Drømmer du om et liv i Dubai?dubai_marine_beach_resort_and_spa_burj_KhalifaStår du måske allerede med et tilbud på hånden eller er du i færd med lønforhandlinger?

Uanset om det at flytte til Dubai bobler på drømmestadiet eller lige pludselig er blevet overvældende konkret, så har du sikkert en masse spørgsmål om livet i Dubai?

Jeg modtager ihvertfald ofte mails fra danskere, som søger råd og vejledning om det at flytte til Dubai.

På denne side har jeg samlet gode råd, tips og tricks, som jeg håber, at du vil finde brugbare i din beslutningsproces.

Det skal lige siges – for god ordens skyld – at jeg naturligvis ytrer mig for egen regning og at hele fortællingen er komplet subjektiv.

Skrevet af mig – til dig.


Hvor skal man bo i Dubai?DubaiFor Dubai gælder det – ligesom for alle andre større byer – at jo mere centralt, du vil bo, jo dyrere er det.

‘Centralt i Dubai’ betyder ud mod stranden og sådan cirka midt på den langstrakte flade, som byen udgøres af.

Sagt med andre ord, så er det betydeligt billigere at bo langt ude i ørkenen end på Palm Jumeirah!

Nybyggede boligkvarterer, som ikke nødvendigvis ligger langt uden for lands lov og ret, er også markant billigere end de veletablerede kvarterer.

Dubai er en meget ‘ny’ by, så en ‘gammel’ villa eller et ‘gammelt’ kvarter er bygget for cirka 15-20 år siden.

Det nordlige Dubai er lig med “Det Gamle Dubai”. Her ligger bydelen Deira. Lige på den anden side af Dubai Creek (neden for Deira) ligger bydelen Bur Dubai – og østpå – ud mod Dubai International Airport ligger bydelen Mirdif. Fælles for disse 3 (i øvrigt meget forskellige) bydele er, at der bor en stor procentdel indere, pakistanere m.fl.

Mirdif har også en del expats, der nyder de meget store villaer, som området byder på – og der bor mange en del lokale emiratier.

Længere ude i ørkenen (syd-sydøst for Mirdif) ligger områder såsom Silicon Oasis, Academic City, Festival City, The Villa, Falconcity of Wonders, Al Barari og andre boligområder, hvor der er etableret skoler, lægeklinikker og butiksmiljøer. Priserne er gode i disse nye områder – og husene er generelt pæne. Her bor “helt almindelige expatfamilier”. Al Barari er det mest eksklusive af de nordlige områder og her er priserne høje, men husene er også virkelig flotte.

Længere sydpå og tættere mod det centrale Dubai ligger områder såsom Arabian Ranches 1 og 2, Victory Heights, Sports City, Motor City, Jumeirah Village Circle og Jumeirah Village Triangle. Disse områder er alle (forholdsvis) nyudviklede og har skoler, sportsanlæg og butikscentre. Priserne varierer meget fra boligområde til boligområde i denne del af Dubai – og der er en god blanding af lejligheder, rækkehuse og villaer. Her bor også “helt almindelige expatfamilier”.

Tæt på førnævnte bydele ligger det eksklusive Jumeirah Golf Estates, som er luksusvillaer af høj standard.

Hvis vi vender tilbage til det nordlige Dubai og i stedet bevæger os syd-vestpå, så ligger bydelen Umm Suqeim ud til havet. Denne bydel har en fin blanding af velhavende expats og lokale, som bor side om side i seriøst-store villaer. Området er meget veletableret og var så absolut expat-hotspot for 15 år siden. I Umm Suqeim fornemmer man den mellemøstlige stemning og der findes mange gode, vel-etablerede skoler, lægeklinikker mv.

Lige vest for Umm Suqeim ligger Business Bay, Downtown Dubai og Dubai International Financial Centre (DIFC). Her er masser af glitzy lejligheder i flotte skyskrabere. Her kan du også leje dig ind i Burj Khalifa, hvis det måtte have interesse. En studio-lejlighed koster cirka det samme om måneden som en stor villa.

Syd for Business Bay og Downtown ligger bydelen Al Quoz. Det er et industrikvarter – og ikke ligefrem noget, jeg ville anbefale som boligområde for en europæisk familie, selvom området er “up and coming” med kunst og kulturliv.

