Dag 24

Dag 30

Vi er nu officielt lidt mere end halvvejs igennem mammut-sommerferien i Danmark. Det ved jeg, fordi Europcars lejekontrakt hævder, at vi anvender lejebilen i 51 dage, før vi afleverer den i Kastrup og returnerer til en fjern Ørkenstat.

Og Europcar tæller helt sikkert bedre end jeg. Faktisk var det deres optælning, der inspirerede mig til at navngive mine blogindlæg med det antal dage, vi har opholdt os i Danmark denne sommer. Jeg er helt sikker på, at det ikke giver inspirerende titler, der motiverer til videre læsning, så dén idé er absolut frasorteret til næste gang 😂.

I sidste uge landede vi på landet hos Mormor.

‘På landet’ er i denne ombæring lig med et lille husmandssted, hvor min Mor blev født – og hvor jeg boede, til jeg var 18. Husmandsstedet ligger 5 km. uden for landsbyen Horne, hvor jeg gik i skole til og med 7. klasse. Horne ligger 20 km. uden for Varde, hvor jeg gik i 8.-9. klasse og i gymnasiet, og så kunne man ikke se min røv for bare fodsåler, så travlt havde jeg med komme væk fra Vestjylland dengang.

Men tilbage er jeg.

Hver sommer.

Og denne sommer er Mormors dagpleje åben, mens vi bor hos hende, så pigerne assisterer hende til den store guldmedalje.I løbet af ugen skal de også gå i Madskole på min gamle folkeskole.Det er et par meget spændte kokkeelever, der møder op og får udleveret forklæder og kokkehuer. De har aldrig nogensinde prøvet at være i et dansk skolemiljø før, så det hele føles meget uvant.Men der skal ikke mere end en halv formiddag til at “tø” dem op. De er vant til at indgå i mange sammenhænge og ofte med helt ukendte børn og voksne, så de siger pænt farvel til mig og arbejder sig ind i deres respektive køkkengrupper. Deres ører er også drevne, så de justerer efter både vestjysk og nordjysk dialekt hos deres madskolelærere, præcist som de ville justere efter sydafrikansk, irsk eller britisk accent på deres skole i Dubai.

Der er 16 kokkeelever i alderen 7-12 år denne uge på Horne Skole i hjemkundskabslokalet, der har fået en fin make-over, siden Mor her var dreng.Ambitionsniveauet for de unge mennesker er højt. Den første dag renser de frilandskyllinger, der skal langtidssteges med friske grøntsager, de selv har trukket op af jorden i skolens køkkenhave.I løbet af ugen laver de hjemmelavet müsli, smoothies, solbærsaft, bager langtidshævede grahamsboller, kage og marengskys. De lærer at lave salater, røre en mayonnaise, bage grøntsagsvafler og grønne pandekager. De lærer at koge ris, grøntsagssuppe og æg – og en masse andre nyttige ting i et helt almindeligt køkken, foruden essentielle køkken-skills, såsom hygiejne, opvask og oprydning, rengøring, de 10 kostråd, køkkenredskaberne og forskellige, relevante fødevareteorier undervejs.

Der er også en halvdags-ekskursion ud af køkkenet.

I år går turen til Hovborg Dambrug, hvor de skal se på ørredopdræt og fange en ørred hver.Børnesøen ved siden af dambruget er velsignet med et hav af ørreder, så det er ikke jordens sværeste opgave at få en god størrelse 🐟 på krogen.Efter fangsten skal børnene rengøre fiskene.Jeg er imponeret over dem. De går til opgaven med at fange og rense fisk uden at kny et øjeblik. Jeg ryster nærmest efter at have gokket tre af sprællefiskene i hovedet, og får opkastningsfornemmelser i smug ved den sødlige lugt af fiskeblod, skæl, slim og indvolde.

Retur på skolen skal de rensede fisk skylles grundigt igennem, saltes og i rygeovnen næste morgen.

Hvor mange voksne har prøvet at fange, rense og ryge deres egne fisk?

Torsdag aften er forældrene inviteret til middag på skolen. Børnene har glædet sig helt vildt til at vise deres nye evner i køkkenet frem for forældre, søskende, bedsteforældre osv. – og i vores tilfælde Kusine Jo.Aftenen starter med at børnene holder foredrag om deres læring og oplevelser i løbet af Madskole-ugen.Bagefter serverer de deres fine, nyrøgede ørredfiletter med hjemmerørt mayonnaise og rugbrød, to forskellige slags pastaretter, der er gratineret i ovnen med oste, friskblandet salat, hjemmelavet saft – og til sidst pocherede pærer med flødeskum, marengs og makroner.

Vi bliver også inviteret med om i skolens køkkenhave, hvor der blandt andet er et flot bålsted og en dejlig sansesti med duftende krydderurter til at løbe hænderne igennem, mens fødderne stimuleres af forskellige, naturlige underlag og ørerne kan lytte til et vindspil.Til slut får børnene overrakt diplomer for deres indsats.Det har simpelthen været en fantastisk lærerig uge i Madskolen for de to små kokke, der ser meget op til familiens virkelige kok, der sjovt nok også er på skole i disse uger op til den nervepirrende svendeprøve. Cille og Mille har fået en ny tro på egne evner i et køkken; de forstår rutinerne og redskaberne lidt bedre; de har lært at følge en opskrift, veje og måle op, vurdere smage og en masse andet godt undervejs.

De er pavestolte over deres indsats – og det er jeg virkelig også.

At komme helt “udefra” – og tilmed med en dygtig husholderske derhjemme, som disker op med stort set alle måltider til hele familien, så ingen behøver at have køkken-skills overhovedet – gør det ikke nødvendigvis til en nem ting, sådan at komme i gang i køkkenet.

Men Madskolens frivillige ledere var virkelig dygtige til at lære fra sig, til at skabe en disciplineret ånd og en stemning, der gjorde, at der blev lyttet efter, prøvet ihærdigt, og arbejdet med og smagt på helt nye råvarer og fødevarer, der måske ville være blevet blankt afvist derhjemme.

Hvis du har lyst til at sende dit barn på en Madskole i sommerferien, så skal du vide, at skolerne oprettes i et ikke-kommercielt samarbejde mellem landbrugsorganisationen 4H, interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer og købmandskæden REMA 1000.

De frivillige madskoleledere og lærere er dét, ordet siger: Helt og aldeles frivillige.

Det er ganske imponerende, at andre voksne vil være sammen med vores børn i deres ferie! De må være gjort af et særligt stof. Ingen i dette initiativ får som sagt en løn, og tilmeldingsgebyret er så lavt, at jeg har glemt, hvor meget det koster pr. barn.

Du kan se mere på Madskolernes FaceBook-side eller kontakte din lokale 4H-leder for yderligere info.

https://da-dk.facebook.com/Madskoler

Herfra skal der lyde en varm tak til årets Madskole-frivillige på Horne Skole – og særligt til Horne 4H, der gør alt benarbejdet for at en uge som denne overhovedet bliver til noget.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dag 24