Flamingo

Opdatering på Maricels hus

Da Maricel er hjemme på Filippinerne i december for at holde juleferie, flytter hun ind i sit nybyggede hus sammen med sin mand Juma og deres søn Clarence.8a25ad6b-b748-47bc-b764-8a72caac95e8Det er en milepæl for det lille trekløver – og hun viser mig de seneste billeder med stoltheden malet i ansigtet.

At have deres helt eget hjem, hvor kun de selv og Bedstemor skal bo, er en stor drøm for både Maricel og hendes mand.

For det er ikke nemt at leve i Maricels Mors hus, hvor der altid bor en stor samling onkler, tanter, fætre og kusiner på et meget begrænset område.

Med mange familiemedlemmer på få kvadratmeter kan man let forestille sig, at der opstår diskussioner og uenighed om alt fra mad og pligter til penge og betaling. Og alle i familien forventer, at Maricel og Bedstemor gør alle de huslige pligter og laver mad, fordi de er så dygtige til det (og konfliktsky).

Men tilbage til frugten af Maricels hårde arbejde.

Huset. 73863057-3744-41da-81f0-66ee1f7a0bc0Her kan man se, at der netop er sat vindue og fordør i facaden, mens der mangler en del mere finish på bagsiden af huset.5943b03e-ed9b-4473-aafa-2c90118e969fJuma og Maricel har sammen trukket strøm ovre fra Maricels Mors hus, der ligger et stenkast derfra.

For Maricels hus er endnu ikke tilsluttet vand og el fra det offentlige system. Den slags anmodninger kommer først senere i byggeprocessen. Og når nu det alligevel er Maricel, som betaler for hele familiens elforbrug, så er det kun ret og rimeligt, at hun kan trække det fra familiens etablerede hus, så hun kan få fornemmelsen af at leve i eget hjem.

Inde i huset er der to soveværelser. Et til Maricel og Juma. Et andet til Clarence og Bedstemor.

Men kun Maricel og Jumas værelse er beboeligt lige nu, så dér bor de alle sammen.

Maricel har købt gardinerne i Carrefour i Dubai, og de har sammen lagt et linoleumsgulv oven på den støbte cement. Sengen har de tømret sammen af brædder – og Maricel drømmer om at købe sengetøj og puder, som hun kan sende hjem til sommer i en stor kasse.6fa3ae15-0119-4193-9dbc-6d7308c6e8f6Elektricitet bliver kun anvendt til TV’et og køleskabet – og nogle enkelte elpærer om aftenen. Der vil ikke blive tilsluttet alle de elektriske hjælpemidler og hårde hvidevarer, som vi andre anser for helt uundværlige – vaskemaskine, fryser, A/C, microovn osv. Det er ganske enkelt for dyrt.

Og her i køkkenet vil der ikke blive indsat en ovn, en opvaskemaskine eller elektriske kogeplader, som vi andre kunne forestille os. En enkelt gasflaske og to gasblus vil blive stillet ind – og så vil gassen ellers kun blive anvendt ved særlige lejligheder.629869ef-a58e-45c8-98dc-65b962515326For familien laver deres tre primære måltider over bål hver eneste dag. Det er også hér, de varmer vand til at bade og vaske tøj i.

Og selvom der vil blive bygget et badeværelse med rindende vand og WC, så er det ikke sikkert, at der er råd til en bruseniche. Og det er helt sikkert, at der ikke er mulighed for at få en vandvarmer sat op. Det er utænkeligt at betale for den slags bekvemmeligheder.

Her ser vi Clarence på gulvet, Bedstemor på sengen og en tante liggende ved siden af. bc24526a-b099-40d4-91f8-b6e52dfda35dMan kan tydeligt fornemme Clarence’s tilfredshed med det nye hjem. Huset er det konkrete, håndgribelige bevis på, at Maricels arbejde i udlandet gør en forskel for deres lille familie.

Og Maricel siger, at det er godt for Bedstemoren, at hun og Clarence er flyttet ind. Der er mere stille i det nye hus med færre mennesker omkring dem – og dermed færre forpligtelser for Bedstemoren, som er oppe i årene.

Det glæder mig inderligt, at Maricel opnår nogle af de livsdrømme og mål, som hun og hendes mand har sat sig.

Det betyder alverden for hende midt i de afsavn, hun hver dag må bære.

Jeg har i øvrigt spurgt Maricel om yder- og indervægge skal vandskures og males – og det bekræfter hun. Når der bliver råd til det, så er det normalt at male husene udvendigt og indvendigt. Nogle får også lagt klinker i stedet for det billige linoleumsgulv.

Men før vi kommer til the finishing touches, skal der spares op til at anlægge badeværelse; til at få de manglende vinduer indkøbt og sat i; til at købe en gasflaske og to blus; til at melde huset til vand og el hos det lokale værk – og måske også til en palle klinker til gulvene.

Vi er ikke færdige i overmorgen. Det står klart for enhver.

Men vi er igang. Og det betyder alt.

Mange hilsner fra Mor i Udlandet

6 kommentarer

 • Julie

  Ja jeg vil også gerne overføre så i kan gå på pudeshopping:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Hvor sødt af dig, Julie. Det er lidt besværligt at overføre til pudeshopping hernede, men jeg lover dig, at jeg fortæller Maricel om din velvilje og så hjælper jeg med at handle tingene 🙂
   Af hjertet tak!
   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det dejligt livsbekræftende at se, at hårdt arbejde (og stort afsavn) faktisk lønner sig.
  Er der nogen mulighed for os læsere, for at give en lille donation til byggeriet – eller til de omtalte dyner?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sussie storch

   Hvor er det fint det nye hus. Hils Maricel og sig at vi er vi er vildt imponerede.
   Knus 🌺🌸🌺

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Tak! Det skal jeg gøre!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Moriudlandet

   Tusind tak og hvor sødt af dig, Marie. Det er lidt besværligt at overføre til pudeshopping hernede, men jeg lover dig, at jeg fortæller Maricel om din velvilje, og så hjælper jeg med at handle tingene 🙂
   Af hjertet tak!
   Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Flamingo