Fra den ene rødhårede til den anden

Forældrelektier

Så er vi på den igen.img_9669Findes der noget skønnere end forældrelektier?

Dén aktivitet bøjer vi os gang på gang i ørkenstøvet for.img_9671 Og jeg sender en tanke til den velmenende klasselærer, som helt sikkert har haft de bedste intentioner for børnenes læring, men som samtidig sætter både børn og voksne under et pænt pres.

Oven i de almindelige matematik-, sprog- og læselektier i weekenden, så får vi ind i mellem fornøjelsen af nogle helt fantastiske projekter, der kræver mere end hvad man på nogen måde kan forvente, at en 8-årig skolepige skulle kunne udføre selvstændigt.

Denne gang skal Cille skabe sin egen planet med tilhørende sol og måne.

Planeten, solen og månen skal præsenteres i et solsystem, som kan udstilles efterfølgende, så forældrene kan komme hen på skolen og ih’e og uh’e og næh’e til det hele.

Med andre ord skal der laves displaykasse og fremstilles tre kugler i passende størrelser. Herefter skal der udtænkes et snedigt system til at hænge kuglerne op, så 3D-effekten og størrelsesforholdet fremstilles mest hensigtsmæssigt.img_9673Alrighty, then.

Off to kreativitetens højborg – Creative Minds.

Det sted er lige dele fantastisk og forfærdeligt.

Kreditkortet bævrer nervøst allerede ved indgangen. Det husker så tydeligt, at jeg aldrig nogensinde er kommet ud derfra med en regning på under 500 kroner.

Og mens vi går fra hylde til hylde fyldt med vidunderlige farver, pensler, skumkugler, kartoner, pap og hvad ved jeg, skæver jeg forsigtigt til priserne. Cilles første valg af kugler har en salgspris på 200 kroner stykket.

Jeg pipper spagt til hende, at vi må finde kuglerne i et billigere materiale, da jeg simpelthen ikke kan betale så meget for et skoleprojekt.

Det er indlysende, at projektet kan laves langt billigere ved f.eks. selv at fremstille kugler i papmaché, jow-jow-og-tusind-tak. Men jeg har ikke lyst til at projektet skal strække sig over hele dage og involvere en skønsom blanding af lim og avispapir i hele hytten. Der er smalle grænser for min tålmodighed.

Desuden har jeg set nogle af de andre mødres resultater af ballon-lim-avis-konstellationen, som skolen opfordrer os til at udføre. De ligner hverken kugler eller planeter. De ligner dét, de er: balloner svøbt i lim og avis.

Nuvel.

En time senere og to poser fulde er vi retur.

Vi får Martin til at udregne radius på planetens støvringe. Og størrelsen på sættekassen, der skal agere solsystem eller galakse.

I mens maler Cille solen orange med penselstrøg af kobber med glimmereffekt.img_9668Og jeg får Mille sat igang med et andet akrylmalings-projekt, fordi hun naturligvis ikke vil lade sådan en krea-chance passere ubemærket.img_9670Resultatet er blevet meget godt. Og Cille har deltaget aktivt i hele processen. Ligesom hendes forældre.

Her tørrer sol, planet med oxygen, vand og plantevækst, som muliggør menneskeliv – og en lille, sølvgrå måne som side kick.img_9674Nu mangler der egentlig bare, at Farmanden udtænker en metode til at samle hele projektet let og elefant, så vi alle kan komme op på skolen og være helt-vildt-stolte af vores….øh, Cilles…flotte planetprojekt.

Og jeg kan konstatere, at det blev så heller ikke denne gang, at jeg tog bladet fra munden og talte med læreren om, at der ville være noget smukt i at give børnene realistiske projekter, som de selv kan tage ansvaret for hele vejen igennem.

I stedet lader jeg billedet stå af to småsvedende forældre, der i tvivlsom harmoni med deres ældste datter, får udlevet deres kreative sider i et til tider dysfunktionelt familiefællesskab.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

10 kommentarer

 • Ja, det er utroligt som nogle lærere ( kulturer) ikke ser at den slags er et helt familie projekt. Og så ville jeg hilse og sige at vi (øh – jeg) som expat barn i USA i 90erne skulle lave hele solsystemet i ca 1-2 klasse – tal lige om urealistiske forventninger og synliggørelse af, hvilke familier er resourcestærke.

