Det emotionelle kørekort

Musandam

Musandam. [Mu:’san-dam].

Et proprium, der ved dets enkle, musikalske sammensætning af vokaler og konsonanter lyder præcist som det arabiske eventyr, stedet vitterligt er.

Sidste år under Eid Al Adha besøgte vi for 1. gang Oman-eksklaven Musandam, der ligger som en strategisk (omend isoleret) forpost med udsigt over det smalle Hormuz-stræde, hvor iranske sømænd sejler smuglervarer fra Khassab til Bandar Abbas i ly af nattemørket.IMG_2258Og selvom sidste års dhow cruise står friskt i erindringen, ser vi frem til både road trip og gentagelses-sejlads i weekenden, hvor vi fejrer hijiri – det arabiske nytår.IMG_2224Vi kører fra Dubai tidligt og passerer igennem emiraterne Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain og Ras Al Khaimah, før vi rammer grænsen til Oman kl. 8 om morgenen.IMG_2227I modsætning til sidste års timelange sild-i-en-tønde-oplevelse, er det en breeze at komme igennem på både UAE- og Oman-siden denne gang.

Efter grænsekontrollerne er der knapt en times hårnålesvings-kørsel til hovedbyen Khassab.

Heldigvis er der arabisk kardemomme- og safrankaffe på kanden til at dulme kvalmen med, før vi stævner ud fra havnebyen.IMG_2228Mens vi sejler ind i de arabiske fjorde, hilser vi på de andre danske familier, som er med på turen – og så spiser vi snacks, nyder udsigten og fortæller vitser.IMG_2231Alting foregår i slow-motion på dhow’en, der viser sig at være en noget tung og klodset madamme at navigere i modvind.

Men den duvende skude finder dog balancen igen, så snart vi kommer ind i fjordene.IMG_2232“Lassad, will we see dolphins today?”, spørger jeg nysgerrigt vores stort-set-stemmeløse (men meget imødekommende) guide.

Han ser på mig, smiler og strækker armene op i en afværgende bevægelse, mens han hæst hvisker: “If we see dolphins, we see dolphins”.

Det kan han jo have ret i.

Simple as that.

Jeg bare elsker araber-logik.

Og de vilde delfiner er ikke sene til at vise sig. FullSizeRenderDe kommer ikke helt så tæt på dhow’en som sidste år, men oplevelsen af de vilde dyr i deres naturlige element er lige fantastisk hver gang.

Store som små er fascinerede af de elegante dyr.IMG_2235Undervejs ser vi små isolerede bygder, hvortil der kun er adgang fra vandsiden. Beboerne har små motorbåde liggende i vandkanten neden for deres spartanske hytter – og ellers er der intet at se.

Intet tegn på liv eller på menneskelig aktivitet.IMG_2233Lassad fortæller os, at samtlige bygder modtager elektricitet fra staten, som har opsat el-ledninger overalt i Musandams bjerglandskab.

Staten sejler også ud med ferskvand et par gange om ugen, da der ellers ikke er adgang hertil.

Selvom der ikke ser ud til at være ret mange mennesker i de små samlinger af huse spredt rundt omkring i fjordene, så må det alligevel være en ikke ubetydelig opgave for staten at sørge for el, vand osv. i det ufremkommelige terræn, som den golde, dramatiske Hajjar-bjergkæde består af.IMG_2256I tillæg til el og vand, tilbyder staten gratis kostskoleophold og skolegang for bygdernes børn i hovedbyen Khassab.

Børnene sejles ind til havnen om søndagen og returnerer til deres forældre om torsdagen. Der er obligatorisk skolegang for samtlige børn i Oman i alderen 6-16 år, så der er ikke noget at rafle om.

Efter Lassads hviskende fortællinger om livet i fjordene, kaster kaptajnen anker ind mod Telegraph Island, hvorefter han let og elegant hopper på hovedet i vandet og dykker efter søpindsvin og søsnegle, mens vi andre følger trop med snorkel, svømmefødder og – for nogle af os – redningsveste.IMG_2289IMG_2251Vi fodrer de farverige fisk i vandet.IMG_2253Og efter en dejlig svømmetur i det 26 grader varme, klare saltvand, klatrer vi ombord og fortsætter med at fodre Nemo og Dory ud over rælingen.IMG_2249Saltvandet og havbrisen gør os sultne.

Og så er det ret smart at have en duelig kaptajn ombord, som kan navigere, dykke, ryge cigaretter, marinere og grille queen fish over kul på stort set én og samme tid.IMG_2254Den grillede fisk, hummus og pitabrød mætter dejligt og gør os døsige.

Efter 6 timers sejlads stævner vi ind mod Khassab igen med en sovende Mille på skødet. Hun er faldet i fredfyldt søvn til den monotone motorbrummen og lyden af bølgeskvulp.IMG_2263Det bliver ikke bedre end dét her.

Rå, (næsten) uberørt natur, så langt øjet rækker.

Musandam. Jeg var vild med dig sidste år. Jeg er vild med dig igen i år.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

2 kommentarer

 • Ann-Therese

  Det både lyder magisk og ser magisk ud. Jeg ville elske sådan en tur lige så meget som jer, tror jeg. Men jeg spekulerer på én ting, som du måske kan opklare? Hvordan er det med nøgenhed og at kvinder er utildækkede på sådan en båd? Er det slet ikke et issue netop det sted, eller er kaptajnen vandt til udlændinge? Eller har jeg helt misforstået kravet om tørklæde i den region?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Hej Ann-Therese,
   Det er faktisk et kompliceret emne – nøgenhed i et arabisk land.
   Hvis vi kun fokuserer på Oman og UAE, så accepterer begge lande, at udlændinge er “afklædte”, når det er passende/relevant. Med andre ord er du okay i bikini på en strand eller ved en pool – men du er IKKE okay i bikini andre steder. På en dhow er du helt okay, da man springer i vandet og svømmer/har et reelt behov for badetøj 🙂
   Jeg tror at kaptajnen er helt ligeglad med afklædte damer – han ser det hver eneste dag.
   Og det med tørklæder har intet på sig ift. UAE og Oman og en del andre lande – det er kun for dem, der ønsker det. Saudi er et kapitel for sig…
   Mange hilsner fra Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det emotionelle kørekort