Syd for Al Quoz ligger Al Barsha-bydelen. Her bor emiratier i kæmpestore villaer – men der er også masser af gode lejligheder og en fin blanding af lokale og expats. Området er meget veletableret med et væld af lokale butikker og caféliv.

Lige vest for Al Barsha ligger Al Sufouh-området, som er et yderst eksklusivt område ud til stranden. Det er her, du finder Jumeirah Beach Residence (JBR), som er lejlighedskomplekser – ofte med havudsigt. Her ligger også det sagnomspundne Palm Jumeirah med både lejligheder (der er til at betale) og imponerende villaer i tocifret-millionklasse.

Lidt længere sydpå ligger Dubai Marina, som vel er dét mest populære boligområde blandt expats i Dubai. Marinaen byder på flotte lejligheder lige fra studios til 4-bedrooms, så der kan størrelsesjusteres i forhold til singleliv, tosomhed, familieforøgelse og bofællesskaber, som mange unge benytter sig af. Dubai Marina er et yderst attraktivt område, der tiltrækker mennesker, der elsker moderne lejligheder, samt det pulserende strand-, by- og caféliv lige uden for døren.

Øst for Al Sufouh og Dubai Marina ligger området Jumeirah Lakes Towers, som er et kombineret business- og lejlighedsområde med elegante skyskrabere omkring smukke søer. Her er der ligeledes gode muligheder for at få både små og lidt større lejligheder, der kan passe til eksempelvis en børnefamilie eller deles mellem flere personer. Priserne er lidt lavere end Dubai Marina, men området er særdeles attraktivt, grønt og velfungerende med butiksmiljøer og restauranter.

Tæt på Jumeirah Lakes Towers ligger områderne The Springs, The Lakes og The Meadows. Tre klassiske expat-middelklasse-kvarterer, der blev etableret for ca. 15-20 år siden. Områderne har butikker, lægeklinikker og skoler, der er særdeles efterspurgte blandt europæere.

Det meget eksklusive Emirates Hills ligger også i området – og er en samling af pragtvillaer, hvor både lokale og expats bor side om side med udsigt til golfbanen.

Side om side med villakvarterne The Lakes og Emirates Hills ligger dejlige lejlighedskomplekser i områderne The Greens og Tecom, som har adgang til stort set de samme butikker, skoler og klinikker. Priserne er lidt lavere end Dubai Marina – blandt andet fordi man jo ikke har strand-adgangen.

Allersydligst ligger Green Community, Jebel Ali Village og The Gardens. Disse områder er meget veletablerede og har ca. 20 år på bagen. Nogle af områdernes skoler er velrenommerede og husene er pæne til prisen.IMG_3165Når du skal til at vælge bydel eller boligområde i Dubai, så skal du tænke og prioritere nøjagtigt, som hvis du skulle flytte til en ny landsdel i Danmark.

Altså:

Er det vigtigt for mig, at området er veletableret – og lever jeg så med, at huset måske er både dyrt og nedslidt?

Vil jeg helst have et helt nybygget hus – og lever jeg så med, at jeg skal køre til alting, fordi der ikke er så mange faciliteter endnu?

Er jeg til et stille villakvarter eller et pulserende byliv lige uden for døren?

Hvor lang tid vil jeg acceptere at bruge på transport hver dag til og fra arbejde?

Skal børnenes skole ligge i gå-afstand eller er det okay med biltransport til og fra skole?

Vil jeg have en pool i egen baghave eller vil jeg hellere gå hen til et fælles poolområde?

Er jeg til et mellemøstligt islæt omkring mig – eller vil jeg helst bo side om side med andre expats i en “hvid verden”?

Hvor stor en andel af min indkomst vil jeg bruge på bolig?

Du kan kigge ind i vores middelklasse-liv lige her:

Her bor vi


Hvad gør jeg for at finde bolig i Dubai?taknemmelighedskvulp10
Når du skal finde huspriser og udbud, så klik ind på:

http://dubai.dubizzle.com

https://www.propertyfinder.ae

https://www.bayut.com

Alle de store, internationale ejendomsmæglere har deres udvalg af boliger på disse sider.

Her får du fornemmelsen for prislejet og antallet af boliger, der udbydes i de områder, hvor du gerne vil bo.

