Pjevs

Barndommens gade

Jeg triller fra Lønne til Nørre Nebel.

Neonlyset fra Hardy’s Bageri lokker alle kuldskære morgensjæle ind.img_3734Til nybagte tebirkes og knasende sprøde håndværkere.

Jeg bærer lovende papirsposer ud i bilen og drøner retur til morgensulten storfamilie i SeaWest.

Martin og jeg har booket et sommerhus for mange måneder siden, så vi kan samle den jyske del af familien i ugen op til jul, fordi vi er i Hillerød i selve juledagene.

Nu ender sommerhusturen jo uden hans deltagelse – men heldigvis er vi mange til at hygge og lege.img_3708Og han er med på Skype, når pigerne savner ham og skal berette om deres seneste landvindinger og overvindelser.img_3757Faktisk er det min Mors fortjeneste, at alting i storfamiliens sommerhus kører som smurt.

Hun kan flytte ind og pakke ud på under en halv time.img_3699Funktionsdygtigt sommerhus med hjemlig atmosfære er en disciplin, som hun har stillet op i igennem de seneste 30 år. Godt og vel.

Hun vandrer frejdigt ind ad døren med juledekorationer, bag-in-box-rødvin fra Tyskland, nybagte småkager og hjemmelavede, stort-set-færdige-retter til køleskabet.

Som om det ikke er noget at snakke om eller løfte et øjenbryn over.

Det er jysk husmor-effektivitet, når det er bedst.

Jeg når hende ikke til sokkeholderne.

Så jeg kan ligeså godt sætte mig og indsnuse duften af evig ungdom fra den bløde nakke, som sidder på denne fine, unge mand, der konstant hiver sokkerne af.fullsizerenderimg_3707Faktisk er det her en ferieform, som hører til i min Barndommens Gade.

Sommerhus (eller hytte) med dertilhørende aktiviteter – vandland, badmintonbaner og legeland – er sådan, vi har tilbragt masser af forlængede weekender, helligdage og ferier, da min søster og jeg var små.

Langt de fleste gange i Danmark, men også i Sverige med jævne mellemrum.img_3761img_3762Fællesskabsfølelsen og familieaktiviterne kombineret med en insisterende lugt af klorvand og pommes frites fra poolområdets grillbar sender mig lukt retur til en kalveknæet, radmager Tine-10-år-med-dykkerbriller-på, som leger med kusinerne og lever sig helt ind i en fantasiverden under vandoverfladen, og som senere residerer på hemsen med blussende brændeovnsvarme kinder og en god bog.

Og jeg føler mig så heldig.

Så priviligeret.

Så taknemmelig.

For at vores piger kan opleve præcist det samme.

Til trods for at vi bor så langt væk og har valgt en helt anden livsform.img_3723img_3718 Jeg er dybt taknemmelig for at vores piger kan være intenst sammen med fætre, kusiner, onkler, tanter, mostre, bedsteforældre og andet godtfolk i mange dage med masser af fysisk udfoldelse, leg, spil og hyggeligt nærvær.img_3737Det er så dansk.

Så almindeligt.

Helt nede på jorden.

Stille og roligt.

Hyggeligt.

Og på mange måder så eksotisk og fremmed for to småpiger, som får masser af danskhed ind i løbet af sådan en juleferie som denne her.

Der er traditioner med juletræsdans, julesange og julemad, som de ellers ikke nødvendigvis ville opleve og deltage i.img_3726Og mens trioen af de lidt større unger leger, småskændes, bliver gode igen, leger lidt mere, småskændes lidt mere og bliver gode igen, så tusker jeg mig til at kysse med ham her.img_3741Dukkebarnet.

Som på forunderligste vis har det sødeste lille jordbærmærke præcist, hvor jeg selv havde mit.img_3744Ham har jeg savnet med større inderlighed end alle andre. Han forandres og udvikler sig med lidt for hastige skridt.

Fra bitte-baby i min dåbskjole i sommerferien til nu, hvor han selvstændigt og med største lethed møver sig hen for at se nærmere på mine Birkenstocks.img_3709Det er som om tiden på én og samme tid står musestille og drøner afsted, når storfamilien mødes til sommerhusidyl.

Vi krammer livet ud af hinanden, drikker kaffe, mumler noget bevinget og noget ret-så-dumt, kilder og driller, drikker for meget rødvin, klasker bare numser i omklædningen og griner, når vi drøner ned ad rutschebanerne.

Dét her er ferie for mig.

Familietid, når det er bedst.

Og jeg er sikker på, at to små Snorkefrøkener ville give mig helt ret, hvis de ikke red afsted på enhjørninger henover nattehimlen lige nu.

Vi mangler bare Farmanden. Det er den eneste (dobbelt)hage ved denne her historie.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

2 kommentarer

 • Camilla Lykke

  SKØNNE fotos og JA, det er HYGGE og vækker absolut også barndom/umgdomsminder her! Mor Birgitte – ingen mestrer at skabe sommerhus stemning som hende, om det så er den mindste hytte med køjeseng!! Jo, jeg husker også ture med hygge og “skildpadder” og “slanger” i vand landet 😂😂😂 Kæmpe kram og rigtig Glædelig Jul til jer alle 😘😘

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Vi talte lige præcist om dig, Camilla, da vi drønede forbi Nordsø Camping og genså deres campinghytter, der jo vitterligt er så bittesmå, at det ikke er sært, at du ikke kunne vende dig i overkøjen:-D
   Men sjovt var det! Mor er god til at fixe den slags weekender og ferier!
   Kram og rigtig glædelig jul til dig og hele din familie,
   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pjevs