Dag 3

Dag 6

🇸🇪 Heja Sverige 🇸🇪Nu endda med batteridrevet færgeoverfart mellem Helsingør og Helsingborg. Fagre nye, miljøvenlige verden eller noget.

Men ombord ligner alting sig selv. Der er de obligatoriske svenskere, der bunder Carlsberg i et tempo, så man kun kan blive imponeret. Der er Underberg Bitter i shotglas inde i Truckers’ Lounge for de særligt indviede, og blålilla pølser, der ligger lit de parade i det lille cafeteriaudsalg.Vi klarer dog den medbragte frokost en times kørsel oppe i Sverige, hvor vi helt uventet drejer ind på en tankstation med eget godis-flyg.Sådan et paradis kan vi jo ikke være landet i ved et tilfælde. Der må findes en højere mening med galskaben, så den forsøger vi at finde ved at grave dybt ned i sukkergruberne.Efter nogle timers kørsel gennem Skåne til Småland lander vi ved herregården Kristineberg uden for landsbyen Målilla i Hultsfred Kommune.Min Mor og Søster har fundet et stort, gammelt træhus til os midt i Målilla Elgpark, som – foruden 15 elge – også tæller en masse bløde kaniner, en flok søde geder, lidt høns og en kæmpestor hund.Fra første øjeblik er børnene “væk”.

Tænk, at have fri adgang til en masse skønne dyr, der ‘sulter’, hvis ikke de plukker og håndfodrer dem med mælkebøtter og friskt græs mindst 100 gange om dagen!Og med børn, der er travlt beskæftigede til anden side, er der pludselig tid til stille aftenkaffe i solnedgangen på en lille bakke med udsigt til legende børn og drøvtyggende elge.Kristineberg er en temmelig rustik herregård med verdens flinkeste værtspar, som hilser hjerteligt og forklarer om stedet, der er et sammensurium af lader, udhuse og udlejningshuse. Sidstnævnte passer de udmærket indvendigt – der er f.eks. ikke en finger at sætte på rengøringsniveauet i det store hus, vi har lejet – mens det udvendige på alle bygninger får lov til at passe sig selv og forfalde i naturligt tempo. Det samme gælder de grønne arealer, hvor ukrudtet lever sit eget liv og kun de mest nødvendige områder bliver slået med græsslåmaskinen.I dagstimerne mellem 10 og 17 er elgparken åben for besøgende udefra. Vi andre, der bor udlejningshusene, er velkomne til at være på hele området på alle tider af døgnet.

Og dét benytter vi os af.

Børnene elsker at have dyrene for sig selv – og sandkassen og stierne rundt blandt indhegningerne, hvor elgene falder helt til ro, når dagsgæsterne er gået hjem, og eftermiddagssolen sender sine lange, varme stråler ned over os.Vi finder tilmed et lille udhus med træskærerværksted, der leder tankerne hen på Emil fra Lønneberg, der jo sad i sit snitteskur på Katholt.Elgene er ret tamme og gemytlige.

De gnasker kartofler og afbarker birkestammer og grene, mens de glor på os, der glor på dem.Enkelte af dem accepterer håndfodring med de førnævnte kartofler, og alle accepterer at blive rørt forsigtigt på deres varme kroppe og lådne gevirer.

De er i sandhed nogle fredsommelige dyr, som er blevet indhegnet og dedikeret til evig fremvisning for nysgerrige danskere, svenskere og tyskere, som gerne vil helt tæt på de prægtige dyr, der normalt er ret ensomme majestæter i de stora svenska skogar.Hvor er vi bare heldige at dumpe ned i denne her svenske herlighed. Stedet passer perfekt til storfamilieferie – afslappet, uprætentiøst og levende – med dyr og børn overalt.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dag 3