Fyn med de fineste

Bluetooth

Forvent dig endelig ikke et blogindlæg om de seneste landvindinger inden for trådløs teknologi, selvom jeg jo er lidt af en front runner inden for den slags 🤪

Bluetooth a lá Tine er vist mere noget i retning af Blåtand.

Som i Harald Blåtand.

Og som det fremgår af billedet, er troldebørnene vildt begejstrede for at smage en bid af én af de mest interessante perioder i Danmarkshistorien. Man er vel på genopdragelse i hjemlandet, ikke?Mormor er turistfører på turen, der går til Nationalmuseets Kongernes Jelling – i Jelling, som navnet antyder. Der er fri entré på skatteborgernes regning – og det flinkeste personale, by the way.

Der er også en helt fantastisk interaktiv gennemgang af Vikingetiden, som fanger pigernes interesse, ligeså snart de har fået hvislet et par vrede trusler om ‘potentiel fratagelse af iPads’ i ørerne af deres sammenbidte forældre.

Det er virkelig en læringsproces at kunne begå sig på et museum – ihvertfald for vores børn. Og hvis de aldrig bliver tilbudt (læs: tvunget til) at opholde sig og fordybe sig en stund i denne her slags rum og omgivelser, så er der en vis risiko for at de aldrig rigtig lærer det – eller finder deres egen måde at værdsætte det på.

Og dén risiko kan vi ikke løbe. Det er bare med at komme igang med dagens lektion i almen dannelse, dansk kultur og historie.Overalt kan pigerne trykke, pille, skrue og hoppe sig igennem fortællinger og informationer om vikingernes liv, europæiske invasioner og interne magtkampe, Haralds nødtvungne introduktion af kristendommen, den nordiske mytologi, runestenenes betydning og hvordan ord og skikke fra Vikingetiden fortsat præger vores nutidige liv, sprog og traditioner.

Mens Cille lærer at skrive sit navn med runealfabetet, “dør” Mille i kamp og rejser fra sit jordiske liv via regnbuen Bifrost ind i Valhalla til sit evige liv.Efter fredsommelig runeskrift går Cille direkte over til at “slå en vikingekriger ihjel” med datidens forskellige former for kampvåben, og hun læser om drabelige emner som blodtab og blodforgiftning.Der er kun positivt at sige om Nationalmuseets formidling af Vikingetiden i Kongernes Jelling. Det er ganske enkelt fænomenal, nutidig story telling om én af de spændende datider i vores Danmarkshistorie, som selv den mest sammenbidte pre-teen får noget ud af at deltage i.

Faktisk er der noget for alle aldre at hente i udstillingen, der ifølge Mormor skifter og varieres meget fra visit til visit, så det er ganske plausibelt, at troldebørnene må afsted en anden god gang til endnu en bid af Danmarks-lagkagen.Uden for ligger også de to gravhøje for Dronning Thyra og Kong Gorm den Gamle, Harald Blåtands forældre. Der er stolte splitflag på toppen, og Dronning Margrethe har vist været forbi for at shine kirken op indvendigt.

Det er i dén grad værd at spurte op og ned ad højene for at nyde udsigten over hele Jellinge-komplekset derfra.Lige uden for kirkens dør står de to originale Jellingestene, som man skal koncentrere sig lidt for at “afkode” i forhold til dén kopi, der står ved indgangen til muséet. Dér understøtter malingen naturligvis også ens forståelse.Og fra Vikingetiden bevæger vi os videre til nutiden. Turistføreren forbarmer sig over hårdtprøvede børnebørn, der gerne vil videre efter at have fortæret isvafler og fiskefiletter fra en dyb ønskebrønd.

Vi leger på de åbne tag-etage-legepladser oven på det nye LEGO House of Bricks i Billund på hjemvejen. Endnu en 100% gratis aktivitet, der virkelig kan anbefales. Vi finder endda et dyr, der i dén grad minder os om livet hjemme i sandkassen.Vi kommer helt sikkert igen på en grå, kold eller regnfuld dag for at lege indendøre i LEGO-House. Det giver bare ikke meget mening i det skønne sommervejr.

Prikken over i’et på dagens genopdragelses-tour-de-force står Onkel JE og Moster Lene for.Karbonader med stuvede grønærter, som vi siger i Jylland. Det er da dansk mad i verdensklasse, selvom Cille nok skal have et par ture mere i karbonade-manegen, før hun helt overgiver sig til deres charme.

Til gengæld er hun kvik til at følge Cath’s instruktioner, når det gælder pyntning af dessert.Tak for en dejlig dag til turistføreren – og til jer, der står klar med åbne arme og varm aftensmad, når vi dumper ind ad døren ❤️

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fyn med de fineste