Du kan med fordel ringe et par af de store mæglerkæder op (f.eks. Smith & Ken, Espace, Lanhill, Better Homes, Hamptons) og tale med dem om dine behov, krav, prioriteringer og prisniveau, hvorefter de kan hjælpe dig med at grovsortere i det store og ret forvirrende udbud af boliger.

Ofte stiller mæglerne sig til rådighed i halve dage, hvor I kan køre rundt og se 5-7 huse eller 3-4 forskellige boligkvarterer.

Boligmarkedet er “Det Vilde Vesten” i Dubai.

Der er adskillige mæglere sat på et og samme hus – så forvent varierende priser og tvetydige tilbagemeldinger fra husets ejer via de forskellige mæglere. Du skal selvfølgelig forsøge at forhandle prisen ned – men forvent ikke den samme logik eller evne til at “regne den ud”, som du ville finde på det europæiske marked. Ofte lægger araberne og inderne sig benhårdt fast på en udbudspris – også selvom de mister penge ved at lade huset stå tomt i måneder.

Du finder også ofte mange annoncer for et og samme hus – men med forkerte fotos og varierende beskrivelser. Nogle gange eksisterer huset i annoncen slet ikke i virkeligheden, men er opdigtet for at få dig til at ringe mægleren op.

Alt i alt er der tale om en jungle, som du bliver mere og mere garvet i at finde rundt i.

Vær helt og aldeles klar i mælet, når du fortæller ejendomsmæglerne, hvad der er, du leder efter. Ellers kommer du til at spilde din tid!

Du kan med fordel selv køre rundt i områderne for at få en fornemmelse af hustyperne, kvarterets indbyggere, udbuddet af butikker, mulige skoler osv.

Mange gange vil ejendomsmæglerne fortælle dig, at “huset står tomt, så kig selv ind”. Det er ikke en joke! Du går ganske enkelt selv ind og ser, om huset er noget for dig. Døren står ofte ulåst, når huset er tomt. Det siger noget om, hvor begrænset kriminaliteten er i Dubai.

Husleje betales oftest i 1 eller 2 checks, men mine fellow-Danes beretter, at i nogle af de billigere områder kan man være heldig at få lov til at betale kvartals- eller månedsvist. Men i de populære områder skal du være forberedt på at hoste op med enten et helt års eller et halvt års husleje, når du modtager nøglerne til dit nye hjem.

Det tager op til en 1 måned at finde et hus eller en lejlighed i Dubai, hvis du skal kombinere søgningen med at finde skole eller dagsinstitution, eksempelvis.

Kommer du alene med en kuffert, kan du sikkert forkorte processen betydeligt og finde en lejlighed eller et værelse inden for 1 uge.

14 dage er også fin tid til at finde et sted at bo. Fortvivl ej! Ofte står lejlighederne og husene tomme – så i teorien kunne du måske flytte ind dagen efter.

Hvis du er ude længere tid i forvejen, så lyv overfor ejendomsmægleren og fremskynd din behovsdato, for ellers gider de ganske enkelt ikke at koncentrere sig om dig.

Forvent en huslejestigning hvert år, hvis du lejer din bolig.

Der er naturligvis solstrålehistorier om folk, der får nedsat huslejen lidt og er blevet gode venner med deres udlejer. Men forvent ikke at du får huset til samme pris næste år – og forvent at udlejer ene og alene er ude på indtjening. Så bliver du ikke skuffet eller overrasket.

Dubai’s myndigheder forsøger ihærdigt at forbedre lovgivningen på udlejnings- og ejendomsmarkedet, da der som nævnt er mange udfordringer og problemer for både lejere og ejere.

Du kan få et overblik over huslejepriser i bestemte områder – og også se, om din udlejer er berettiget til huslejestigning eller ej. Her finder du et link til RERA-calculator, som den kaldes:

https://www.dubailand.gov.ae/English/Pages/Rental-Increase-calculator.aspx


Hvordan finder jeg en god skole til mit barn i Dubai?IMG_1084 
Her bevæger vi os ind på brandfarligt område.

For når det kommer til skoler, så skal dit barn naturligvis gå på ‘den bedste skole’.

Og hvordan definerer vi så det?

Tag gerne imod andres velmenende råd og erfaringer, hvis du kender nogen, som allerede bor her.

Måske har de lært noget i processen, som du kan bruge – og som vil spare dig tid og bekymringer?

