Taget på fersk gerning!

Mentale tømmermænd

Det er som om jeg har mentale tømmermænd idag.

En slukøret, tom og mat følelse.

Måske er der i virkeligheden tale om god, gammeldags skuffelse?

Jeg refererer naturligvis til lørdagens fadæse, hvor vores husholderske bliver pågrebet i at have en overnattende “nevø” på sit værelse – uden vores vidende og forudgående accept.

Den episode kunne jeg virkelig godt have undværet. For Thushara er flink, dygtig og behagelig – og jeg ville med glæde fortsætte med hende som vores husholderske?altså lige indtil hun valgte at have en mand overnattende i vores hus og efterfølgende forsøge at skjule det ved at lukke ham ud tidligt om morgenen!

Nu er jeg i 7 sind.

Mit hoved svirrer med tanker.

Kan jeg nogensinde stole på hende igen?

Har hun gjort det her før – og endnu mere vigtigt: Vil hun gøre det igen? (Hertil er svaret nok desværre et ja – går den, så går den)

Er hun mon prostitueret?

Eller er han faktisk en kæreste, som hun ikke har turdet fortælle os om – af frygt for ikke at få job hos os?

Hvis hun kan lyve om dette her (og forsøge at skjule det) – hvad lyver hun så ellers om? Hvad mere går hun og skjuler?

I dag er lig med en mental time-out for den hjemmegående arbejdsgiver.

Min skandinaviske “frihed under ansvar”-strategi er naturligvis fejlet komplet. Jeg kunne sgu’ ha’ sagt mig selv, at det ikke fungerer her i Dubai.

Og jeg burde nok have været mere striks, kontrollerende og hvad ved jeg. Men det falder mig ikke naturligt, og nu står jeg så her med håret i postkassen og kan lykønske mig selv med at have begået et klasse-eksempel på kulturel forvikling.

Men uanset at Thushara tydeligvis ikke kan administrere skandinavisk “frihed under ansvar”, så kan det umuligt blive min skyld, at hun tager forkerte beslutninger og i dén grad dummer sig.

Og før hun flyttede ind, var det blevet forklaret med tryk på hver sta-vel-se at herrebesøg var et “no go” for os – medmindre hun kom i forvejen og talte med os om det (og fik lov)!

Har jeg overhovedet lyst til at blive en mere striks og kontrollerende arbejdsgiver?

Måske bliver jeg det automatisk med tiden hernede?

Måske når jeg sidder forbitret og skuffet for 27. gang og har hørt alle de hvide løgne, der findes til dato?

Men lige nu sidder jeg altså stadig (og heldigvis) med en følelse af at jeg gerne vil give gode, frie vilkår til det menneske, som skal bo i vores hus, hjælpe os i hverdagen og passe vores døtre (lidt).

Desværre bliver ønsket om gensidig respekt, venlig adfærd og frie(re) tøjler højst sandsynligvis misforstået. For mange af husholderskerne er sikkert ikke vant til den behandling?

Og selvom jeg ikke ønsker at min adfærd inviterer til tosserier og narrestreger, så er det måske lige præcist dét, den ender med at gøre?

Shit, hvor har hun trådt i spinaten.

Shit, hvor er jeg vred og frustreret.

Det her kunne godt ende med en fyring.

Et farvel og tak.

Jeg skal lige tænke mig om én gang til.

PS: Sir Martin havde en ganske kort og kontant samtale med frøken Thushara igår, hvor han gjorde det klart, at der under ingen omstændigheder kan komme mænd her i huset på besøg – familie eller ej – uden vores forudgående orientering og accept. Første og sidste chance er afgivet.

PPS: Jeg kan ikke aflæse et sekunds anger eller skyldfølelse i Thusharas ansigt. Der bliver heller ikke brugt ord, der kunne forvekles med en undskyldning. Der er blot klassisk, asiatisk sten-ansigt. Og jeg har ikke den fjerneste anelse om hvorvidt hun rent faktisk forstår problemet til bunds. Men hendes adfærd indikerer, at hun ved at hun er på gyngende grund rent arbejdsmæssigt, for der bliver gjort virkelig meget rent lige nu. Virkelig meget. Triple-up på gulvvask.

PPPS: Måske skulle hun spørge Cille til råds. Hun er virkelig god ud i disciplinen bondeanger og skriver jævnligt undskyldnings-breve til sine forældre, når hun er på tynd is. (Det nederste brev er skrevet med venstre hånd, nu hvor højre er brækket.)

