Første måned i den nye skole

Skraldefiskeri

Det sker ofte, at det pusler og skramler omkring vores skraldespand.

Spanden står – som alle spande i Dubai – ude på gaden ved siden af vores nabos.

En nabo, der for øvrigt producerer så meget skrald dagligt, at det altid flyder over eller står i poser, kasser og æsker ved siden af.

Naboen bruger spanden til venstre, kan I sikkert fornemme?

photoskrald

De første par gange, jeg træder ud af villaen med aftenens husholdningsaffald, bliver jeg lidt forskrækket i mørket. Der er LYDE ved min skraldespand!

Og jeg krydser fingre for, at jeg ikke bliver mødt af en stor, fed byrotte.

Men der går ikke ret længe, før jeg ser, at der (heldigvis!) er tale om mennesker, som roder rundt i skraldespandene efter mørkets frembrud.

De leder vel efter madvarer eller ting, der kan genbruges?

Jeg har ved flere lejligheder set arbejdere fiske tomme plasticdunke op af vores skraldespand, for herefter at bede mig fylde dunkene med frisk vand.

Måske er det bare mig, der er sær, men jeg har altid opfattet en skraldespand som “min” ejendom med det indhold, den nu engang havde?

Men sådan fungerer tingene ikke i Dubai. Den slags “privatliv” eksisterer ikke her.

Et eller andet sted giver det god mening i et overflodssamfund, at spandene bliver kigget igennem – for der smides med sikkerhed udmærkede ting ud dagligt.

Der ligger også ofte affald i spanden, som jeg ikke genkender – og som formodentlig er en forbipasserendes venlige hilsen. Og så er der de før omtalte skralde-fiskerier.

Forleden overraskede jeg en kvinde midt i hendes fiskeri. Jeg åbnede døren og så en masse plast og papir spredt ud over garagen.

Lynhurtigt smuttede jeg ud på gaden og spejdede efter den skyldige. En kvinde var i fuld løb på vej væk.

Jeg kaldte hende tilbage.

Hun luskede henimod mig med ansigtet vendt mod jorden. Måske var hun nervøs for at det skulle ende i et møgfald?

Jeg forklarede hende, at hun var mere end velkommen til at se mit affald igennem for ting, som hun kunne have lyst til at tage – men at hun som minimum skulle rydde op efter sig.

Der bliver i øvrigt tømt skraldespande hver anden dag i Dubai. Her er omkring 35-40 graders varme i løbet af dagen, så der er ingen vej udenom et hyppigt affalds-afhentnings-system.

Og godt det samme – for hver enkelt indbygger i Dubai producerer dagligt 2.5 kg. affald, hvilket er ca. 300 gr. mere end danskerne, der ellers kan bryste sig af en europæisk førsteplads i affaldsproduktion.

Vi befinder os i en by, der har et ufatteligt højt “gennemløbs-niveau”. Og den slags skaber affald.

De fleste, jeg møder, har været her i 4-8 måneder. Enkelte kan præstere at have boet her i et par år. Men det virker på mig som om stedet er beboet af immigranter på korttids-ophold. Og med flytninger kommer der enorme mængder af affald.

Papir, pap, legetøj, møbler og hårde hvidevarer bliver raskt smidt ud på gaden i et tempo, som jeg aldrig har set magen til.

Så det er god brug for skraldefiskerne, der på individuel vis nedbringer mængden af affald og forhåbentlig genbruger tingene på en fornuftig måde.

igotyousomething-789475

10 kommentarer

 • Sussie Storch

  ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Conny Christensen

  Hej Tine

  Du tror ikke lige, at i har brug for et: Babcock & Wilcox Vølund forbrændingsanlæg.

  Ja det forstår jeg godt at du syntes det er mærkelig at de roder i alt skraldet. Men der må jo være noget at komme efter, ellers gjorde de det vel ikke.

  Knus fra Conny

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Conny,
   Jeg tror at Dubai har brug for 10 B & W Vølund forbrændingsanlæg med den mængde skidt og kanel, der dagligt laves her i ørkenbyen!!! Så hvis ikke jeres salgsfolk har brugt tid herude, så er det på høje tid 😀
   Jeg ved at der er masser at komme efter i spandene – og nogle mennesker her har meget lidt og tjener utrolig få penge, så det giver mening at se spandene igennem. Og det har jeg intet imod – selvom det er lidt specielt at opleve det i starten 🙂
   Knus til dig og Far

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det forekommer også her i København. Både at der bliver fisket lidt op, men i højere grad at andre fylder skrald i

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja, jeg har tidligere læst artikler om “skraldere”- både vinklet fra skraldernes side, hvor de forsvarer og forklarer deres sag – og fra den modsatte side, som f.eks. er supermarkederne, hvor medarbejderne kommer ud til gennemrodede containere, snavs overalt osv. Uanset om man fylder i eller fisker op, så har vi alle sammen et ansvar over for den kære spand, for renlighed i vores fælles rum og for miljøet sådan helt generelt 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er næsten for sært at den første kommentar jeg skriver på bloggen er til emnet “skrald”. Men anyway – jeg ville ønske at dem, som kommer og roder herhjemme i Aalborg holdt sig til efter mørkets frembrud som ved jer. Jeg ved ikke, jeg synes bare det er så usselt et foretagende (jeg ved godt det ikk er pænt sagt), at andre vel ikke behøvede at være vidne til det? Jeg ville selv vente.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg smiler lidt af din første kommentar 🙂
   Der er INTET galt i at diskutere skrald – for vi producerer det alle sammen dagligt OG det er et fælles ansvar 😀
   Jeg er alt for bornert, genert og diskret til nogensinde at lette på et andet menneskes skraldespandslåg – altså medmindre jeg er hjemme hos familie og venner, selvfølgelig. Så nej – jeg kunne heller aldrig selv blive “skralder”, som det vist kaldes, når man for alvor går til den? Hverken ved dagslys eller i ly af mørket 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Du har helt ret i fælles ansvar og “det der” – men skrald er nu ikke et emne jeg diskuterer tit haha. Ergo så jeg bare det spøjse i det når det var min første tilkendegiven i at jeg følger med – og bliver ved. Det er møgspændende (fik du den høhø 😉 ) at følge med i Dubai – og England dengang.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Lotte,
   Du er SÅ velkommen til at kommentere på alt, uanset emnet og tak fordi du gider at læse mit “tankeskrald” (fik du dén, hø hø) 😀
   Mange hilsner fra Tine

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Første måned i den nye skole