Måske kan de lægge et pænt ord ind for jer på deres skole?

Den slags skader aldrig – og når det handler om dit barns udvikling og muligheder, så er der ikke så meget andet at gøre end at sno sig som ålen.

Du kan simplificere skole-søgeprocessen til et valg mellem 3 curricula:

Det Amerikanske Curriculum

Det Britiske Curriculum

Eller IB (International Baccalaureate) fra Schweiz.

Der findes også et væld af skoler med andre curricula og undervisningsmetoder – russisk, tysk, fransk, indisk og fortsæt selv.

I Danmark kendes stort set kun IB-systemet, og der findes en del skoler rundt om i landet, som tilbyder IB-diploma. Du skal overveje om dit store barn bør følge IB-systemet for at gøre ansøgningsprocessen lettere, hvis/når barnet skal ind på en videregående uddannelse i Danmark?

Du skal huske at tjekke om skolen er en ‘primary school’ til Year 6 – eller om den tilbyder ‘secondary school’ / ‘diploma’ op til Year 12/13. Hvis du har et lille barn, kan du overveje, om det vil passe bedst med en ‘primary school’, som ofte er lidt mindre og hvor der ikke er de “helt store børn” på skolens område?

Hvis du har 2 eller flere børn kan du risikere, at du får børnene ind på forskellige skoler i 1-2 år, indtil der sker et eller andet magisk med en venteliste, så du kan få børnene samlet ét sted, hvis det er familiens ønske.

Skolerne har vidt forskellige metoder, principper, filosofier, specialiseringsgrader og fokusområder inden for undervisning og læring.

Alt sammen ganske fint.

Og ganske forvirrende.

Så du bliver nødt til at læse op på curricula, læse skolernes hjemmesider og gå med på rundvisninger for at få en fornemmelse for stederne.

Du bliver også nødt til at acceptere, at du skal kombinere din boligsøgning med skole/institutions-søgning. Kompleksiteten stiger, men der er ikke noget at gøre ved det.

Der findes 100-vis af skoler, så du er nødt til at indsnævre din søgning til de områder, hvor du også kunne forestille dig at bo.

Morgentrafikken er heller ikke morsom i Dubai, så det kan varmt anbefales at finde hjem og skole tæt på hinanden. Skolerne tilbyder også bustransport, hvis du har behov for at dit barn bliver fragtet til og fra skole. Husk at tjekke om skolens bus servicerer det område, du gerne vil bo i – og tjek prisen for transporten, hvis du ikke er så heldig at virksomheden betaler dette for dig!

Du kan med fordel bruge “Which School Advisor” til at finde en masse relevante skoleinformationer:

http://whichschooladvisor.com

Velrenommerede skoler med 10 eller flere år på bagen (og dermed også et fyldigt bevismateriale på skolens kvalitet i form af elevernes beståede eksamener og gode karakterniveau) har lange ventelister.

Ring til skolernes “Admissions Office” eller “Registrar’s Office” og forhør dig om ventelisten til det skoleår, som dit barn gerne skal ind i. I Dubai – som så mange andre steder – vægter personligt fremmøde tungt. Dét, at du besøger skolen og taler med administrationen gør en forskel.

De ny-etablerede skoler er langt lettere at få dit barn optaget på, så du kan overveje at løse skoleproblemet ved at finde et nybygget boligområde med dertilhørende ny skole. Risikoen herved er dog, at skolen ingen “track-record” har – og at hele lærerstaben er ny og indhentet andetsteds fra.

I områderne uden for ‘Det Centrale Dubai’ vil du også opleve, at det er lettere at få en plads – og skolerne er på ingen måde af lavere kvalitet – ofte har de bedre og nyere faciliteter end de “ældre skoler” i mere centralt-beliggende områder.

Men jeg må desværre sige, at ventelister ikke er ventelister i den sovjetiske forstand, hvor man har køkultur og pænt afventer. I Dubai gælder de gamle tricks i bogen med slesk tale og venlig påmindelse om dit barns eksistens i allerhøjeste grad.

