Hvad vil du være, når du bliver stor?

Et klassisk spørgsmål fra velmenende forældre og familiemedlemmer.
Og hvordan skal man dog kunne svare på det, når man (kun) er et barn?
Jeg kan ikke engang svare på det som 36-årig!
Men i Dubai findes der et sted, hvor børn kan lege sig igennem et væld af arbejdspladser og roller, som alle spiller op til det store valg, de kommer til at stå over for som unge mennesker.
Kidzania er en by i mini-format, beliggende i Dubai Mall. Her kommer skoleklasser på udflugt i hverdagene og familier med børn i alderen 5-14 år i weekenderne.
Vi er derinde forleden med Fru K og søde 6-årige N, som Cille ser meget op til.
Først checker vi ind ved Emirates Airlines skranken i Kidzania International Airport.
Entrébilletten er udformet som et boarding pass.
Pigerne indløser de udleverede checks til valutaen kidzos i den lokale Al Hilal Bank.
Et øjeblik efter kommer “bestyreren” af Rotana Hotel hen og opfordrer pigerne til at komme med ind for at arbejde på hotellet.
Her står de og venter spændt i receptionen.
Og her er jobrollerne, som de kan blive sat til at udføre: Receptionist, house-keeping/oldfrue og spa-terapeut.
Alt på hotellet er bygget op i børnestørrelse. Fru K og jeg trykker næserne flade på ruden og smiler bredt ved synet af et perfekt udformet hotelværelse – i miniput-format. Hvor cute er det lige?
Her er hotellets miniput-spa.
Børnene bliver nu instrueret i deres arbejdsopgaver. Pigerne skal rulle håndklæderne fint og præcist, så det ser præsentabelt ud i spa-rummet. Jeg antager, at de er blevet ansat under oldfruen til god, gammeldags house-keeping.
Efter 20 minutters arbejde kommer pigerne retur med 10 kidzos, som de har tjent ved deres arbejde.
Og de er sultne, så Pizza Express lokker dem ind med idéen om at arbejde som pizzabagere.
Først får de vasket hænderne grundigt, udleveret forklæde og hårnet. Herefter maser de dejen ud i panden og vælger fyldet til deres pizza. Efter bagning fortærer de resultatet af deres flittige arbejde.
Desserten producerer pigerne på en chokoladefabrik, hvor de følger processen med mælk og chokolademasse, der ender ud med små Kinder-stænger.
De optjente penge bliver spenderet i parfume-forretningen, hvor pigerne blander deres egne æteriske olier, som de forsigtigt hælder på en lille flakon ved hjælp af pipetter.
Og så er det egentlig meningen, at pigerne skal ind på hospitalet for at arbejde som børnelæger på neonatal-afdelingen. Men køen er lang. Rigtig lang.
Alle de små trunter i KidZania vil ind til babydukkerne, der ligger i kuvøser og venter på mælk.
Så Fru K og jeg tager en hurtig beslutning om at sende pigerne ind for at arbejde som kirurger i stedet. Der er køen knapt så lang – og det til trods for, at man kan få lov til at redde en leversyg patients liv!
Her ligger patienten – med en svampet, blød lever, der skal udskiftes.
Og her kommer kirurgerne ind. Der er lidt bøvl med plastichandskerne.
Med (plastic)skalpeller åbner børnene patientens mave og de lægger et venflon i armen.
De får lange forklaringer af sygeplejersken om organerne og om hvordan man holder øje med et menneske, der er under narkose.
Efter levertransplantationen giver Cille patienten et “wake-up-call” med hjertestarteren.
Efter dén omgang er pigerne færdige med KidZania.
De er dødtrætte efter 4 timers introduktion til de voksnes verden i børnehøjde, og vi indtager lidt sukker, før vi vender næsen hjemad til Farmanden og Lille My.
Hvor er KidZania et fedt univers!
Det eneste, der er ufedt ved stedet, er mængden af araber-mødre, der presser og skubber for at få deres børn ind foran resten af den reglementerede børnekø. De er komplet ignorante, når det kommer til at respektere et tur-system.
Og jeg bliver indebrændt af den mangel på sociale omgangsformer og respekt for andre! Deres penge kan købe stort set alt – og det præger virkelig deres adfærd.
Men vi kommer igen en anden dag.
For vi mangler stadig at prøve kræfter med told & skat, køreskolen, tandlægeklinikken, arbejdsformidlingen, børneafdelingen på hospitalet, skadestuen, vand- og elselskabet, brandstationen, politistationen, radiostationen, avis- og blad-forlaget, kiksefabrikken, mælkefabrikken, sodavandsfabrikken, kemi-laboratoriet, bil-showroom’et, tankstationen, skuespillerskolen, teatret, tøjbutikken, kunstakademiet, byggepladsen, vinduespudser-firmaet, malerfirmaet, interiør- og designbutikken, smykkebutikken, supermarkedet, skønhedssalonen og konsulentfirmaet, der hjælper iværksættere med deres forretningsmodeller.
Der er stort derude på det der arbejdsmarked!
Hold op det lyder cool. For første gang har heg pludselig noget pænt at sige om de kvindefjendske lande