Pist væk

International skolegang

Én af de centrale elementer i det akademiske curriculum for International Baccalaureate (IB) Primary Years Programme (PYP) er de såkaldte Units of Inquiry (UOI).

Og før du falder i søvn, er jeg lige nødt til at komme med en stolt sidebemærkning om, at det rent faktisk er lykkedes mig at komme hele tre forkortelser ind i hele tre parenteser for at konstruere én enkelt sætning. Letlæselig tekstforfatning – call me any day.

Anyway, det vi kom fra var de såkaldte Units of Inquiry (UOI), som – noget forenklet forklaret – er 4 ugentlige temalektioner, der kører i cirka 6-8 uger ad gangen. td-themes

Billedet er lånt fra https://inquiryblog.files.wordpress.com

UOI-timerne arbejder i krydsfelter mellem naturfag/fysik/kemi, matematik, engelsk og f.eks. billedkunst, IT eller idræt. Ofte i et skønsomt sammensurium, som man skal være lidt af en fabulerende fritænker for at kunne nyde i fulde drag.

Og det er præcist sådan, IB-skoler fungerer.

Der er “hvad synes du selv”, “hvad tænker du om det” og “prøv selv at finde svaret” over hele linjen. Ihvertfald hvis man sammenligner med det britiske curriculum, som er det eneste andet skolesystem, vi har befundet os i, siden vi selv forlod den danske folkeskole for ‘et par år siden’.

Usandsynligt heldigt for os, er vi forældre til to skoleglade børn, som – indtil videre – tager et stort ansvar for egen læring. De ser ud til at trives i IB-systemets løsere rammer, hvor størstedelen er læringen er på eget initiativ – og hvor lektier opfattes som frivilligt hjemmearbejde, der støtter op om undervisningens indhold.

Cille elsker UOI-timerne. Hun giver sig fuldt ud, når der skal bygges solsystem eller spises efter en kostpyramide. Og i den seneste tid har UOI-undervisningen handlet om business – valuta, handel med varer og services, salgsteknikker, prissætning efter udbud og efterspørgsel, hovedregning og meget mere. Klassen har bl.a. undersøgt forskellige valutaers værdi, deres egen nationale valutas opdeling i sedler og mønter – og til sidst har de kreeret en “klasse”-valuta.img_2385Og efter mange ugers forberedelse er de klar til at vise deres forældre, lærere og andet godtfolk, hvad de har lært. Vi modtager hver især 50 “cloudios” ved indgangen.img_2384På markedsdagen sælger børnene varer og services, som de selv har forberedt i små grupper af 2-4 elever.img_2388Cille sælger skuldermassage med efterfølgende beroligende lavendelspray på håndleddene. Her ses hun i færd med at massere skolens rektor. 1 minuts massage koster 5 “cloudios”, mens 3 minutter fåes for 10 “cloudios”. Hun har selv fastsat priserne og udfører massagerne sammen med sin partner, Lucy.

I Cilles bod, “Mastoo” tilbyder de også tatoveringer.img_2392 Og Martin – familiens bad boy – får endelig en tattoo på overarmen.img_2389En papegøje valgte han. Der er måske en gammel sømand gemt i ham, som jeg kan finde frem ved passende lejlighed…

Hele lokalet summer af ivrige børn, der skænker limonade, sælger bøger og småkager, tilbyder opsætning af hår og hvad ved jeg.img_2391Mille har vi selvfølgelig også hentet op fra sin klasse, så hun kan opleve sin søsters markedsdag. Den har hun måttet høre om i ugevis nu, så hun deltager selvfølgelig og får ansigtet malet og købt lidt småting.img_2393Det er et helt igennem vellykket arrangement, hvor børnene samarbejder og er så engagerede i dét, de laver, at jeg går dybt imponeret derfra.

Det er præcist denne her slags læringsoplevelser, som børn ikke glemmer. Jeg husker selv de enkelte temauger, der var i min egen folkeskoletid – og jeg er sikker på, at det her bliver til et fint minde for livet for Cille.

Og derhjemme er vi nu de tilfredse ejere af hjemmelavet modellervoks og ditto badebomber og slim.img_2396Selvom det her er børnenes ansvar og opgave, så fornemmer man tydeligt, at der også har været en solid omgang forældrelektier involveret i projektet – ihvertfald for nogle af standenes vedkommende.

Og vi er faktisk godt møre og flossede af forældrelektiemængden for tiden.

I sidste uge skulle Mille være udklædt som kok om tirsdagen til klassens optræden ved fællessamling.img_1173Og hun var pirat om onsdagen til kreativ skrivedag på stranden.mille-year-1-pirates mille-year-1-pirates-1Og Cille skulle være i blomstrende forårstema til sin kreative skrivedag i parken.img_2189Efterfulgt af en Happy Hats Day.img_2431Som efterfølges i dag af musical med dertilhørende udklædning.

Godt, det snart er Spring Break, så forældrelektier og madpakkesmøring kan aftage for en stund.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pist væk