Forbered dig mentalt på, at det godt kan ske, at dit barn skal starte i en anden skole end den, som du gerne vil have barnet ind på. Måske vil det tage dig 1-2 år, før der bliver plads på drømmeskolen? Den oplevelse har mange af os (desværre) fået med i rygsækken.diwali-og-mormor5-1Du må også forberede dig på at skrive dit barn op på alt mellem 1 og 10 skoler, afhængig af hvor kort eller lang tid, du har at løbe på, før dit skolebehov bliver presserende.

Børn helt ned til 4-års-alderen bliver ofte interviewet forud for en eventuel optagelse på en skole. Men det er leg og samtale med en voksen (lærer), så dit lille barn bliver ikke sat i umenneskeligt pres foran en computer, tvunget til at løse svære opgaver…

Og husk, at Dubai er en immigrant-by! Det betyder også, at du ikke skal gå i sort over dit barns manglende/famlende engelskkundskaber. Skolerne er eksperter i at få børn med engelsk som fremmedsprog til at få engelsk som modersmål på forbløffende kort tid.

Det tager i gennemsnit 3 måneder for et barn at falde til i skole eller institution – og samtidig med tillids- og tryghedsopbygningen lærer de en imponerende mængde engelsk.

Skolerne tilbyder ofte klubber, sportsgrene og extra-aktiviteter om eftermiddagen, som enten køres af lærerne eller af dygtige, eksterne undervisere.

De yngre børn medbringer madpakker til to daglige pauser, mens der oftest er kantinefaciliteter for de ældre årgange.

Der er uniformspligt og ofte også et kodeks i forhold til hårpynt, negle, smykker, adfærd mv.

Der findes en lang række regler, som er foreskrevet af myndighederne. Eksempelvis skal dit barn undervises i arabisk, uanset om du ønsker det eller ej. Og i de tidligste skoleår bliver klasserne blandet/ændret hvert eneste år, uanset om skolen egentlig har lyst til at gøre dette.

Skoledagen starter tidligt – oftest kl. 7.30 – på grund af varmen.

Til din skolesøgning kan du med fordel anvende den ‘rating’, som Dubai’s Undervisningsministerium KHDA (Knowledge and Human Development Authority) foretager årligt, baseret på deres inspektioner på hver enkelt skole:

https://www.khda.gov.ae/en/DSIB/Reports?i=3

Vær opmærksom på, at selv rigtigt gode skoler ofte ikke opnår mere end ‘very good’ i rating hos KHDA, hvis de ikke har ‘den rette mængde fokus’ på arabisk og islamiske studier. Og det er jo ikke sikkert, at det er et udvælgelseskriterium for netop dig?

Der findes én skole i Dubai, hvor der tilbydes dansk modersmålsundervisning på skoleskemaet: Dubai International Academy/DIA. Her er jeg støttelærer i Secondary – og mine piger går i primary school.

http://www.diadubai.com

Som du nok kan regne ud, virker skolen som en magnet på danske forældre, der gerne vil have børnene til at lære dansk på lige vilkår med børn hjemme i Danmark.

Hvis du ikke ønsker, at dit barn skal gå på DIA – eller hvis du ikke kan få plads – så findes der et par fantastiske dansklærere, Maria og Therese, der tilbyder danskundervisning fra 0. til 9. klasse igennem Danes Worldwide-programmet om eftermiddagen på forskellige skoler i det sydlige Dubai.

Undervisningen er tilrettelagt efter ‘Folkeskolens Fælles Mål for danskundervisning’ og den sikrer, at dit barn kan deltage i almindelig klasseundervisning i Danmark, hvis I flytter hjem igen.

Du kan kontakte Maria Shapiro og Therese Hasberg Avril, via:

danskskolen@hotmail.com – eller deres FaceBook-side:

https://www.facebook.com/pages/Danskskolen-i-Dubai/506632479430173

Og her er lidt af det, som jeg personligt oplever som støttelærer i en Dubai-skole:

Top 10 over ting, jeg ikke ville opleve i en dansk skole


Hvad koster det at bo og leve i Dubai?IMG_3570
Spørgsmålet er voldsomt relevant, når man skal vurdere om et kontrakttilbud er “godt nok”.

Og det er svært at svare på, fordi vi alle er vidt forskellige i forhold til forbrug, behov og interesser.

Generelt kan jeg sige at du skal tænke grundigt over følgende:

  • Indeholder din kontrakt sundhedsforsikring for hele familien?
  • Indeholder din kontrakt betaling af bolig og skole til børnene?
  • Er der andre goder – som f.eks. en gratis hjemrejse årligt for dig og din familie?

