Arabisk effektivitet

Sanjay

I øvrigt – og for lige at stoppe min kontinuerlige pludren om kunstigt græs og renoveringsprojekter – så kan jeg varmt anbefale denne udsendelse, hvis du da ikke allerede har haft næsen nede i DR’s interessante ‘grådighedstema’ om finanssektorens skyggesider.

Se den. Nu.For selvom Bedstemor-med-slaw-i-Socialstyrelsen har tilranet sig 111 mio. kr. – og forståeligt nok trækker overskrifter i alle medier (det kan da kun blive til en god biograffilm, sådan som virkelighedens plot langt overstiger fantasiens) – så er det desværre både langt mere spektakulært og gruopvækkende, at en gruppe virkeligt kloge hoveder har plyndret en række europæiske statskasser for et trecifret milliardbeløb.

I Danmark mener man, at den hovedmistænkte i den danske del af miséren, er finansmanden Sanjay Shah. Man mener også, at der er forsvundet mindst 12,7 m-i-l-l-i-a-r-d-e-r kroner i hans og hans kumpaners retning.

Og pilen peger desværre på Dubai, hvor Sanjay er en kendt for halvstore armbevægelser.

Vi har jo blandt andet hans “Autism Rocks Arena”, hvor der afholdes store koncerter med verdens populæreste kunstnere. Der er også hans “Autism Awareness”-velgørenhedsorganisation, der afholder kurser om autisme og inklusion af autister i skolesystemet og arbejdsmarkedet.

Smukt er det ihvertfald at se, hvordan Sanjay er mand for at bruge de danske skatteyderes penge på pragtvillaer på Palm Jumeirah, yachts, biler, ferier, velgørenhed og koncerter. Life is good. Lige indtil det går galt.

Og nu tyder det på, at han nærmest har været lidt for god til at formøble pengene fra de danske borgeres fælleskasse. Der går ihvertfald rygter om, at han er røget i fængsel, fordi han har lidt likviditetsudfordringer. Men dén slags kan man ikke læse om i en Ørkenstat.

Det kan jo blive småt for selv den smarteste, må man konstatere.

Og hvis det er rigtigt, så er det vel en lille sejr for vores fælles retsfølelse, selvom den danske statskasse kommer til at se langt efter så meget som en brøkdel af det kæmpebeløb, de kom til at sende lige i favnen på en flok glubske pengegribbe, der havde opfundet den helt store, fede skatterefusions-fidus.

Det er altid de mindste fisk, der bliver fanget i Skat’s net. Og det er i sandhed et kæmpe problem.Sanjay Shah bliver ikke beskrevet i ret mange detaljer i DR-udsendelsen, som går mere i dybden med selve netværket og deres masterplan for udnyttelse af huller i de europæiske landes skattelovgivninger og mangel på samkørsler og kommunikation, men ham kan du til gengæld lære meget mere om ved at lytte til pod-cast’en “Skaf mig Sanjay Shah!”Radio 24/7’s journalist Kim Bach sender medrivende og morsomme reportager fra hans rejse til Dubai, hvor han i ganske ramme alvor forsøger at få Sanjay Shah i tale om den spegede sag.

Jeg skal ikke ødelægge lytteoplevelsen for dig, men blot sige, at Kim Bach formår at give et både realistisk og interessant portræt af Dubai og De Forenede Arabiske Emirater, som kun en nyankommen kan gøre det – med friske øjne og kritiske briller på.

Vi andre, der bor her og har gjort landet til vores hjem, er blevet helt tonedøve, halvt farveblinde og lukker øjnene for næsten alting. Fordi det er nødvendigt for at kunne være her. En overlevelsesmekanisme, om du vil.

Men Kim Bach kan give dig et bud på en sanddruelig fortælling om Ørkenstaten. Lyt løs. Og skaf mig så Sanjay Shah!

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

2 kommentarer

 • Henriette

  Så fik jeg hørt hele podcasten. Tak for kaffe (på den gode måde). Den var meget anderledes end jeg havde forestillet mig og sætter gang i tankerne om hvor store forskelle der er rundt omkring i verden (og ærlig talt også lidt om hvorvidt den danske stats forvaltning af penge lige pt ville have gjort det mærkbart hvis pengene IKKE var forsvundet 😕).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Jeg synths at podcast’en var anbefalelsesværdig, fordi den var gennemarbejdet og nuanceret. Ingen falden-på-hale eller lefleri for Dubai, men derimod et par friske øjne, der forsøger at læse et samfund ved at pirke lidt i overfladen, samtidig med at journalisten reflekterer over det danske samfund og dét, der er gået galt. Det er simpelthen så ubeskriveligt trist, at en flok bøller i jakkesæt har tømt statskasserne henover Europa på denne måde. Havde de så måske en intention med pengene – en slags kriminel Robin Hood – men det går til rent svir. Triste sager.
   Mange hilsner fra Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Arabisk effektivitet