London City Girl turned Suffolk Country Girl...

Redningsplanker til hjemmegående husmødre

“Uh, det er blevet efterår”, siger min ene veninde og ryster efterårsvinden af sig og glatter sit store hår med den ene hånd.

Vi sætter os til rette i cafeen’s magelige sofaer. Vores skolebørn er netop blevet afleveret og nu er det tid til morgenmad og mentale redningsplanker til de hjemmegående husmødre.

Morgenkaffe

Morgenkaffe

Foran os står croissanter og den gratis kaffe, som high-end supermarkedet Waitrose tilbyder alle kunder. “Waitrose is so civilised”, siger mine veninder i munden på hinanden og griner. De ved godt, at netop det her supermarked er klasser over de andre – og de nyder at det er lidt raffineret.

Man er dog sjældent civiliseret sammen med Mille, men okay, jeg forsøger med lidt moderlig tålmodighed, mens jeg bestikker hende med sprøde kiks og håber på at indtage kaffen med mine veninder uden alt for meget diskant fra Lille My’s side.

I kan se nærmere på det yderst pæne, britiske supermarked her (- og ja, Kronprinsesse Kate handler der også):

http://www.waitrose.com

Jeg aner ikke hvad jeg skulle gøre uden mine kærlige, hjælpsomme, betænksomme engelske veninder. De har givet mig masser af redningsplanker i form af livsnødvendige lektioner i hvordan man overlever livet som hjemmegående husmor. Fra starten har de ærligt vist mig deres trætte, udbrændte ansigter, når alting er blevet for meget (og jeg har vist dem mit). Og vi har luftet frustrationerne sammen over børn og mænd, de bristede karrieredrømme og de økonomiske bekymringer, der følger i kølvandet af kun at have en reel indkomst i husholdningen (og den er mandens).

Det er i virkeligheden et enormt privilegium at have muligheden for at være hjemmegående husmor. Misforstå mig ikke – jeg er meget bevidst om at det er de færreste forundt selv at bestemme, om de vil gå på arbejde eller ej.

Jeg forestiller mig at mange danske kvinder ind i mellem drømmer om at kunne forlænge barselsorloven eller leger med tanken om at gå hjemme indtil børnene bliver større. Men sådan er det danske samfund ikke strikket sammen – ihvertfald ikke for den gennemsnitlige middelklassefamilie. Og normerne, forventningerne og traditionerne peger også i retning af at ‘man går på arbejde og sender børnene i institution’.

Men der er nu alligevel et stykke fra opløftede barselsfantasier om ikke at skulle retur på jobbet og så til at sige et dejligt job op, vinke farvel til månedslønnen, pensionsopsparingen og alt det, der normalt symboliserer, at man er en selvstændig kvinde med hovedet skruet fornuftigt på, med solide ben i næsen, ambitioner og drive.

Jeg opmønstrede alt mit mod og tog springet. Sagde drømmejobbet op, vinkede farvel til karriere og indtjening, og pakkede et stort flyttelæs for nogle år siden. Og jeg har (i egen utålmodige optik) brugt uendelig lang tid på transformationen fra karrierekvinde til hjemmegående husmor. Den er faktisk ikke slut endnu – der er masser af indre dæmoner at slås med fortsat.

Mine engelske veninder kæmper til dels den samme kamp. Fælles for os er, at vi har taget lange universitetsuddannelser, som vi egentlig havde intentioner om at anvende; vi har alle haft gode karrierejobs og pæne lønchecks. Men så blev vi mødre og verden slog en kolbøtte.

I England er det fuldstændig forventeligt og socialt acceptabelt at man er hjemmegående, så snart man har fået sit første barn. Og man vender som oftest ikke tilbage på arbejdsmarkedet, før familiens sidste barn er startet i skole. Dagsinstitutioner er dyre, som jeg tidligere har skrevet om – men man mener også grundlæggende at små børn hører til hos Mor.

Men i Danmark ville det være noget af en overraskelse, hvis man meldte sig som hjemmegående husmor, indtil børnene skulle starte i skole. Jeg har således ingen i venne- eller bekendtskabskredsen, der har valgt dette. Faktisk vover jeg her den påstand, at mange danske piger nyder barselsorloven i fulde drag, netop fordi den har en ende. Lidt ligesom at ferie kun er fantastisk, fordi man ikke er fri til at gøre som man vil hver dag…

Til trods for at vi nu er bosiddende i et land, hvor det at være hjemmegående er normen, så har det taget mig flere år at anerkende, at det faktisk er helt OKAY! At husmorrollen er et job. Endda langt mere krævende end et 9-17-job. Min danskerhat trykker indimellem og hvisker mig i øret, at jeg “dasker formålsløst rundt”…men er der egentlig noget formålsløst i at tage sig af egne børn?

Ingen englændere undrer sig over, at jeg er hjemmegående. Men i Danmark, bliver jeg hver gang spurgt om hvad jeg dog fordriver tiden med. Ofte svarer jeg (lettere indigneret), at jeg er en “lady of leisure”. Alle, der har passet småbørn ved, at det er en fed og lodret løgn.