Hvis du svarer nej til ét eller flere af ovennævnte, betydelige udgiftsposter, så skal du gennem-researche markedet for hvad dette vil koste dig, når du pludselig står i Dubai med familien.

Her er skattefrit – men det betyder ikke, at du bliver stenrig af et almindeligt lønmodtagerjob!

Og selvom du måske er single og uden familieansvar, så skal du researche leveomkostningerne grundigt, før du takker ja til en lokal- eller expatkontrakt. Det kan hurtigt blive langt dyrere for dig i hverdagen, end du måske regner med.

På overfladen svømmer Dubai i mælk og honning, men virkeligheden for langt de fleste middelklassefamilier er, at de har mere end svært ved at spare op, mens de lever i Ørkenstaten. Fordi her er så mange sjove ting at bruge penge på – og fordi leveomkostningerne er overraskende høje.

Sundhedsforsikringen skal du have af den virksomhed, som du arbejder for – eller også skal du som minimum have indskrevet i kontrakten at de betaler en “lump sum”, som du kan købe forsikring for. Sundhedsforsikringerne varierer voldsomt i pris og i kvalitet – og du skal helst have tjekket på forhånd om firmaets forsikring er en af de store internationale, således at du kan anvende en lang række klinikker og hospitaler. Nogle virksomheder sparer ved at anvende billigere forsikringsselskaber, hvor der kan være begrænset dækning eller begrænsning på antallet af klinikker og hospitaler, som du kan gå til. Og dét kan få stor betydning for din og familiens sundhed.

Enhver henvendelse til læge eller anden behandler er egenbetalt, så du SKAL have en sundhedsforsikring.

Indbo- og bilforsikringer udbydes af de store, internationale forsikringsselskaber, som vi også har i Europa: Zurich, Axa osv. Du kan med fordel tale med din bank om deres samarbejdspartner – her har vi ihvertfald fået en god pris og service for hele forsikringspakken. Der findes mange insurance brokers – mæglere – som tager et gebyr for at finde den bedste løsning for dig og selvfølgelig en masse hjemmesider, hvor du selv kan foretage sammenligningerne.

Nogle får inkluderet en årlig hjemrejse i deres kontrakt, således at firmaet betaler for familiens billetter én gang om året. Dette er ikke et lovkrav, selvom mange expats forventer det. Hvis ikke du får dette tilbud fra den virksomhed, som du skal arbejde for, så vil jeg anbefale at lægge mindst 1 x retur-flybilletter ind i dit budget, da det er de færreste, som har lyst til at blive i Dubai henover hele sommerperioden.

Boligomkostningerne afhænger jo helt og aldeles af dine behov. En gennemsnitshusleje for en 4-5 personers husholdning i et centralt-beliggende hus svinger mellem 150.000 og 350.000 dirhams p.a. Det afhænger jo af dig og din families interesser, fokus og økonomiske formåen.

Det samme gør sig gældende for biler og bilpriser. Der er himmelvid forskel på om det, du søger er en let-brugt Volvo eller en helt ny Porsche. Det afhænger igen af dig og din families interesser, fokus og økonomiske formåen.

Jeg kender meget lidt til lejlighedspriserne – og fordi priserne svinger meget i Dubai, vil jeg foreslå, at du tjekker netsiderne – og kontakter ejendomsmæglerne for at få et opdateret øjebliksbillede af prislejet.

Skoleomkostningerne varierer meget fra skole til skole. De fleste skoler viser priserne på deres hjemmeside – og du skal regne med en prisstigning på mellem 5 og 7% årligt, da undervisningsministeriet giver alle skoler lov til at hæve beløbet en gang om året. Hvilket de naturligvis alle gør. For skoler er en forretning i Dubai.

Når det kommer til fødevarer, er det igen svært for mig at give dig et overblik over hvad husholdningsbudgettet skal sættes til. Det afhænger selvfølgelig af, hvordan du (og familien, hvis du har én) prioriterer og hvad I vægter.

