Dag 18

Dag 23

Aarhus, din dejlige dame…Tænk, at bo med udsigt til Århus Bugt og adgang til Marselisborg Skov. Dét ville altså ikke være dårligt.Og viking, som jeg er (blevet), må jeg da ha’ en havdukkert med Mormor og pigerne, nu hvor det fremragende sommervejr er fortsat.

Meeeen – når ‘man’ er bedst vant til Vesterhavet, er århusianernes bugt simpelthen for fyldt af alger, søgræs og sten til at blive den helt store badefornøjelse.En enkelt dukkert får vi, lidt leg i Mindeparken ved Marselisborg Slot, og til sidst en bid Uganda-mad i Aarhus Street Food nede ved havnen, og så er vi i dén grad sendt til tælling efter en lang dag.Vores Aarhus-tur er født ud af et forslag fra min søster om, at vi kunne tage børnene med i Cirkus Summarum sammen på Tangkrogen. Vores piger kender hele persongalleriet på DR Ramasjang, så jeg takkede straks ja – og vidste sekundet efter, at så skulle vi have en hel weekend i Aarhus – bl.a. med visit i Den Gamle By samtidig.Og sikke en dag, det bliver i Den Gamle By!

Lige ved indgangen møder vi Karen Marie, æ’ smeds’ kurn, som sidder og strikker sokker, mens hun deler ud af sin viden om urter og planter, fordi hun jo er landsbyens kloge kone.Over alt i Den Gamle By udspiller der sig et liv, der passer præcist ind i den tidslomme, som bydelen befinder sig i – 1864, 1924 eller 1974. Karen Marie hér hører naturligvis til i 1864, og hun benytter sig af overtro og naturlige remedier for at holde preusserne fra livet.Udover en lang række fantastiske fortællende skuespillere i husene og butikkerne, er der også andre ting, der levendegør stedet – f.eks. i bittesmå detaljer som en rundtenom med fedtegrever, én eller anden lige har smurt, så vi kan smage, når vi går forbi.

Eller de fede spegesild, der ligger i saltlage hos købmanden, hvor pigerne også smager engelsk lakrids og hugget kandis. Et andet sted er lokomotivførerens kones ølkage slået fejl under bagning, så børnene kan fodre hønsene med kagerester og hjælpe til med at pumpe vand ind i et moderne hus anno 1924.Og i en af de småborgerlige 1974’er-lejligheder byder en chik hjemmegående husmor på nybagte boller med tandsmør, tilsat lidt protestsange på transistorradio. For pigernes vedkommende fanger samtlige tidslommer i en sådan grad, at de ikke vil med hjem, da Den Gamle By lukker kl. 18. Det er første og eneste gang, vi har været på et museum/besøgt en seværdighed, hvor børnene ikke vil med ud igen!

De morer sig over alt – ungerne. Med at fiske og sejle med unge, barfodede fiskerknægte i 1864, og med at observere de visitter og dialoger, der udspiller sig rundt om i stuer og køkkener.De får også en tur i kapervogn med Mormor.For de voksne er det nok 1974, der rammer mest plet. Det er jo trods alt barndommens og ungdommens gader at vandre direkte ned ad. Her ordner fætre og kusiner lige lidt med vandondulation og støtteperm i Salon Anni.

Og her er vi til gynækologen, nu hvor både abort og prævention er blevet tilgængeligt for alle. Det var ikke lige dén lejlighed, vi talte allermest om, for der var en del ting om pornoens frigivelse, prævention, sex og samliv i kollektiv, der er svære at forklare det unge publikum…Og i hver butik eller lejlighed arbejder børnene ivrigt med at telefonere til hinanden på gamle drejeskivetelefoner. Så drøner de op og ned i trappeopgangen for at besvare telefonen i en af de andre lejligheder.I Red Barnets Børnehave møder vi en kvinde, der rent faktisk har gået i dén børnehave, da den lå ude i byen og fungerede. Det var lidt sjovt at møde et menneske, der kunne udpege dén knag og hylde, hun havde haft sine ting på engang for længe siden. Cille nød hippie-look’et i udklædningskasser og garderobeskabe undervejs – og blev pænt forarget over askebægere med cigaretskodder midt i en børnehave.Over alt i Den Gamle By er der mulighed for udmærket mad. Vi ender med bløde boller, flødeskumskager og wienerbrød på et fint sønderjysk konditori fra 1920’erne.Til sidst kan børnene godt fornemme, at Den Gamle By er ved at lukke, og de går lettere modvilligt med til at finde lidt aftensmad i Bruuns Galleri og slutter dagen af med den gode legeplads oven på DOKK1.Godnat, Aarhus.

I morgen er der cirkus 🎪🤹🏼‍♀️

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

2 kommentarer

 • Lotte

  Altså når man bader ved den uendelige bro, så er man selv ude om stenene 🤣. Vil I have sandstrand og ditto bund, skal I nok vælge Bellevue, Åkrogen eller Moesgaard. God ferie 🙌🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Det er hermed noteret til næste Århus-tur ❤️
   Venlige hilsner fra Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dag 18