Ugen derpå

Don’t Fear…It’s Only a Pap Smear

Her sidder jeg i forkontoret hos gynækologen.Og har en ustyrlig trang til at krydse benene og holde dem samlet til evig tid.

Yikes.

Det bliver bare aldrig en favoritaktivitet at få foretaget smear for livmoderhalskræft, vel?

Jeg har ‘kun’ udsat det i halvandet år denne gang.

Og det til trods for, at jeg fik all clear sidste gang – og derfor på allerheldigste vis ikke rigtigt har noget at frygte. Der er heller ikke nogen forhistorie, der vil kunne forklare, hvorfor jeg kan udsætte sådan en screening som denne her til den yderste dag. Men det kan jeg altså.

Jeg frygter kun problemer med tandsættet mere end gynækologen, så dér er jeg nogenlunde mønsterelev og lukker gabet op et par gange om året til tandrensning og tjek.

Men tissekonen.

Se, dét er en anden og langt mere prekær sag.

Den er jeg ligesom færdig med at lukke op for fremmede mennesker, siden to ellers så udmærkede vaginale fødsler.

Ud over at det ikke er sjovt at smække benene op i gyno’ens stigbøjler, så er der et yderligere lag af usikkerhed, når man som jeg er kommet langt væk fra det danske (eller det engelske) sundhedssystem, hvor jeg kendte og forstod procedurerne.

Hér er det komplet vilkårligt, om man ender med at nære tillid til den speciallæge, man støder ind i. Og det er fuldstændig umuligt at undersøge det ret meget dybere end at spørge andre, hvem de er glade for at gå hos.

I Danmark har man jo slet ikke det samme valg. Der er mangel på praktiserende læger, så dér tager man vel lægen, man bliver tildelt i forhold til postnummer eller område – eller hvad der nu afgør det? Og et lægeskifte kommer kun på tale, hvis man er virkelig utilfreds, eller hvis der dukker en ny lægepraksis op i farvandet uden venteliste.

I Dubai shopper man rundt. Nogle gange i samtlige klinikker, men det afhænger helt og aldeles af den dækningsgrad og sygesikringsgruppe, man har hos sit forsikringsselskab.

Der findes masser af GPs – general practitioners – men dem bruger man kun til de allersimpleste ting. Et tjek for halsbetændelse, lidt virus-snøfteri eller en fodvorte på afveje. Lige så snart vi bevæger os ind på noget specifikt – et rødt øre, tjek af de ædlere dele eller et ømt knæ, så er vi på vej til speciallægens praksis.

Måske er det en smule over-kill, når den specialuddannede øre-næse-hals-specialist skyder huller i ørerne på vores døtre – og måske bør en pap-smear bare overtages og foretages af en gyn/ob-sygeplejerske, men det er ikke sådan tingene fungerer i et samfund, hvor sygeforsikringen dækker omkostningerne og sundhedsvæsnet er privatiseret.

Og da jeg så endelig får talt med hende gynækologen og spredt de der sammenknebne ben, så viser det sig naturligvis, at hun er sådan cirka verdens mest forstående og behagelige, professionelle og rolige læge, som kun har til hensigt at sikre sig, at helbredet i dén ende er så godt og raskt som alle andre steder, om man så må formulere det.Og det var en lettelse at blive scannet og screenet. Ikke fornøjeligt, men mindre kan vel også gøre det.

Næste gang bliver om et kun ét år, har jeg lovet mig selv.

Og jeg håber inderligt, at du gør det samme.

For din egen skyld.

For din families skyld.

Fordi det er en enkel og hurtig procedure, som kun koster en smule tid og lidt mental energi.

Forhåbentlig kan jeg gå til den samme læge, når nu jeg fattede sympati for hende helt intuitivt. Men dét kan ingen sige noget om på nuværende tidspunkt. Læger kommer og går – præcist som alle andre faggrupper i denne her cirkusmanege af gennemrejsende artister.Og når nu vi er i gang med at muntre os i dameafdelingen, så sagde gynækologen samtidig, at hun vil sende en pre-approval request til min sygeforsikring, fordi 40-årige kvinder skal have foretaget mammografi årligt.

Jeg aner ikke hvem hun taler til, men på forunderlig vis står mit navn på henvisningen.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugen derpå