Hvis man kører med et lavt-sat husholdningsbudget for 2 voksne og 2 børn, hvor der ikke spises økologisk, men helt almindelig, sund hverdagskost fra det lokale supermarked, løber det op i omkring 5.000 AED per måned. Dette er inklusiv madpakker, men eksklusiv take-away, cafébesøg osv. Du kan leve meget billigere, hvis du køber frugt, grønt og kød på markeder – og der er selvfølgelig også rigtig mange, som prioriterer det økologiske og dermed har et husholdningsbudget, som rammer de 7-8.000 dirhams per måned.

Hvad er (overraskende) dyrt?

  • De sunde fødevaregrupper – herunder økologiske fødevarer (frugt, kød, grønt og æg) i supermarkedet. Mælkeprodukter er mestendels importerede og derfor er god ost, yoghurt, creme fraiche osv. også en helt anden pris end i Danmark.
  • Sund take-away er samme prisleje som i Danmark.
  • Vand, elektricitet og kulde (DEWA-regningen). Der betales en form for husskat (5% af din huslejeværdi) sammen med el- og vandforbruget hver måned – og du kan let komme til at betale mellem 1.500 og 5.000 dirhams pr. måned, afhængig af årstiden – hvis du bor i en villa. I nogle lejlighedskomplekser er disse forbrugsudgifter indregnet i din husleje, så der “slipper du udenom” den månedlige DEWA-regning. Jeg kender også nogle, der betaler ca. 300 dirhams pr. måned for forbrug i mindre lejligheder, så regningen behøver ikke altid blive så høj.
  • Mobiltelefoni, internet osv. udbydes kun af to statsejede selskaber – og monopoler giver som bekendt ikke ligefrem gode priser.
  • Der er masser af stempelafgifter, håndteringsafgifter, service-fees, bøder og gebyrer i et samfund, hvor der ikke betales skat. Der er tale om engangs-afgifter til papir-håndtering, når du f.eks. skal have Emirates ID-kort, UAE kørekort, bilregistrering, sundhedsattest, legaliseret uddannelsespapirer og vielsesattest, have en maid registreret under dit sponsorskab og så fremdeles. Nogle af papirerne skal fornyes hvert 2. til 3. år, mens andre er sjældnere – men du kan regne med at det koster noget hver eneste gang, myndighederne skal producere et stykke papir.
  • Du vil opleve, at pengene “smutter ud af hånden” på dig. Der er tale om småbeløb i det daglige – men før du ved af det, er månedens budget overskredet. Der er alt for mange muligheder for en hyggelig café latte, take-away til aftensmad, spændende (dyre) fritidsaktiviteter for børn og voksne osv. – og du giver drikkepenge overalt. Der er rengøringshjælp, gartner og et sving forbi neglebaren i tide og utide…

Hvad er (overraskende) billigt?

  • Usunde fødevarer – både i supermarkedet og som junk-food/take-away.
  • Brændstof til bilen
  • Taxi
  • Medicin (både i håndkøb og receptpligtigt)
  • Manuelle serviceydelser: Det er langt billigere end i Danmark, når du har gartner, rengøringshjælp, vasketøjsafhentning, bilvask, vareudbringing, skønhedsbehandlinger, håndværker-assistance osv. Men du vænner dig lynhurtigt til det høje serviceniveau og ser pludselig dig selv betale dig fra ting, som du plejede at gøre selv “helt gratis” derhjemme.
  • Biler – men der skal heller ikke meget til, for at biler er billigere end de er i Danmark!
  • Smykker – herunder i særdeleshed diamanter.

Hvad er samme prisleje som i Danmark?

  • Forsikringer
  • Fritidsaktiviteter til børn og voksne
  • Restaurantbesøg på ‘pæne’ etablissementer
  • Mærkevarer (tøj, sko, ure)
  • Eksklusive produkter (parfumer, cremer, sæber osv.)

Hvordan er det nu med dress code og adfærdskodeks i et arabisk land?hvornaar-er-det-weekend-fortsat14-1Nogle danske kvinder er bekymrede for deres bevægelsesfrihed og for det nye hverdagsliv i et muslimsk land, når de skal flytte fra nordligere himmelstrøg mod en arabisk ørkenstat.

Fortvivl ej!

Du kan – hvis du ønsker det – leve stort set som i Danmark, når det kommer til personlig frihed.

Du må gerne køre bil.

Du må gerne tage et arbejde.

Du kan sagtens få et kreditkort og et debitkort i dit navn.

Hvis din mand accepterer og underskriver dokumenterne, naturligvis.

