Sexy Baby Mamas

Hvor i kostpyramiden finder jeg MARS-mælk?

Der findes et sandt overflødighedshorn af fødevarer i de engelske supermarkeder. Og et væld af forskellige supermarkedskæder.

At gå på indkøb har fascineret mig lige siden vores allerførste supermarkedsbesøg, dagen efter ankomsten som grønne immigranter i London. Jeg elsker ganske enkelt at handle fødevarer herovre. Og det skulle jeg mene, at de fleste af vores danske gæster også gør – der kan let gå et par timer med at finde “fødevare-souvenirs” og ingredienser til aftensmaden – faktisk en ganske hyggelig familieaktivitet.

Der er naturligvis britiske pendanter til mastodonterne derhjemme (dog er de altid forstørret med en faktor 4 eller mere):

Asda er som Netto på steroider, Sainsbury’s er en smagfuld blanding af Føtex og Irma, Tesco ligner Bilka i faconen og Morrison’s er en slags engelsk SuperBest. Men så ophører sammenligningen også.

Yderst i den ene ende af kvalitetsspektret finder vi ultra-luksus-supermarkedet Waitrose, som ikke kan sammenlignes med noget på dansk grund, hverken i kvalitet eller i service (okay, muligvis Magasin Mad & Vin). Sammesteds i spektret finder vi også ærkebritiske Marks & Spencer, hvor posh-færdigrets-mekkaet ingen ende vil tage.

Yderst i den anden ende af kvalitetsspektret passerer vi både Lidl og Aldi på vejen (ja, man tror, at det er løgn), indtil vi tumler ind ad døren til ernæringseksperternes værste mareridt: Supermarkedskæden Iceland.

Hold nu fast! For her er ALT hvad man ikke skal bruge til noget som helst! Jeg illustrerer det lige for god ordens skyld:

Skulle det være en slurk MARS?

Skulle det være en slurk MARS-mælk?

Kartoffelvafler - hvorfor ikke?

Kartoffelvafler – ja hvorfor ikke?

Så er der småkager til morgenmad

Småkage-knas til morgenmad?

Iceland sælger – som navnet antyder – frosne fødevarer – i kategorien færdigretter. Siden Findus-hestekødslasagne-skandalen rullede, har mange nok taget sig en tænkepause fra færdigretterne, men jeg tvivler på at pausen har været ret lang her i England. Og det er ikke kun i Iceland, at der er færdigretter, så det overgår min forstand.

Var det noget med en frossen lasagne?

Var det noget med en frossen lasagne?

Der findes ikke et supermarked med respekt for sig selv, der ikke har adskillige lange gange med frosne og kølede færdigretter. Briterne elsker dem og bruger dem dagligt. De køber deciderede børne-retter, som de varmer til børnene kl. 17 (det, de kalder for “tea time”), og efterfølgende varmer de eksotiske take-out-papæsker til sig selv kl. 20 (primært curries, thai og kinesisk). Det hele ryger i ovnen eller microovnen – plasticbakkerne kan tåle både den ene og den anden varmekilde.

Når vi er hjemme kan jeg se, at der kommer flere og flere færdigretter i danske supermarkeder også, men der er heldigvis lang vej til at danskerne ramler indkøbsvognen ind i en stabel Mars-mælk eller et tårn af småkage-morgenmad til rollingerne.

Men nu skal det heller ikke lyde som om “færdig”-konceptet kun er det rene skidt. Der er et meget stort udbud af hvad jeg vil kalde “færdigpakkede/letforarbejdede” fødevarer, som ikke bør sammenlignes med færdigretter. Her tænker jeg på skyllede, snittede grøntsager og frugter; mindre og større portioner af kød, pålæg, brød, frugt og grønt. Der er friske retter i indpakninger til 4 personer, som man kommer på panden eller i gryden og laver færdig derhjemme.

De letforarbejdede fødevarer vinder indpas i Danmark også – og når der er tale om sund frugt og grønt, samt inspirerende pakninger af madvarer, som man måske ikke selv lige har krydderihylde eller fantasi til at fremtrylle, så er jeg fuldstændig begejstret og overbevist om, at der vil forekomme langt mindre spild i ens husholdning, når man kun køber præcist det, der skal bruges til aftensmaden eller madpakken. For hvem har egentlig brug for den sidste sjat fiskesauce, de resterende stængler citrongræs eller pakken med ingefærknolde, når thai-udfoldelserne er overståede?

Jeg er stor-forbruger af særligt de letforarbejdede grøntsager. Der er snittede porrer, løg i tern, kartoffelbåde og butternutsquash-stykker lige til at hælde i en gryde og frembringe en god grøntsagssuppe på 5 minutter. Der er friske stir-fry-blandinger med grøntsagskombinationer og saucer, som jeg ikke ville ane, hvordan jeg selv skulle lave. Der er halve agurker, kvarte meloner og bittesmå pakker med vindruer, frokostsalater eller snacktomater. Der er tre forskellige pakninger af dyre grøntsager, så man selv kan vælge om man vil have f.eks. 10, 20 eller 30 asparges. Og så fremdeles. Fantasien vil ingen ende tage – og jeg er med på den, sålænge der er tale om reel mad og ikke om frossent halvfabrikata.

Indtil videre er jeg ikke bukket under for de britiske supermarkeders færdigrets-dominans. Jeg har trods alt rigtig god tid til at lave mad hver dag. Og jeg kan for det meste godt lide det.

Hvor i kostpyramiden finder jeg MARS-mælk?

Hvor i kostpyramiden finder jeg MARS-mælk?

Men jeg gør ikke briterne helt uret, når jeg skriver om deres tendens til at “slippe let om” ved madlavningen – se bare her i en artikel fra “The Economist”, som historie-ridser den britiske madkultur og konkluderer, at briterne nu-til-dags hverken er værre (eller bedre!) end tidligere generationers husmødre:

http://www.economist.com/news/britain/21582259-it-has-become-nation-microwavers-and-takeaway-munchersbut-surprisingly-sociable-one

Vi slutter af med lidt aftensmadsinspiration til den kolde tid. Disse kalorie-gavmilde, engelske klassikere er intet mindre end fantastiske, hvis de er frembragt af en god husmor (for de findes selvfølgelig!) eller indtages på en hæderlig pub – bare sålænge det ikke kommer fra ham der Fi(n)dus…

Bangers and mash

Bangers and mash

Fish and chips

Fish and chips

Steak & ale pie

Steak & ale pie

Cottage pie

Cottage pie

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sexy Baby Mamas