i sjælen af det sprog, vreden pakkes ind i.”

Børn tager skade af det sprog, som vreden pakkes ind i.

Deri ligger et vigtigt budskab. Der taler direkte til mig.

Vor tids afstraffelse er verbal, fordi vi jo ikke længere klasker med læderbælter. Men verbale smæk er stadig smæk. Måske endda værre smæk?

Jeg skal nok lige have arbejdet lidt med mit sprog og ordvalg.

Gisp.

Det er også bare fordi de skønne, herlige møgunger ind imellem laver mig om til vanvid!

foto 2

IMG_3547

2 kommentarer

 • Du og din mor har ret! Du har nogle sk¢nne unger, som kan være lige så frække som pippi langstr¢mpe – og de har en dejlig livlig ærlig mor som fortæller at de er sk¢nne og at de også overskrider grænser, som skal respekteres!
  Jo, mit temperement er også livligere end jeg bryder mig om, men jeg er ej heller fan af at man pakker tilrettevisninger så meget ind i vat, at b¢rn ikke kan forstå at der er noget der er forkert….
  Dertil: Jeg kan heller ikke forstå hvorfor det er blevet så vigtigt at være så perfekt, at man har dårlig samvittighed over dårlig lune, behov for ro, ¢nske om at der også tages hensyn til én selv… Er det overhovedet sundt for b¢rn at vokse op og tro at man ikke må have fejl eller have svært ved noget?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Kvindemor!

   Hvor har du dog ret i din pointe om alting tilsyneladende skal være “perfekt” nowadays… det er ikke længere okay at være tvær eller have behov for ro. Derfor forsøger jeg også på min blog at pirke og stikke lidt til den der perfekthed ved at fortælle om mine følelser og tanker ærligt.

   Da jeg var (et større) barn, forstod jeg ikke, hvorfor min Mor sad med en avis i en time om aftenen helt for sig selv, når nu jeg ville snakke! Hun havde som dagplejemor en mængde børn i 10 timer om dagen og ville derfor gerne have fred for sig selv. Bare 1 time! Nu forstår jeg hende så uendeligt godt – og jeg har sgu’ ikke 5 børn under 4 år dagligt i min varetægt!

   Vi er NØDT TIL at vise vores følelser – både de charmerende og de knapt så charmerende! For ellers viser vi ikke børnene vores hele og sande jeg – og det tror jeg er langt mere skadeligt end at få at vide, at man er en “møgunge” en sjælden gang!

   Jeg er også stærk tilhænger af ærlighed (i børne-højde naturligvis), da jeg håber på at det vil hjælpe mine børn til at klare sig bedre igennem livet, at de allerede nu ved, at man engang i mellem må kæmpe lidt med sig selv, med tingene og med omverdenen for at opnå et resultat.

   Mange hilsner & glædelig jul!

   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om at have gæster