Spøg til side – det handler i virkeligheden om, at hvis du er medrejsende ægtefælle – kvinde eller mand – så skal din visa-sponsorerende ægtefælle skriver under på, at du må få kørekort, arbejds-kontrakt og den slags. Men det er formalia, som du sagtens kan navigere igennem – ligesom alle os andre.

Jeg har skrevet et blogindlæg om dress code, som du kan læse her:

Dress-code i Dubai

Jeg har også skrevet om arabernes opfattelse af og tilgang til den store mængde immigranter, som kommer til deres land:

Om Charlie Hebdo og det at leve i et muslimsk land

Og om kvinders status i De Forenede Arabiske Emirater:

Mellemøstens kvinder

Og om hvordan det føles at bo i en ørken i sommermånederne:

Ti indikationer på at sommeren er kommet til Dubai

Jeg har også begået mange blogindlæg om Ramadanen, som er en helt særlig oplevelse hvert år.

Ramadan Kareem!

Open for business

Bab Al Shams

Og adskillige blogindlæg om alkohol i et muslimsk land, hvis det skulle have interesse:

It has never been so easy!

Alkohollicens

Hvis du har en specifik bekymring eller et spørgsmål, som “nager” dig i forhold til dét, at skulle tage hul på et liv i et muslimsk land, så er du altid velkommen til at skrive personligt til mig.


Hvordan får vi opbygget en ny vennekreds og et socialt liv i Dubai?

Noget af det mest fantastiske ved Dubai – når du spørger mig – og det gør du her – er de fantastiske muligheder for at møde nye mennesker.IMG_1900 Dubai er en kulturel smeltedigel, som giver dig dit livs chance for at knytte venskaber med mennesker fra hele verden. Her har du chancen for at lære nyt om dig selv og om verden – for du vil uvægerligt komme til at stå i helt andre situationer end du nogensinde ville have oplevet i Danmark.

Hvis du har børn, så kan I forvente, at en gennemsnits-skoleklasse repræsenterer mindst 30 nationaliteter – og de fleste skoler har mellem 80 og 100 nationaliteter. På arbejdspladsen vil du ligeledes møde mennesker fra hele kloden på en helt anden måde end i Danmark.IMG_0031Vi taler, lever og opfører os vidt forskelligt i Dubai – men alting foregår i dyb respekt og generelt er der stor imødekommenhed, venlighed og høflighed kulturerne imellem.

For mellem-menneskeligt er der sjældent de store problemer. Det er noget helt andet, når statsledere tørner sammen.

Du kan læse mere om skolernes kulturelle smeltedigel her:

Here – try an apple slice!

Når “alle kommer fra et andet sted” knytter du nemt nye relationer og bånd – til naboer, mødre på skolen, nye kollegaer, i sportsklubben osv.

God morgen sagde Klammo – og lidt om hverdag og venskab

Blandt danskerne i Dubai er der masser af initiativ.

Der er Danish Business Women Dubai, som jeg er medlem af og varm fortaler for, at du (som kvinde) skal melde dig ind i straks ved ankomst:

Når jeg dør og kommer i Himlen…

Danish Business Women Dubai

Der er Dame-Balut.

Danske mødregrupper og legegrupper.

Der er Danish Business Council Dubai.

Der er håndbold, springgymnastik, fodbold, badminton, golfturneringer – og masser af andre sportsgrene, vennegrupper og foreninger, hvor danskerne er aktive.

Der er bogklubber, håndarbejdsgrupper, yoga-klasser, kayak og masser af andre hobbies, som du kan deltage i.

Én gang om året er der tilmed Dansk Gallafest.

Dansk Gallafest 2016

Selv danske juletræsfester for børnene bliver der afholdt hvert år!

Julestemning?

 

Var der nogen, som sagde jul?

Og vi har den fineste, velfungerende Sømandskirke i Dubai, som absolut også er værd at besøge eller blive en del af.

Sømandskirken i Dubai

Hvis ikke du har den store interesse i at omgåes en flok danskere i udlandet, er der masser af andre muligheder, organisationer, foreninger, klubber osv. over det hele i det område, hvor du kommer til at bo.

Du vil sikkert også opleve, at der vil være stor interesse blandt venner og familie for at komme til Dubai på ferie hos dig.

Ensom bliver du aldrig!