When in Jylland....

Lidt royal er man vel altid

Vi er rykket direkte fra kartoffeltoptagning og vesterhavsbrus til de yndigste slotte i Nordsjælland.I juli måned og lidt ind i august er der nemlig rundvisninger på Fredensborg Slot, hvor man foruden de fine sale også oplever Slotskirken, Den Reserverede (Private) Have, Orangeriet og Urtehaven, som ellers er lukket for offentligheden resten af året. Sandsynligvis fordi det er ét af de slotte, som Kongehuset anvender hyppigt både ved festlige anledninger og privat.Og vi er bestemt ikke de eneste, der er interesserede i at se hele barokherligheden. Der er masser af sommergæster i Fredensborg på sådan en helt almindelig søndag – hele vejen fra Jylland og Japan.Vejret er også med os – der er frisk vind og en masse store skyer på himlen, som pigerne går og kigger op i, mens vi venter på, at det bliver vores tur til rundvisning. Der afgår en ny rundvisning hvert kvarter, men der er rift om pladserne.Garderne står ikke i skilderhusene, nu hvor kongefamilien ikke er tilstede, så jeg kan komme helt tæt på dem. Mange af de små røde huse med hjerter og monogram kunne egentlig godt trænge til en malerpensel, men slottet fremstår ellers virkelig velholdt og passet.

Det er ikke tilladt at fotografere salene, så jeg tager straks revanche udendørs, hvor der også er uendeligt smukt. Som hér, hvor den ottekantede rosen-ø blomstrer helt synkront. En dronning værdig, må man sige.Efter en gennemgang af Den Reserverede (Private) Have med staudebede og flere hundrede år gamle træer, bevæger vi os over i Urtehaven, som er en mindst lige så stor oplevelse som den historiske gennemgang på selve slottet.Her er der – overraskende nok – den lifligste duft af solmodne ferskner på træer, som Prins Henrik har ladet plante langs en solrig væg. Vi føler os helt hensat til Sydfrankrig – og guiden fortæller også, at det er et helt usædvanligt antal ferskner, der vokser her i år. Til den anden side er der pæretræer, der er lige så tunge af frugter.Pigerne spiser små, duftende skovjordbær, der er plantet i sirlige rækker langs pergolaen – det må man meget gerne – og dyreelskeren Cille får sig straks en ny, blød ven, som krible-krabler sig afsted på hendes hænder.Vennen bor sammen med en masse andre sommerfuglelarver i de store kålbede. Vores guide fortæller, at Fredensborgs otte slotsgartnere er glade for, at Dronningen har besluttet, at Urtehaven må fremvises. De er – med rette – pænt stolte af den store køkkenhave, der vitterligt er en enestående nyttehave for hele den kongelige familie, der modtager sine grøntsager, frugter og blomster herfra hele året igennem.Jeg kunne have tilbragt flere timer i Urtehaven med at glo, dufte og tjekke det hele ud, men vi følger guiden videre – og har i øvrigt en middagsinvitation ventende forude, så det bliver til et ganske kort visit i det ellers så smukke, moderne Orangeri, hvor Kongefamiliens såkaldte “balje-planter” overvintrer i temperatur- og fugtkontrollerede solrum. Vi ser blandt meget andet oliven-, figen-, citron-, appelsin- og mandarintræer, som alle står ude i det skønne sommervejr, men er nødt til at overvintre indendøre.Der er rabat på planter fra Fredensborg Slot inde i Orangeriet – og havde jeg en have i Danmark, ville der helt sikkert være røget penge i dén retning idag, men vi måtte haste videre til belønnings-is, som pigerne var blevet lovet forud for slotsbesøget.

Bestikkelse er en strategi, der virker. Trusler, som er næste trin i raketten, var slet ikke nødvendige under dagens slotsrundvisning, fordi det var så fint og interessant for både børn og voksne.

Og vi roser pigerne henover isvaflerne – for deres opførsel på selveste Dronningens slot. Cille lå musestille på gulvet og så op i den italienske stuk og loftsmalerierne af buttede engle – og Mille sad lige så stille og kiggede rundt på mønstre og møbler. Ét eller andet har de helt sikkert fået med fra Fredensborg Slot, selvom jeg helt sikkert ikke ville kunne få det vristet ud af dem.

Lidt royal er man vel altid – og pigerne virker til at være godt på vej til at blive det 👑

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

When in Jylland....