Jeg ønsker på intet tidspunkt at være tilbage som projektleder hos Mærsk med to småpiger i dagsinstitutioner. Det er en fantastisk gave at kunne være der for pigerne, mens de er små og har brug for en rolig base i hjemmet. I tilgift slipper vi for at diskutere hvem der afholder barnets 1. (og 2., 3., 4., 5.) sygedag og vi slipper for problemer, når lærerne herovre strejker til oktober. I det hele taget slipper vi for den stress og jag, som fuldtidsarbejdende forældre døjer med i Danmark. Det er en stor lettelse for familielivet og for parforholdet.

Men selvom der er åbenlyse fordele og privilegier ved at være hjemmegående, så er der også en lang række ulemper – jeg nævner i flæng:

  • At hjernen langsomt slumrer ind i manglen på voksenkontakt og mentalgymnastik – oftest er ba-ba, mam-mam og pu-pu de mest anvendte ord.
  • At en stor ensomhed sniger sig med i den følelsesmæssige rygsæk – for oftest tuller man rundt derhjemme eller nogle formiddagstimer i selskab med andre mødre og deres børn.
  • At man sjældent bliver set eller anerkendt af andre voksne (bortset fra gemalen, som godt ved at man knokler). På et arbejde er der kollegaer, som kan lide at arbejde sammen med en, og forhåbentlig også en chef, der indimellem anerkender ens indsats. Husmorens indsats kan vel måles i hvor velfungerende (eller ikke velfungerende) børnene er?
  • At ens identitet langsomt, men sikkert blegner og bliver sværere og sværere at genfinde. Hvem er man egentlig, derinde under Mor-blusen med kiksekrummer, fedtpletter og klistermærker? Det er der aldrig 5 minutter til at overveje og alle de prædikater, der tidligere kendetegnede mig i arbejdsøjemed, er for længst gledet af. Jeg er ikke længere Tine-projektlederen eller Tine-den-personlige-assistent.
  • At man (igen med danskerhatten på) mister selvstændighed ved ikke at tjene egne penge. Jeg fandt ihvertfald ud af, at jeg havde en mental barriere, når jeg skulle bruge Martins penge i starten…det har jeg dog senere fundet stor fornøjelse i (skulle jeg hilse og sige fra min mand).

MEN:

Det hjælper ALTID på mit humør at sidde der med mine søde husmor-veninder og uddele redningsplanker til hinanden i form af bekræftende nik, suk og “jeg kender det alt for godt”-kommentarer. Som en lille flok gæs skræpper vi op om hverdagsting og drikker kaffe og ler med hinanden midt i frustrationerne. Man bliver i godt humør af den særlige, kvindelige lemminge-adfærd – og det er der vel ikke noget forkert i?

Livet er faktisk dejligt. Vores børn er sunde og raske. Og de evner at drive mig lidt til vanvid hver eneste dag.

De to furier i et  kærligt søster-øjeblik

De to furier i et
kærligt søster-øjeblik

Og den der halvdøde karriere bliver der vel rusket op i på et senere tidspunkt, hvis jeg da nogensinde finder hende Tine igen?

8 kommentarer

  • John Austin

    Hej Tine.
    Du skriver så meget at det ka’ være svært at følge med.
    Men trods den om sig gribende valgkamp er der et par bemærkninger jeg må have afsendt.
    Jeg læste hele artiklen om de mange teenage graviditeter og tænkte: Når nu de unge bliver særligt hyppigt gravide i England, samtidig med at de er veloplyste og hyppige præventionsbrugere så kan det jo næsten kun være fordi de VÆLGER at blive gravide. Eneste mulige fejlkilde er næsten, at undersøgelsen af præventionshyppighed omfattede kvinder helt op til 40 år. Trods alt er 3 gravide ud af 100 ikke så stor hyppighed at det vil influere på målingen af præventionshyppighed, når den omfatter en aldersgruppe helt op til 40 år.
    Så vidt jeg ved er abortreglerne i England endda lidt mere elastiske end i Danmark, hvor adgangen til ubetinget fri abort slutter ved den 12. graviditetsuge men i England først ved en 15. Min konklusion bliver altså, at de mange teenagemødre bliver gravide fordi de VÆLGER det.
    Som jeg har skrevet før mener jeg at den engelske ordning for småbørn er bedre for børnene end den danske, fordi børn på 1 år ikke er skruet sammen til at undvære deres mor så hyppigt og så længe som de typisk kommer til i DK. Men det er jo IKKE det samme som at det også er det bedste for moderen.
    Som du ved var jeg selv gift med en hjemmegående, et begreb som den gang (også efter min mening) blev vurderet som dybt politisk ukorrekt og omdøbte til hjemmearbejdende. Det er uafviseligt, at en del af de ulemper du nævner ved den livsform faktisk findes. Jeg mener bare ikke man er aldeles forsvarsløs overfor de “bivirkninger”. For det første er du jo faktisk gennem denne blog godt i gang med at sætte et spor i verden som ser ud til at blive værdsat og – særligt hvis man er født med et godt hoved – har man jo en mulighed for at give sig selv de udfordringer der gør, at man kan bevare den mentale spænstighed, som ellers ville få sin træning fra et udfordrende job. Det skal sikkert være noget man IKKE er god til. Jeg f. eks. skulle sikkert lære mig at læse og tale spansk. Hvis du lærte dig at løse 2. grads ligninger kunne du også revitalisere Martins matematik. Han har jo glemt den, selv med en matematisk studentereksamen, der var langt fra at være håbløs.
    Jeg smiler når jeg læser dine forfaldstanker. Nu har jeg jo set dig for relativt nyligt og der findes andre kvinder under 40 som jeg med mellemrum har lejlighed til at iagttage og tale med og hvis min mening overhovedet regnes for gyldig, så er du bedre hjulpet end de fleste. Jeg kan godt forstå at den “død” tand kan sætte hele tankesættet i sving, og det er naturligvis en tanke værd, om det der står din tandlæges hjerte nærmest er dine tænders sundhed eller hans egen bankbeholdning. Men selv om han skulle lænse dig for kr. 3000.- (i DK betalte jeg for nylig 5000.- for noget sammenligneligt) så husk, at du kan have glæde af den de næste 50 – 60 år. Det bliver så 14 ører om dagen. Det kan en tand vel godt være værd.
    I vores samfund er der ikke præmier for pæne rynker, så vores eneste mulighed er at vænne os til at holde af dem, Jeg har for længst indset at ungdommens smilehuller bliver til alderdommens furer. Det plagsommer er stærkt følsomt overfor den måde vi vælger at opleve det på. Derfor hedder det heller ikke tvangstisning (som du vist kaldte det) det rigtige navn er en P.V. som betyder en Præventiv Vandladning. Dem kan man have betydelig glæde af.
    I LokalListen er der planlægningsmøde på rådhuset fra 7 til 9 i nat, så nu vil jeg genoptage det afbrudte samarbejde med min dyne.
    Krammmm og hils, Svigerfar.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kære Svigerfar,

