Lille Tiger

The Sunday Roast

Mine veninder har længe sagt til mig, at det er synd og skam, at vores lille immigrant-familie endnu aldrig har prøvet en hjemmelavet, britisk Sunday Roast.

P230608_12.47

Bevares – vi har da spist masser af Sunday Roasts på pubber rundt omkring, men NU var det altså på tide, at vi fik “the real deal” i et hjemligt miljø.

Så det blev besluttet, at den lille trio af “Domestic Goddesses” skulle mødes hos os med mænd og børn.

12 søde mennesker til et sammenskudsgilde.

Det lyder måske en kende hektisk eller stressende (afhængig af ens tærskel for den slags, selvfølgelig) – men det var det faktisk ikke. Tværtimod havde vi fordelt opgaverne og lavede i fællesskab den lækreste middag.

Jeg startede søndag morgen kl. 10 med at klargøre to kæmpe kyllinger á 2 kg stykket. Husmoren var tydeligvis bange for at der skulle være for lidt mad. Sandheden er, at knapt 1 af kyllingerne endte med at blive spist, da der var masser af tilbehør!

Kyllingerne røg i ovnen i en kærlig omfavnelse af fond, persille, butternut squash, rødløg, zittauerløg, porrer, gulerødder og masser af havsalt, peber og røget spansk paprika.

Jeg kiggede opskrifter på Jamie Oliver’s hjemmeside og BBC Good Food’s hjemmeside som inspiration. Begge sites kan varmt anbefales; der er masser at hente for selv den mindst køkkenglade (eller dovneste) kok:

http://www.bbcgoodfood.com

http://www.jamieoliver.com

Min ene veninde kom med britiske pølser, der minder lidt om små medistre med masser af krydderier i. Hun stod også for at lave de mest fantastiske yorkshire puddings, som er en form for sprød, spiselig “sovsekande” lavet af en fluffy-let pandekage-dej.

Herudover havde hun forkogt og gennemtæsket en kæmpe portion kartofler, således at de var let-smuldrede og nemme at stege gyldne og sprøde i ovnen.

Prøv lige at se nogle yorkshire puddings, hun lige diskede op med!

foto 3

De smagte himmelsk.

Vi fik forklaret, at hvis man skal være helt traditionel (eller bare lettere pedantisk), så serveres disse kun som tilbehør til roast beef. Men vi var da ligeglade – kyllingen blev kun bedre med de individuelle sovse-opsugende banditter!

Hvis du skulle have lyst til at servere dem til søndagsmiddagen, så anbefaler min veninde denne Jamie Oliver-opskrift:

http://www.jamieoliver.com/recipes/eggs-recipes/amazing-yorkies

Jeg skal helt sikkert lave dem som tilbehør en anden gang. De virker ret enkle at lave og de besidder en vis imponator-effekt til et måltid.

Den kære yorkshire pudding var tilsyneladende husmorens fiffigste trick i “gamle dage”. Man spiste simpelthen folk af med sådan et par fætre med masser af sovs i – forud for servering af stegen. Så rakte kødet lidt længere, fordi folk allerede var halvmætte.

Den tankegang minder mig om traditionel servering i Middelhavslandene, hvor man også ofte får serveret grøntsager og diverse tilbehør som “primer plato”, før man modtager en tallerken kun med kød og evt. sauce.

Min anden veninde kom og dampede broccolibuketter og gulerodsstave til ungerne, hvorefter hun diskede op med en superlækker dampet salat tilberedt af snittet savoykål, den der broccoli med meget-lange-stængler (aner ikke hvad den hedder på dansk), haricot verts, persille og hvidløg. En bombe af velsmag og sundhed! Okay, herlighederne var vendt i en solid omgang smør, men det gjorde kun smagen endnu bedre…

Her er et par fotos af tilbehøret på bordet.

Jeg glemte at tage fotos af de færdigstegte kyllinger – men de var lækre, møre og kødet faldt af skrogene. Med lidt kyndig vejledning fra min veninde endte jeg endda med at lave saucen.

Sidst, men ikke mindst, så havde grøntsags-medbringende veninde også lavet den mest fantastiske crumble med bær.

Der er forskellig slags frugt eller bær i bunden af sådan en dessert – og så er toppingen lige dele muscovadosukker, mel/evt. havregryn, smør og lidt kanel, som er smuldret ud over frugten. Man kan vælge at lave toppingen helt “fin-malet” eller “grov og klumpet”. Her var den det sidstnævnte, hvilket jeg klart foretrækker.

Hun havde da også lige vippet 4 liter hjemmelavet custard op derhjemme. Custard er en letflydende buddingcreme, som er noget mindre sød og mindre vanilleagtig, end budding er i Danmark.

Der blev stort set spist op af den lækre crumble. Og resten af custard’en blev slubret op med et sugerør af et styks skøn knægt, der ikke kunne få nok! På Martins opfordring, naturligvis. Hvem ville ellers sætte så dårligt eksempel?

foto

En af mændene havde også bagt “mince pies”, som er britiske julekager af mørdej med fyld af rosiner, sukat og andet juleri, som jeg ikke helt kan redegøre for. Jeg nåede ikke at fotografere dem, før de slap op (ups!) – men her er et nogenlunde vellignende billede af den slags herligheder:

mince pies 017

Selvom vi stort set var bristeklare, så skulle gæsterne da lige have dagens danske indspark: Marcipankonfekt.

Jeg var alene hjemme lørdag aften og havde brugt tiden på at at lege den lille konditor.

Resultatet var gemt godt og grundigt, så Martin ikke skulle finde det, da han kom zig-zaggende hjem fra julefrokost. Der var trods alt tale om en specialleverance af marcipan og nougat fra Danmark, så der er faktisk rationeringshat på!

Hele eftermiddagen legede børnene oppe på førstesalen og nede i stuen. Med BRIO-tog, udklædningstøj, dukker og legekøkken. De var noget så søde og eksemplariske, mens de voksne drak vin og spiste videre.

En helt igennem afslappet, hjemlig, hyggelig, varm, rar, glad søndag i det dejligste selskab. Det bliver ikke meget bedre.

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lille Tiger