Forårsferie i Danmark

Ramadanliv

Ramadanen 2022 går bare for hurtigt. Det gør den sikkert ikke, hvis man er fastende og dermed ved at være inde i en fuldstændig omvendt døgnrytme på nuværende tidspunkt. Men for os andre – de udenforstående – der blot titter ind i Ramadanlivet, er der lutter skønne ting at sige om den hellige måned.Her er Mille ved at fylde et af vores lokale Ramadan-køleskabe med frugt, kiks og Vimto-saft. Det kan godt være, vi ikke faster, men vi kan sagtens deltage på vores egen måde.Når der er Ramadan, åbner skolen først dørene kl. 8.00, og der registreres tilstedeværelse/fravær kl. 8.30. Det er en helt perfekt starttid, hvis man spørger os, B-menneskerne.

Skolen lukker dørene igen kl. 1.30, så de fastende kan nå hjem og få sig en ordentlig eftermiddagslur, for at tiden frem til solnedgang kan gå så hurtigt som muligt. Igen er der ikke andet at sige, end at eftermiddagen føles så meget længere – på en god måde – fordi vi er dét tidligere hjemme.Kunne vi ikke bare have Ramadan-tider altid?

Det ville give så meget mening – og et langt mindre stressende liv for børn og voksne. Pigerne vågner mere naturligt af sig selv, og de når i skole helt uden at jage afsted. De har bedre tid om eftermiddagen til at læse, gå i poolen eller dyrke sport, lege eller være sammen med venner, og om aftenen kan man rent faktisk nå ting sammen. Alt i alt er der kun gode ting at sige om Ramadanlivet.For mit vedkommende – som lærer – er alle lektioner kortet ned fra 60 til 40 minutter, hvilket fungerer betydeligt bedre for de yngste børn, hvis koncentration er begrænset. For de større børn er 60 minutter ikke noget problem, og jeg kan sagtens se, at der er meget logistik forbundet med at skifte fag hver 40 minutter, men rent koncentrations-, indlærings- og dynamikmæssigt er det en stor fordel for eleverne og lærerne.Jeg elsker også dén ro, der indfinder sig i byen, når Ramadanen er over os. Dubai går i sandhed ALDRIG i stå, men tingene går bare lige et hak langsommere under Ramadanen, så der pludselig er tid til en længere gåtur, til at kigge på blomster eller måske læse lidt. Det eneste minus er trafikken lige omkring solnedgang, selvfølgelig – den er decideret vanvittig…som altid, når de sultne fastende jager den hurtigste vej hjem til kødgryderne.I de senere år er ritualerne og ‘askesen’ omkring Ramadanen blevet mindre og mindre. Tidligere skulle man passe meget på med at respektere de fastendes behov for, at mad og drikkevarer ikke var synlige eller tilgængelige i dagstimerne. Det blev anset for yderst respektløst, hvis man søgte noget at drikke og spise i ‘det offentlige rum’, mens andre intet måtte få. De få restauranter og caféer, som havde økonomisk råderum og mental energi til at ansøge om en ramadanbevilling, måtte gemme sig under lag af tæpper, opsat karton eller plastikforhæng, så ingen kunne se udefra, at de bød menukortet til over for de ikke-fastende i noget så ukristeligt som dagslys.

Jeg husker særligt vores første Ramadan i den ekstreme sommervarme, hvor jeg listede ind på offentlige toiletter for desperat at drikke vand af en flaske, jeg havde gemt på bunden af min taske, så ingen opdagede, at jeg medbragte drikkelse. Dengang føltes det også forkert at gå ind i klassen med et krus kaffe eller en madpakke, og det at bestille mad udefra i dagslys eller at bringe take away mad med ud i bilen fra et spisested, for at transportere det hjem til fortæring, føltes helt forkert. Dengang måtte man ikke engang tygge tyggegummi eller tage en slurk vand i bilen, når man kørte, fordi det blev opfattet som et ‘offentligt rum’.De tider er ovre. Fuldstændigt. Nu kan man få en øl ved poolen kl. 11 om formiddagen, hvis man er en turist med den slags lyster. Nu holder alle beværtninger åbent – ikke blot som tidligere, men med tilføjelse af særlige menuer og smukke arrangementer for iftar og suhoor, så det alt i alt giver en betydelig meromsætning og længere åbningstider end normalt. Det er den omvendte verden, og de fastende ser ud til at acceptere de nye omstændigheder uden et muk.