I am sorry that I broke the iPad

I am sorry that I broke the iPad

Mum and Dad I am sorry for being rude. Cecilie

Mum and Dad I am sorry for being rude. Cecilie

8 kommentarer

 • Mie

  Ej hvor traels (som vi siger paa jysk!!) naar hun nu ellens loed saa lovende 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej MeandtheBump,
   TRÆLS, det er lige hvad det er! Rungende træls.
   Men det er uundgåeligt med den slags “oplevelser”, tror jeg, når man begiver sig ud i projekt husholderske… 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Imke

  Hej Tine, jeg har en maid fra Sri Lanka og selvom hun ofte driver mig til vanvid med hendes kulturel betingede adfærd er hun absolut ærlig og loyal. Hvis hun kan komme til at tale med jeres husholderske får vi nok lidt mere at vide om hvad der skete – det kan jo være at det virkelig var en nevø… og at hun lige skal lære lidt om at det vigtigste er at være ærlig over for jer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej søde Imke,
   Det glæder mig at høre, at du har en loyal og ærlig husholderske – det med deres anderledes adfærd kan jeg også sagtens leve med – det er mere snyderiet og løgnene, jeg ikke kan leve med.
   Jeg tror helt ærligt ikke at vi kommer længere i “sagen med nevøen” – hun vil vedholde, at det var hendes nevø – uanset hvem hun taler med. Og måske var det virkelig hendes nevø? Det finder vi aldrig ud af. Og det er faktisk også en detalje. For det handler snarere om at hun “gemte” en mand på sit værelse uden vores vidende og forsøgte at slippe afsted med det uden at fortælle os om det.
   Jeg tager endnu en snak med hende i dag. Den sidste chance er hermed givet – og fanger jeg hende igen – så er det altså slut :-S

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Må indrømme jeg er pænt glad for dine oversættelser af børneskriften – jeg er helt blank, og det var nok godt jeg ikke blive pædagog.
  jeg bliver helt irriteret på jeres vegne når du beskriver jeres husholderske. er spændt på hvad i gør.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ha! Det er virkelig heller ikke let at læse alt, hvad skolepigen skriver 😀
   Især fordi hun hopper i linjerne og lige nu foregår det også med “den forkerte hånd” 🙂
   Jeg laver snart en update på husholderske-sagen. Stay tuned 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Hej Tine
  Jeg har for nylig fundet vej til din blog og nyder at læse dine små historier om livet. Det er sådan jeg selv tænker om rigtig mange ting, men du sætter så fine ord på det.
  Jeg har boet med min familie i Dubai i snart 2 år og har haft mange diskussioner med mine bekendte hernede, om hvorledes man skal være arbejdsgiver overfor sin hushjælp. Jeg tænker også, at jeg ikke umiddelbart vil give slip på mine værdier om hvorledes jeg behandler andre mennesker, ligegyldigt hvem de så måtte være. Jeg vil også give dem frihed under ansvar, men ved, at mange har svært ved at takle vores liberale tankegang. Det bliver oftest udnyttet og så står man der med håret i postkasse. Det er til at få ondt i maven over. Man har jo inviteret dem ind i sit hjem og de bliver unægteligt en del af familien og det er hårdt, når tilliden brydes.
  Jeg kender adskillige hernede, der er meget strikse med deres maids. De giver dem fx ikke lov til at have nøgle til huset. De må ikke gå tur om aftenen med deres venner. Må ikke tale i mobil i arbejdstiden osv. Nogle af reglerne er selvfølgelig opsat fordi man som sponsor kan komme i store problemer hvis ens maid roder sig ud i noget skidt udenfor hjemmets fire vægge. Jeg, ligesom en del andre vesterlændinge, kan bare ikke se mig selv som en striks arbejdsgiver, som laver regler jeg egentlig ikke selv vil finde mig i at leve under. Jeg har af denne grund ikke en live-in-maid, men fundet mig en sød dame, der kommer nogle gange om ugen.
  Jeg håber, at I løser problemet med jeres maid til alles bedste, men jeg ville sgu være i ligeså stor vildrede som dig med hensyn til en løsning

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Malene,

   Tak for din fine hilsen med det, der føltes som et kæmpe, virtuelt forståelses-kram. Sådan blev det ihvertfald modtaget 🙂

   Jeg har tygget og tygget på problematikken – og jeg vil altså IKKE opføre mig som en politibetjent over for et andet menneske – hverken når jeg er “mig” eller i arbejdsgiver-rollen. Og jeg vil kun kunne give en husholderske vilkår, som jeg selv ville kunne leve under.

   Jeg har selv været au pair som 19-årig (med hormonerne stormende i kroppen) – men jeg kunne ALDRIG have fundet på at tage en mand med hjem til min værtsfamilie.

   Jeg har også overvejet en maid-service i stedet, men vi har brug for den ekstra hjælp, som man lettere får ved at have én boende, frem for at tilkøbe sig timerne. Når/hvis det fungerer godt med ens maid, er der jo stor tryghed i at ens børn kender det menneske, der skal passe dem, hjælpe dem og babysitte engang i mellem.

   Jeg sender dig et stort kram retur.
   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Taget på fersk gerning!