      Tak for dine gode kommentarer og tanker.

      Jeg kunne ikke lade være med at grine over din sidste sætning: kl. 7-9 = nat i din verden! Du er vist kommet langt væk fra småbørnslivet, hvor dagen ofte starter 6.30! Eller også er det måske heldigt at du er kommet ud over det stadie, så dit fremragende samarbejde med dynen ikke bliver ødelagt.

      Jeg tror at du rammer plet med dit argument om at de her unge piger VÆLGER at blive mødre – uanset om det er velovervejet eller ej. Måske skulle jeg begynde at arbejde intensivt med tal og matematik, så jeg kan forbedre min evne til at gennemskue procenter og statistikker, når jeg argumenterer for et eller andet….det ville absolut være godt for min hjerne – for den forsøger at undvige ALT, der har noget med tal at gøre 🙂

      Med hensyn til tandforfaldet, så er vi i den heldige situation, at der hører en familiesundhedsforsikring med i pakken, og den dækker en porcelænskrone. Så jeg skal ikke klage over den potentielle regning. Den bliver sendt videre…Jeg tjekker dog altid med min egen samvittighed om jeg ville have investeret mine egne sparepenge i formålet – og i dette tilfælde ville det blive et JA. Jeg ville aldrig gå på kompromis med tandsundhed. De skal jo gerne holde hele livet.

      Jeg sender medvind til Lokallisten her valgkampen!

      Mange kram fra hende, der er heldig at være din Svigerdatter

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Godt du har nogle at dele det med, og drikke kaffe med, og grine med. At være hjemmegående, med og uden børn gør noget ved ens mentale tilstand. Sender din blog videre til Sigrid. Som dansk hjemmegående mor, tror jeg det vil varme hende, at læse dine tanker. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Maria,
      Ja, det er altid rart med venner og ligesindede, så man bliver set, hørt og forstået 🙂
      Og jeg er ikke i tvivl om at det at være hjemmegående (med eller uden børn) vil have stor indvirkning på ens mentale tilstand – ihvertfald, når jeg ser på mig selv…
      Tak fordi du deler med Sigrid – sig hej til hende fra mig 🙂
      Knus og kram sendes i din retning!!!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pia

    Meget rammende beskrevet kære Tine!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tusind tak, Pia! Jeg bilder mig ind at vi har en del ligheder i vores livssituation…ihvertfald på nogle punkter.
      Jeg håber at du nyder din barsel i fulde drag med skønne, lille Josef.
      Knus til dig

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Susanne

    Uhh I remember!!! “Heldigvis” forsvinder kvababbelsen over at bruge “husbondens penge” aldrig-og måske er det det, der sikrer, der bliver rusket op i karrieren igen??? Se blot min vej Tine søde-det er sgu lykkedes OK, synes jeg selv!?! Knus og mange forstående tanker her fra-både til det søde og det sure;-))

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Husker du at have haft det sådan også, Sus? Du har bestemt en pointe i det med pengekvababbelsen og at jeg måske en dag af den årsag får hanket op i mig selv og kommer videre! Og der er i øvrigt INGEN tvivl om at du mere end klarer dig godt og har styr på tingene, bare så du ved det 🙂
      Knus til dig

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

London City Girl turned Suffolk Country Girl...