På skolen er der i gennemsnit 3-5 fastende pr. skoleklasse på 23-27 elever, ihvertfald fra 9-10-års alderen. De fastende har særlige opholdsrum, de kan være i, når de andre elever spiser snacks og frokost, men langt de fleste fastende børn bliver i deres respektive klasser, og lever med, at der bliver spist lige rundt omkring dem. Nu bliver det anset for et personligt valg at faste – og det respekteres og er bestemt noget at være stolt af – men ikke-fastende skal ikke længere gemme sig væk.

Tidligere har jeg også svaret flinke forespørgsler om “Ramadan do’s and dont’s”, at man altid bør klæde sig ærbart og respektfuldt i De Forenede Arabiske Emirater, men at Ramadanen er en yderligere årsag til at være opmærksom på både opførsel og beklædning. Sådan er det heller ikke længere. Med russernes invasion er croptops og miniskirts i buffeterne nu blevet 100% dagligdag. Ikke ét øjenbryn hæves over procentvis mere bar end tildækket hud i et mall eller på en restaurant, hvilket tidligere ville have været et no-go, hvor man diskret var blevet ‘pakket ind’ i et tørklæde af en velmenende front of house manager, som ikke ønskede at ødelægge ens aften ude, men som samtidig var nødt til at sørge for, at der ikke indgik klager over ‘vovede’ damer.

På en måde er der noget vemodigt ved at traditioner og kulturelle/religiøse ritualer udvandes eller fortyndes af den vigtige mammon, som Los Turistas lægger i coronaslunkne kasser. Vi har brug for pengene under og efter pandemien. Ingen tvivl om det. Og selvfølgelig skal de arabiske lande følge udviklingen og selv bestemme, hvad de føler er det rigtige for dem. Og tiderne skifter i disse år. Ikke kun ift. Ramadanens traditioner og de ikke-fastendes muligheder for at spise og drikke i den hellige måned, men også ift. kalenderen. Vi har fået weekend lørdag og søndag, som i den vestlige verden. Vi får tidligere besked om de måne-baserede helligdage, hvor vi før måtte vente helt frem til aftenen før en potentiel helligdag, før vi kunne vide, om der var skole og arbejde næste dag eller ej.

Her i den sidste ende af Ramadanen har vi haft besøg af Onkel M, Tante S, Fætter V og Kusine F.De nød påskedagene, solen, havet og poolen her hos os, mens vi trillede afsted på job og i skole på reduceret tid. Vi nåede heldigvis at lege, spise, hygge og snakke om aftenen.En enkelt fælles-tur ind til Dubai Fountains ved Dubai Mall blev det også til. For første gang havde vi booket en båd, der sejlede rundt både før og under springvandsshowet. Det var en fin og anbefalelsesværdig oplevelse, som er klart anderledes end “bare” at se på fra en restaurant eller fra rækværket. Billetterne købes online og i lidt god tid, hvis det er turistsæson.Før vi får set os om, afløses de 30 dages faste af den store fest, Eid al Fitr. Skolerne og de offentlige arbejdspladser har allerede fået en hel uges ferie i dén anledning af myndighederne, mens den private sektor har fri i to weekenddage og tre ugedage.
Herligt, siger skolelæreren og de to ‘skoletrætte’ trunter, der selvfølgelig altid kan bruge en uges ferie. Hvem kan ikke dét? ❤🌸😆

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

4 kommentarer

  • Signe

    Man kan godt læse sig til, at du er langt væk fra Ruslands virkelige invasion af Ukraine, når du beskriver russernes frie købemuligjed i Dubai som invasion! Som et af de få lande har Dubai ikke indført sanktioner på russere…og det støtter du som bosiddende dansk statsborger…

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Moriudlandet

      Hej Signe,
      Jeg kan godt se, at det er en uheldig formulering at kalde russisk masseturisme for en invasion, mens de invaderer løs ude i den virkelige verden. Det er ikke smart at bruge det ord i den sammenhæng, og jeg synes det er helt fair, at du pointerer det. Jeg har til gengæld ingen indflydelse på storpolitik og på landes beslutninger om sanktioner eller ej, og jeg vil heller aldrig lade storpolitik beslutte, hvor jeg kan leve et dejligt familieliv, men der er vi helt sikkert forskellige. 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sussie

    ❤️❤️❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forårsferie i Danmark