  Som altid et dejligt indlæg – tak 😘

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Ja, Christine – det giver en skævvridning i elevernes “produkter”, fordi der er forskelle i familiernes ressourcer og prioriteringer. Det kommer vi ikke udenom. Vores Cille går ligeledes i dét, der i DK ville være 2. klasse, så det passer jo meget godt med at du har haft samme emner og opgaver i USA dengang – aldersmæssigt 😀 Vi er også opmærksomme på ikke at overtage Cilles opgaver og har ikke haft noget med hendes skriftlige og mundtlige præsentation at gøre, men at efterlade hende med den fysiske opgave uden voksenhjælp, dét syntes vi alligevel var lige stift nok 🙂
   Mange hilsner til dig,
   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Fantastisk godt skrevet – sidder med et kæmpe smil på læben. Så befriende at du skriver om tingene, som de virkelige er og ikke laver en “lyserød” beskrivelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Tusind tak, Rikke! Nu er det mig, der sidder med et kæmpe smil på læben. Over dine søde kommentarer!
   Mange hilsner fra en fjern Ørkenstat,
   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dina

  Jeg sidder og småfniser, mens jeg læser dine oplevelser med skolesystemet i Dubai, mens jeg samtidigt sammenligner dem med vores erfaringer med den danske folkeskole, hvor den slags lektier ville være utænkelige. I hvert fald i indskolingen ;o)
  Elsker at følge med i din blog om livet i ørkenstaten med din søde familie. Faldt over din blog for snart et år siden, hvor vi var i gang med at planlægge vores rejse til Dubai og så har bare hængt ved lige siden, da jeg synes du har en frisk og humoristisk måde at skrive på. Og så blev vi også bare forelsket i Dubai og håber at komme tilbage en dag. Selv mine unger, som er næsten jævnaldrende med jeres, siger ofte – mor, kan vi ikke bare flytte til Dubai?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Tusind tak for dine søde ord, Dina! Nu er det mig, der smiler bredt her i Ørkenstaten 😀
   Her er også skønt – det er jo næsten en charterferie dagligt med sol, palmer og pool, så jeg forstår dine børns tanker! Meeen selv i en ørken bliver det hverdag – og mine piger har det på samme måde med Danmark. De tror at det er lutter lagkage, sommerhus og soft ice eller juleferie hele tiden.
   Mange hilsner fra Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Ååååh. Jeg føler med dig. Her står den på “lav en bog om til et brædtspil”. Ungen har valgt en bog om en jødisk dreng, der overlever at blive sendt fra kz lejr til kz lejr. FML!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Hold nu op, det er da en forældrelektie, der absolut ligger på linje med solsystemet – hvis ikke endnu bedre 😀 😀
   Held og lykke med brætspillet – du får da udvidet dine kompetencer, tænker jeg, medmindre du allerede var professionel spiludvikler.
   Mange hilsner fra Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Oliver Hovmand

  Hvor er det morsomt at læse. Det er smukt det med at der bliver stillet så ambitiøse krav til jeres børns uddannelse, i forhold til min folkeskole i Danmark hvor det var lidt useriøst

  Er alle forældrene ligeså flittige til at hjælpe, eller er der nogle der kommer med et projekt, hvor det er tydeligt det er barnet selv der har lavet det?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Hej Oliver,
   Tak for din fine besked.
   Der er bestemt børn, som kommer med projekter, hvor forældrene ikke har deltaget eller hjulpet til – og skal jeg være helt ærlig, så burde vi heller ikke hjælpe Cille.
   Men: den skriftlige del af hendes projekt har hun lavet i skolen og fuldstændig uden forældre-støtte, og vi syntes, at det var lidt synd at efterlade hende med en stor solsystems-opgave som 8-årig.
   Min oplevelse ved at gå rundt og se projekterne efterfølgende var, at de børn, som havde en meget lidt sofistikeret løsning (læs: ingen hjælp hjemme) følte sig lidt “lost” og ærgerlige over deres produkt, hvor de andre strålede og viste stolte frem…
   Mange hilsner fra Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fra den ene rødhårede til den anden